Αγεφύρωτες οι διαφωνίες στα θέματα "υψηλής πολιτικής"

Γκολ στο 90’ και μάλιστα εντός έδρας, δέχτηκε η ελληνική πλευρά από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ζήτησε θρασύτατα συνεκμετάλλευση των πετρελαίων σε Αιγαίο και Κύπρο!
Ο κ. Νταβούτογλου άφησε για το τέλος (της πρώτης ημέρας της επίσκεψής του) να φανούν οι πραγματικές επιδιώξεις της Άγκυρας και η πρόκλησή του έμεινε αναπάντητη!

Πάντως, ο κ. Νταβούτογλου φρόντισε «με το καλημέρα» να καταστήσει σαφείς τις τουρκικές επιδιώξεις, αν και στις επαφές με Παπούλια και Σαμαρά ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός. Ωστόσο, αργότερα, στο 3ο Ελληνοτουρκικό Συμβούλιο Συνεργασίας, φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών στα θέματα «υψηλής πολιτικής», παρά τις συμφωνίες στα λεγόμενα θέματα «χαμηλής πολιτικής».

«Συγκλίσεις» αναζητήθηκαν από την πρώτη στιγμή, όπως διευκρίνιζε στους δημοσιογράφους ο Ευ. Βενιζέλος, αλλά μάλλον δεν βρέθηκαν. Εκείνο που σημάδεψε, πάντως, τις επαφές της πρώτης ημέρας ήταν η αναφορά του κ. Νταβούτογλου κατά τον χαιρετισμό του στο επιχειρηματικό φόρουμ. Ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πρότεινε το Κυπριακό αέριο να φτάνει στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας!
«Ως προς το Κυπριακό, σας απευθύνω την εξής έκκληση. Ελάτε να επιλύσουμε αυτό το θέμα, να εκμεταλλευθούμε από κοινού τον ενεργειακό πλούτο και να συνδέσουμε τις ενδεχόμενες πηγές φυσικού αερίου με την Ελλάδα μέσω Τουρκίας…» ανέφερε ο κ Νταβούτογλου, για να προσθέσει ακολούθως μία έμμεση απειλή με τη φράση «ποτέ δεν έβλαψε κανέναν η ειρήνη…» (υπονοώντας ότι, αν δεν προχωρήσει η συνεκμετάλλευση, υπάρχει και το ενδεχόμενο πολέμου!).

Να σημειωθεί ότι από ελληνικής πλευράς δεν υπήρξε απάντηση, αφού δεν είχε προβλεφθεί να υπάρχει άλλος ομιλητής μετά τον τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος ήταν ο τελευταίος που έλαβε τον λόγο και φυσικά διαμόρφωσε τις εντυπώσεις που επιθυμούσε!

Σε μία ύστατη προσπάθεια αναζήτησης διεξόδου, οι γενικοί γραμματείς των δύο υπουργείων Εξωτερικών, πρέσβεις Μητσιάλης και Σινιρλίογλου, επανεξέτασαν την επομένη (Σάββατο) πιθανές λύσεις, προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση των συνομιλιών στην Κύπρο. Στις συναντήσεις αυτές, τεχνοκρατικού χαρακτήρα, συζητήθηκαν όλες οι παράμετροι της κυπριακής ενεργειακής ατζέντας.
Σε κάθε περίπτωση το Ελληνοτουρκικό Συμβούλιο Συνεργασίας σε ανώτατο επίπεδο –που συγκλήθηκε για τρίτη φορά από το 2010- απέβη αναποτελεσματικό στα μείζονα ζητήματα και εξυπηρέτησε κυρίως την Τουρκία.

Πηγή εφημ. «Κυριακάτικη Δημοκρατία»