Η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα και οι πρόωρες εκλογές έχουν αυξήσει το ρίσκο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, επισημαίνει με σημερινή του ανάλυση ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s Investors Service,

προσθέτοντας ωστόσο ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει χαμηλότερη σε σχέση με το 2012, και είναι σχετικά απίθανο.

Όπως επισημαίνεται, αυτό το υψηλότερο ρίσκο μπορεί να έχει αρνητικές πιστωτικές επιπτώσεις για τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, παρά το ότι ο κίνδυνος μετάδοσης παραμένει σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με το αποκορύφωμα της κρίσης.

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 25 Ιανουαρίου έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δεδομένου ότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. "Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να παραμείνει στην ευρωζώνη, έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει ελάφρυνση του χρέους από τα άλλα κράτη-μέλη. Οι κυβερνήσεις των κρατών είναι πιθανό να απορρίψουν ένα τέτοιο αίτημα, εν μέρει λόγω του ότι μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοια αιτήματα από άλλες εξίσου χρεωμένες χώρες της ευρωζώνης".

«Οποιαδήποτε έξοδος από το ενιαίο νόμισμα θα ήταν μια καθοριστική στιγμή για το ευρώ: θα αποδείκνυε ότι η νομισματική ένωση είναι διαιρετή, και όχι μη αναστρέψιμη», τονίζει ο Colin Ellis, επικεφαλής credit officer της Moody’s.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι αν και μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σήμερα πιθανώς θα προκαλούσε νέα ύφεση στην εναπομείνασα ευρωζώνη, η πιστωτική επίδραση θα ήταν μάλλον λιγότερο έντονη σε σχέση με το 2012, καθώς το ρίσκο μετάδοσης από μια έξοδο της Ελλάδας έχει μειωθεί σημαντικά και διότι οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν πλέον ισχυρότερα εργαλεία για να περιορίσουν την ζημιά από ένα τέτοιο γεγονός.

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να περιορίσουν την πιστωτική επίδραση από μια ελληνική έξοδο, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβάνουν και τους ασθενέστερους διασυνοριακούς δεσμούς μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, τη σημαντική μείωση της συμμετοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ελληνικό χρέος, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρούν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στα ισχυρότερα δίχτυα ασφαλείας που δημιουργήθηκαν μετά από το αρχικό ξέσπασμα της κρίσης.

«Ωστόσο, ακόμη και με αυτά τα εργαλεία, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αναδείκνυε εντάσεις στην αγορά και μια νέα ύφεση στην ευρωζώνη», προσθέτει ο Ellis.

Ενώ οι Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα ισχυρότερα εργαλεία τους για να περιορίσουν το ρίσκο μετάδοσης από ενδεχόμενη ελληνική έξοδο βραχυπρόθεσμα, θα αντιμετώπιζαν περαιτέρω προκλήσεις μεσοπρόθεσμα.

Άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν ακόμη υψηλό ποσοστό χρέους και υψηλό ποσοστό ανεργίας και αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις ασθενείς οικονομικές προοπτικές και τους κινδύνους αποπληθωρισμού.

Αντιθέτως, στην περίπτωση μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η οικονομία της πιθανώς θα υποστεί σοβαρή οικονομική ζημιά βραχυπρόθεσμα προτού η πιθανή υποχώρηση του νέου ελληνικού νομίσματος, βοηθούσε στην επακόλουθη προσαρμογή των ανισορροπιών της.

«Μακροπρόθεσμα, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα ύστερα από μια έξοδο θα μπορούσε να υπερβεί εκείνη των χωρών της ευρωζώνης, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν συζητήσεις για περαιτέρω εξόδους από το ευρώ», προσθέτει ο Ellis.


Πηγή