Του Πανίκου Παναγιώτου 

Η JPMorgan Chase & Co είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόσφατα, ανακοίνωσε ότι υπόκειται σε διαδικασία ποινικής έρευνας, με την κατηγορία της «υποτιθέμενης χειραγώγησης» της αγοράς συναλλάγματος.

Η έρευνα διεξάγεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ρυθμιστικές αρχές. Ο τραπεζικός αυτός κολοσσός κατηγορείται επίσης ότι έθεσε ως ανώτατο εκτιμώμενο όριο ζημιών για τις νομικές διαδικασίες τα 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 1,3 δις σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις των 4,6 δις δολαρίων στα τέλη Ιουνίου.

Πριν από λίγους μήνες, το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε 37 δις δολάρια από πρόστιμα που πλήρωσαν οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας για πρακτικές σε βάρος δανειοληπτών και επενδυτών. Σε μιαν άλλη εξέλιξη, η μεγάλη τράπεζα Bank of America είχε συμφωνήσει με τις αρχές να πληρώσει αποζημίωση ύψους 16,65 δις δολάρια για τον «ρόλο» της στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008. Τα 9,65 δις δολάρια καταβάλλονται με τη μορφή προστίμων και αποζημιώσεων, ενώ τα υπόλοιπα 7 δις διατίθενται υπό τη μορφή διευκολύνσεων για χιλιάδες δανειολήπτες της τράπεζας που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Επίσης, να θυμίσουμε ότι δυο περίπου χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, δέκα αμερικανικές τράπεζες επέστρεψαν στο δημόσιο (στους φορολογούμενους) δανεικά 68 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κρίση (αιτίες, συνέπειες και αντιμετώπιση) στην Αμερική και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχει σημαντικές διαφορές με ό,τι συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου, όπου έκλεψαν τις καταθέσεις των πολιτών. Θα μπορούσαν όμως να υπάρξουν συγκρίσεις των θεσμικών πλαισίων, των πολιτικών συμπεριφορών και των δικαστικών αποφάσεων. Αν γίνουν λοιπόν τέτοιες συγκρίσεις, εύκολα διαπιστώνεται και πάλι ότι στο «νησί των αγίων», οι διάβολοι και οι παρανομούντες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όχι μόνο δεν πληρώνουν αποζημιώσεις για τις απάτες τους, όχι μόνο δεν απολογούνται και δεν δικάζονται για τα εγκλήματά τους (εθνικά και οικονομικά), αλλά έχουν το θράσος να ζητούν και τα ρέστα. Και όσο ο κόσμος σιωπά και δέχεται αδιαμαρτύρητα τις ψευτιές και τις κλεψιές τους, δεν αποκλείεται να έρθουν και χειρότερα στην οικονομία και το Κυπριακό.