Του Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη

Απο τη στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα ανάγκασε την ΕΕ να επιβάλλει οικονομικά μέτρα στη Ρωσία, λογικό ήταν απο τα αντίμετρα της Ρωσίας να δοκιμασθούν περισσότερο οι μικρές οικονομίες, όπως της Ελλάδας. Η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι ανύπαρκτη και η οικονομική πολιτική επιβάλλεται στον Ελληνικό λαό μέσω των μνημονίων, που υπέγραψαν αυτοί που παρέδωσαν την Εθνική κυριαρχία δηλαδή οι Σαμαράς & Βενιζέλος, παρουσία Παυλόπουλου.

Ανάμεσα στις ευνοημένες χώρες απο τα αντίμετρα της Ρωσίας είναι η κυβέρνηση Ερντογάν.που βρηκε την ευκαιρία να αυξήσει τις εξαγωγές της στη Ρωσία. Το ερώτημα είναι γιατί ο Μπαράκ Ομπάμα δεν ζήτησε και απο τη Τουρκία, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να επιβάλλει και αυτή οικονομικά μέτρα στη Ρωσία, ώστε με η σειρά της να υποστεί τα αντίμετρα. Η απάντηση είναι λόγω εκλογών. Αφού όμως ο Ομπάμα βοηθάει τον Ερντογάν γιατί ο Πούτιν δεν τον αδειάζει;

H απάντηση είναι ή ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ευκαιρία αυτή για να γίνει φίλος με τη Τουρκία και με σκοπό να έχει και άλλες συμφωνίες με αυτή μελλονικτά ή ότι όλοι είναι παρέα και ο αρκουδιάρης μόνος (η Ελλάδα).

Ας πάμε σε κάτι πιο ουσιαστικό. Η Ελλάδα έχει υποστεί ζημιά 400 εκ. ευρώ δηλαδή 1.7% στο σύνολο των μή πετρελαικών εξαγωγών της απο το εμπάργκο της ΕΕ προς τη Ρωσία και άλλα 300-500 εκ. ευρώ απο το τουρισμό απο τη Ρωσία. Η ζημιά αυτή είναι μεγάλο πρόβλημα για την Ελληνική οικονομία και θα έχει σαν αποτέλεσμα την επιβολή και νέων μέτρων στον Ελληνικό λαό ώστε να μην υπάρξει για το λόγο αυτό επιπλέον έλλειμμα.

Τα 80 δις ευρώ κόκκινα δάνεια και το ξαφνικό έλλειμα των 10 δις ευρώ απο τα ταμεία δείχνουν ότι έρχεται ένας πολύ άσχημος χειμώνας με πολλά νέα μέτρα. Μόνη λύση είναι να υπάρξει απο την ΕΕ άπλωμα του Ελληνικού χρέους σε μια περίοδο μισού και πλέον αιώνα για να γίνει το χρέος βιώσιμο. Αυτό φυσικά δεν αναμένεται να γίνει έτσι αλλά με την αποδοχή της παρακολούθησης της Ελληνικής οικονομίας απο τρόικες και μέσω νέων μνημονίων (ή όπως αλλοιώς θα λέγονται) για δεκάδες χρόνια. Ότι και να αλλάξει όμως, ότι και να γίνει, άν η χώρα δεν αλλάξει διαχειριστές και δεν ξεβρωμίσει απο τη σαβούρα που κάνουν τους πολιτικούς τόσα χρόνια, δεν θα δει ποτέ της άσπρη μέρα.

Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι, το τί θα γίνει με τα ροδάκινα που είναι στα ψυγεία. Θα πάνε σε χωματερές ενώ ο κόσμος πεινάει για να πάρουν οι αγρότες τις επιδοτήσεις ή θα βρεθεί μια πιο έξυπνη λύση; Υπάρχουν λυσεις αλλά οι άνθρωποι της κυβέρνησης και δεν θέλουν και δεν μπορούν. Αχρηστοι. Μόνο να λένε “βγαίνουμε στις αγορές” ξέρουν να λένε. H αντιπολίτευση πάλι είναι μιά απο τα ίδια. Αλλοι κόπροι αυτοί.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε όλοι είναι αυτό που έχω πεί πολλές φορές. Μια χώρα δεν πρέπει να αναπτύσσει ένα μονο τομέα στην οικονομία της π.χ. αγροτικά ή τουρισμό αλλά όσο το δυνατό περισσότερους, γιατί πάντα η οικονομία της θα είναι ευλύγιστη σε ότι αλλαγή συμβαίνει γύρω της. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι αυτό, απο αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα λόγω των αντιμέτρων της Ρωσίας.

Λύσεις πάντα υπάρχουν ή μπορεί να βρεθούν. Σιγά-σιγά όμως οι γιατροί θα προτιμάνε να δούν τους ασθενείς τους να πεθάνουν παρά να τους δίνουν φάρμακα και ελπίδες όταν πάνω απο το κρεββάτι  του πόνου τους καραδοκούν κάθε είδους όρνια και δολοφόνοι,που περιμένουν να ακούσουν για νέα φάρμακα ώστε να παραστήσουν αυτοί το γιατρό. Ο ασθενής αγαπητοί φίλοι είστε εσείς και ο γιατρός δεν είναι αυτά τα νούμερα που κυβερνούν ούτε αυτά που ήδη έχουν αρχίσει να σας πλασάρουν, οι πλασιές των ΜΜΕ.