Συνεχίζονται οι «μαύρες» πρωτιές της Ελλάδας – Στο 74,4% το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων

Κατά 13,7 μονάδες μειώθηκε ο δείκτης απασχόλησης από το 2008 έως το 2014
Ακόμη μία «μαύρη» πανευρωπαϊκή πρωτιά κατέχει η Ελλάδα, καθώς διατηρεί τα υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τριμηνία έκθεση της Ε.Ε. για την αγορά εργασίας, το 74,4% των Ελλήνων ανέργων κατατάσσονται στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων, ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

 

Πανευρωπαϊκά, το δεύτερο τρίμηνο του 2014, συνολικά 12,4 εκατομμύρια άτομα (το 5,1% του εργατικού δυναμικού) ήταν άνεργοι για περισσότερο από ένα έτος, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ήταν άνεργοι για περισσότερο από δύο έτη.
 

Παράλληλα, η σχετική έκθεση υπογραμμίζει και το πρόβλημα των περιορισμένων ευκαιριών απασχόλησης για τους νέους (15-24 ετών) και τους ενηλίκους νεαρής ηλικίας (25-39 ετών).
 

Παράλληλα, η Ελλάδα κατέχει ακόμη μία αρνητική πρωτιά, της μεγαλύτερης μείωσης της απασχόλησης από το 2008 έως το 2014, καθώς ο δείκτης εργασίας υποχώρησε κατά 13,7 μονάδες.
Ακολουθούν η Κύπρος και η Ισπανία με 9,2 μονάδες.
Αντίθετα, η μεγαλύτερη αύξηση συντελέστηκε στη Γερμανία και την Ουγγαρία (3,3 μονάδες).

 

Αναφορικά με το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών, η Κομισιόν διαπιστώνει πως σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία το εισόδημα συνεχίζει να μειώνεται, ενώ αντιθέτως, στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. έστω και βραδυκίνητα αυξάνεται.
«Η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα, η οποία παρατηρήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, φαίνεται ότι ανακόπηκε τους τελευταίους μήνες» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Πηγή