Στήριξη στον πρωθυπουργό η επίσκεψη του Ισπανού Πρωθυπουργού-Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση

Στις άριστες σχέσεις Ελλάδας και Ισπανίας καθώς και στην έμπρακτη, όπως είπε, αλληλεγγύη του ισπανικού λαού προς τον ελληνικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισπανό ομόλογό του.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ανοησίες» το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι η βοήθεια που έδωσαν οι ευρωπαϊκοί λαοί στον ελληνικό διέπεται από κανόνες.

«Οι δύο χώρες συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης. Οι λαοί αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα από την οικονομική κρίση, αλλά και από τα κύματα της μετανάστευσης. Μοιράζονται την αγωνία για τη θωράκιση της Ευρώπης από τον κίνδυνο της τρομοκρατίας. Η Ισπανία παρέχει την αλληλεγγύη της, έμπρακτα. Συμμετέχει από το 2010, στον μηχανισμό διάσωσης, όταν οι αγορές έκλεισαν τις πόρτες. Ο ισπανικός λαός έχει δανείσει 26 δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό, αυτή είναι πραγματική αλληλεγγύη. Η βοήθεια αυτή διέπεται από ένα θεσμικό και ηθικό πλαίσιο, δεν ξεχνούμε, το αναγνωρίζουμε και ο ελληνικός λαός θα επιστρέψει τα χρήματα», ανέφερε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας ότι το μεγάλο στοίχημα είναι οι μεταρρυθμίσεις.

«Οι δύο λαοί δοκιμάστηκαν και υποβλήθηκαν σε μεγάλες θυσίες. Η μείωση του εισοδήματος και η ανεργία χτύπησαν την πόρτα κάθε οικογένειας. Εμείς, όπως και η κυβέρνηση του κ. Ραχόι, κάναμε μεταρρυθμίσεις για να υπερβούμε την κρίση και για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Οι μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανταγωνιστικότητα είναι το μεγάλο στοίχημα. Το τελευταίο τρίμηνο, Ελλάδα και Ισπανία, εμφανίζουν το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης ενώ η ανεργία εμφανίζει σταθερή υποχώρηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, εξακολουθεί μεν να είναι υψηλή αλλά υποχωρεί. Συνεργαστήκαμε με τον κ. Ραχόι για τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων και τώρα συνεργαζόμαστε για την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ», πρόσθεσε.

O Ισπανός πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί, σε ένα σαφές μήνυμα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Ραχόι τόνισε:

«Ελλάδα και Ισπανία επλήγησαν από σημαντική κρίση, οι δύο χώρες έκαναν δύσκολες και επίπονες μεταρρυθμίσεις, αλλά ήταν αναγκαίες για να χρίσουμε σίγουρες οικονομίες. Οι μεταρρυθμίσεις δίνουν καρπούς, οι δύο χώρες έχουν το μεγαλύτερο δείκτη ανάπτυξης. Η Ελλάδα έχει ήδη πρωτογενές πλεόνασμα και στην Ισπανία βλέπουμε ότι κι εμείς θα αναπτυχθούμε. Αν συνεχίσουμε στον ίδιο καλό δρόμο, θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις οικονομίες μας. Τώρα χρειαζόμαστε σταθερότητα και βεβαιότητα και όχι αστάθεια και χρειαζόμαστε και την Ευρώπη».

Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει την επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος που επαγγέλλεται ο αρχηγός της ελληνικής αντιπολίτευσης είπε ότι δεν μπορεί κάθε φορά που γίνονται εκλογές στην Ευρώπη να αλλάζουν οι συμφωνίες.

Κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του Πρωθυπουργού της Ισπανίας κ. Mariano Rajoy Brey

Α. Σαμαράς: Καλωσορίζω τον φίλο Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Mariano Rajoy, στην Αθήνα. 

Οι δύο χώρες μας, η Ελλάδα και η Ισπανία, συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς αληθινής φιλίας, έμπρακτης αλληλεγγύης και σταθερού ευρωπαϊκού προσανατολισμού.
Οι δύο λαοί μας αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα από την οικονομική κρίση, αλλά και από τη γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπως είναι και τα κύματα της μετανάστευσης, ενώ, πλέον, μοιράζονται την ιδία αγωνία για την θωράκιση της Ευρώπης και απέναντι στην διεθνή τρομοκρατία που χτυπά την πόρτα μας.
Οι σχέσεις μας με την Ισπανία, τόσο οι διμερείς όσο και στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, βασίζονται στο σεβασμό των κοινών αξιών που μας συνδέουν, αλλά και των κανόνων που διέπουν τη συνεργασία μας μέσα στην Ευρώπη. Η Ισπανία παρέχει την αλληλεγγύη της προς στην Ελλάδα στην πράξη, έμπρακτα: Συμμετέχει από το 2010 στο μηχανισμό διάσωσης που στήριξαν τη χώρα μας, όταν πλέον είχαν κλείσει τις πόρτες τους οι αγορές.
Ο Ισπανικός λαός, που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα και ο ίδιος, έχει δανείσει στον Ελληνικό λαό 26 δισεκατομμύρια ευρώ, απευθείας και μαζί με τις εγγυήσεις! Και θα ήθελα πραγματικά, στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού της Ισπανίας, να ευχαριστήσω γι’ αυτό τον Ισπανικό λαό. Αυτή είναι πραγματική αλληλεγγύη μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και ασφαλώς η βοήθεια αυτή διέπεται από ένα πλαίσιο κανόνων που σεβόμαστε και που εκτιμούμε. Διέπεται όμως και από ένα πλαίσιο ηθικών κανόνων, εντιμότητας και φιλίας. Δεν ξεχνούμε ποιοι μας βοήθησαν πραγματικά στα δύσκολα. Και αυτονόητα ο Ελληνικός λαός αναγνωρίζει τη βοήθεια του Ισπανικού λαού και θα επιστρέψει, βεβαίως, τα χρήματα που δανείστηκε.
Τα τελευταία χρόνια, οι δύο χώρες μας δοκιμάστηκαν από τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Και οι λαοί μας, υπό το βάρος των περιστάσεων, υποβλήθηκαν σε μεγάλες θυσίες. Τόσο ο Ελληνικός όσο και ο Ισπανικός λαός. Η μείωση του εισοδήματος και η ανεργία χτύπησαν την πόρτα σχεδόν κάθε οικογένειας. Και εμείς, όπως και η κυβέρνηση του Mariano Rajoy στην Ισπανία, κάναμε εκείνο που επέβαλλαν οι κρίσιμες περιστάσεις. Προχωρήσαμε σε τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται το αύριο της χώρας. Για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της χώρας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την πραγματική έξοδο από την κρίση.
Όλες οι αλλαγές που έγιναν είναι για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο. Άλματα ανταγωνιστικότητας. Και πρέπει να ξέρετε ότι όσες χώρες διατηρούν υψηλά την ανταγωνιστικότητά τους και την εξωστρέφειά τους, έχουν ευημερία και όχι ανεργία. Αυτό ήταν υπεύθυνο για τη δική μας κρίση. Και αυτό είναι που εξαλείφουμε μέρα με την ημέρα. Την έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Και οι μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανταγωνιστικότητα είναι το μεγάλο στοίχημα από δω και μπρός. Για να μην υπάρξει ποτέ πια, ελληνική γενιά που θα γνωρίσει τη μάστιγα της ανεργίας όπως τη γνώρισε η σημερινή. Είναι εκείνο ακριβώς που χρωστάμε στα παιδιά μας.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2014 η Ελλάδα και η Ισπανία εμφανίζουν το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα της εποχής μας, η ανεργία, εμφανίζει σαφή, σταθερή υποχώρηση σχετικά με τους προηγούμενους μήνες. Εξακολουθεί ασφαλώς να είναι υψηλή. Εξακολουθεί να είναι η υψίστη προτεραιότητα στις κυβερνήσεις μας. Αλλά υποχωρεί. Υποχωρεί η ανεργία και αυτό είναι που δημιουργεί πραγματική ελπίδα.
Για τα θέματα αυτά συνεργαστήκαμε στενά με το Mariano Rajoy, για τα νέα Ευρωπαϊκά προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας και συγκεκριμένα της ανεργίας των νέων, με το Youth Guarantee. Ενώ τώρα συνεργαζόμαστε στενά και πάλι για το νέο πακέτο Junker που προβλέπει 315 δισεκατομμύρια αναπτυξιακών έργων σε όλη την Ευρώπη. Πάντα, βέβαια, μέσα στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών θεσμών και των ευρωπαϊκών κανόνων.
Το κοινό μας παρελθόν, τα κοινά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι λαοί μας τα τελευταία χρόνια, η μεγάλη πρόοδος που σημειώθηκε στις δύο χώρες και η στενή μας συνεργασία, όπως είναι φυσικό σφυρηλάτησε και τις πολύ στενές σχέσεις μας.
Με τον Πρωθυπουργό Rajoy που τον νιώθω και φίλο μου προσωπικά, αλλά και ειλικρινή φίλο της Ελλάδας. Θέλω να τον ευχαριστήσω για τη βοήθειά του, τη σταθερή του φιλία και θέλω στο πρόσωπό του να ευχαριστήσω τον Ισπανικό λαό.
Καλώς ήλθες στην Ελλάδα, Mariano.

Mariano Rajoy Brey: Muchísimas gracias señor presidente, señoras y señores muy buenos dias. Muchas gracias por estar aqui. Quiero comenzar este intervencion diciendo que trabajando junto con el primer ministro Samaras he sido testigo de su lucha con éxito para restaurar la credibilidad y para sacar a su pais de una crisis sin precedentes. Tengo un gran respeto por su valentía, por sus logros, es un verdadero amigo, un socio de fiar y desde luego un verdadero líder. Le agradezco especialmente que me haya invitado, hoy a venir a Atenas, primero por que no haya tenido la oportunidad de visitar a este maravilloso pais como presidente de gobierno, si en otra condición pero tambien por lo que supone de muestra de aprecio hacia España en un momento político y económico muy importante para Grecia, para Espana y para el conjunto de la Unión Europea. He tenido la oportunidad de tratar hoy con el y intercambiar puntos de vista sobre algunos de los asuntos mas calientes de la agenda europea e internacional.
Entre otros la respuesta común que debemos dar como Unión Europea a la amenaza del terrorismo yizadista y al reto común de Grecia y España como frontera exterior de la Unión Europea frente a la imigracion irregular. Grecia y España como los demas miembros del Sur tenemos la obligacion adicional de proteger las fronteras Mediterraneas Europeas y de proteger Europa en su conjunto de la instabilidad geopolítica de su entorno. También hemos tratado las diferentes posibilidades que nos ofrece el plan Junker para impulsar el crecimiento del Europa o de las proximas fases de la reforma de la Unión Económica y monetaria. En todas ellas quierro destacar que Grecia y España coincidimos en el diagnóstico y en la dirección que debemos tomar junto con nuestros socios europeas. Señoras y Señores ,Grecia y España son dos paises del Mediterraneo con muchas cosas en común en nuesta cultura y nuestra forma de vida.
En Grecia reconocemos no solo a un amigo de siempre si no también los origenes de nuestra propria civilización. Compartimos, como decia, el Mediterráneo, la cuna de la civilización occidental. Mucho interés por el Mediterraneo se refleja en multitud de foros como nuestra activa participación en la Unión por el Mediterraneo en el foro cinco más cinco, que reune a grupo a cinco países Europeos y cinco países del Norte de África. Pero como también he dicho nuestro proyecto común más transcendental del que depende en buena medida nuestro future es de la integración Européa. Un proyecto que ha vivido en los últimos años momentos muy difíciles debido a una crisis económica y financiera que ha llegado a poner en peligro la dinámica misma de la integración. Se ha resentido la confianza de nuestros ciudadanos en la capacidad de este proyecto para preservar algunas de las señas de identidad del modelo europeo del estado de bienestar y ha estado en riesgo uno de los logros mas importantes en el proceso de integración que es la moneda común, el euro. De los momentos de dificultad que hemos pasado no pocos han olvidado que el proceso de la integración Européa nos ha permitido que Europa haya vivido el periodo de paz y de prosperidad más largo de su historia. No hay más que comparar estos más de 60 años desde el tratado de la Comunidad Económica del Carbón y del Acero con qualquier otro similar de la historia de Europa.
Muchos han olvidado que este proyecto de integración permitió a Grecia y a España ganar quotas de bienestar y desarroyo economico sin precedente y que este proyecto permitió desde hace solo diez años reunir de nuevo a las dos mitades de Europa separados por un muro durante demasiado tiempo. Afortunadamente la fuerza de este proyecto reside que aunque comenzó con instrumentos y mecanismos económicos siempre ha sido y continua siendo un proyecto politico en el sentido mas puro del termino.
Este impulse politico es que nos ha permitido en estos duros años respondera a la crisis con mas integración, a la crisis con reformas y no con rupturas, a la crisis con solidaridad y no con aislamiento. No ha sido fácil ha sido titureos y dudas. Pero desde principio y los peores momentos todos estabamos convencidos de que la solución estaba en el proyecto Europeo y no fuera de este proyecto.
Grecia y España como la gran mayoría de los países Européos, cada uno con sus particularidades y en distinta medida, hemos sufrido una de las crisis mas profuntas desde que nuestros dos países recuperaron sus democrácias. Como consecuencia de los efectos de la crisis los españoles y los griegos han sufrido serias dificultades económicas y en especial demasiadas personas han perdido sus puestos de trabajo. Ambos países han pasado por reformas dificiles y dolorosas.
Pero estamos convencidos de que estas reformas eran indispensables para establecer nuestras economias sobre una base sólida y asegurar que el crecimiento y la prosperidad regresan de forma fiable y duradera. Las reformas que hemos llevado a cabo en Grecia y en España están dando sus frutos. Como decía, en su intervención el primer ministro Samaras, Grecia y España son ahora de los países con la mayor tasa de crecimiento de la zona euro después de muchísimo tiempo con crecimiento negativo y con destrucción del empleo por primera vez desde la crisis estamos creando empleo neto. Grecia tiene ya un superávit primario en sus cuentas públicas y en España las provisiones para 2015 muestran que creceremos mas y se recuperará más puestos de trabajo que en el año 2014.

Por eso estoy convencido de que si no bajamos la quardia continuamos con las politicas que se han puesto en marcha. Si continuamos por la senda de la reforma estaremos en condiciones de situar nuestras economías en las sendas de un crecimiento sostenido y estable y garantizaremos un futuro de prosperidad y de bien estar. Ahora que finalmente estamos saliendo de esta crisis necesitamos stabilidad, no inestabilidad, necesitamos certidumbre y confianza, y no incertidumbre y desconfianza.
Nuestro futuro común se encuentra en Europa en el proyecto de integración Europeo, no fuera de Europa y el euro. Como he dicho es uno de los más importantes proyectos de nuestra historia común no es un proyecto a la carta.
Requiere compromises constructivos, y no unilateralismo y confrontación. Las normas se pueden cambiar pero lo primero que hay que hacer es respetarlas honrar los compromisos.
Europa se construye sobre el compromiso constructivo no desde la rupture unilateral de las reglas del juego. Hemos puesto en marcha y seguimos trabajando en estas importantes reformas de nuestra Unión Económica y Monetaria para evitar que vuelva a ocurrir una crisis como la que hemos sufrido.
Señoras y Señores una Europa fuerte y estable en mi convicción necesita EstadosMiembros estables con gobiernos elegidos democraticamente que respeten los compromisos adquiridos que contribuyan a la unidad y recuperación de nuestro continente. Reitero mi agradecimiento a primer ministro A. Samaras por haberme invitado, es un honor estar aqui, les agradezco también su presencia en un día como hoy aqui.

Ανεπίσημη μετάφραση:

Mariano Rajoy Brey: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι καλημέρα σας, ευχαριστώ πολύ που βρίσκομαι εδώ. Θα ήθελα να αρχίσω την παρέμβασή αυτή, λέγοντας ότι συνεργαζόμενος με τον Πρωθυπουργό Σαμαρά υπήρξα μάρτυρας του αγώνα του, με επιτυχία, για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και να βγάλει τη χώρα του από μία χωρίς προηγούμενο κρίση.
Έχω μεγάλο σεβασμό για το θάρρος του, τα επιτεύγματά του, είναι ένας πραγματικός φίλος, ένας συνεργάτης που μπορείς να εμπιστεύεσαι και οπωσδήποτε ένας αληθινός αρχηγός. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα που με προσκάλεσε σήμερα να έρθω στην Αθήνα πρώτος, γιατί δεν είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ αυτή τη θαυμάσια χώρα ως επικεφαλής της κυβέρνησης, υπό άλλες συνθήκες, αλλά επίσης και για την ένδειξη εκτίμησης που αυτό σημαίνει για την Ισπανία σε μία πολύ σημαντική πολιτική και οικονομική στιγμή για την Ελλάδα και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είχα την ευκαιρία να μιλήσω σήμερα με τον Πρωθυπουργό και να ανταλλάξουμε απόψεις για μερικά από τα πιο φλέγοντα θέματα της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς ατζέντας. Μεταξύ άλλων την κοινή απάντηση που πρέπει να δώσουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση στην απειλή της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών και στην κοινή πρόσκληση Ελλάδας και Ισπανίας -ως εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- απέναντι στην παράνομη μετανάστευση. Η Ελλάδα και η Ισπανία όπως και τα υπόλοιπα μέλη του Νότου, έχουμε την πρόσθετη υποχρέωση να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά μεσογειακά σύνορα και να προστατεύσουμε την Ευρώπη στο σύνολό της από την γεωπολιτική αστάθεια του περίγυρού της. Επίσης συζητήσαμε τις διάφορες δυνατότητες που μας προσφέρει το Σχέδιο Γιούνκερ για την ώθηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη ή για τις επόμενες φάσεις της μεταρρύθμισης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Σε όλα αυτά θέλω να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα και η Ισπανία συμφωνούμε στη διάγνωση και στη κατεύθυνση που θα πρέπει να πάρουμε με τους ευρωπαίους εταίρους μας.
Κυρίες και κύριοι, Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι δύο χώρες της Μεσογείου με πολλά κοινά στον πολιτισμό μας και στο τρόπο ζωής. Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει όχι μόνο μία φίλη από πάντα, αλλά επίσης τις απαρχές του ίδιου μας του πολιτισμού. Μοιραζόμαστε, όπως έλεγα, τη Μεσόγειο, το λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Το ενδιαφέρον μας για τη Μεσόγειο αντικατοπτρίζεται σε πολλά φόρουμ όπως η δραστήρια συμμετοχή μας στην Ένωση για τη Μεσόγειο ή στο φόρουμ «Πέντε συν Πέντε», που συγκεντρώνει πέντε ευρωπαϊκές χώρες και πέντε χώρες της βορείου Αφρικής.
Αλλά όπως επίσης ανέφερα, το πιο σημαντικό κοινό μας σχέδιο από το οποίο εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος το μέλλον μας είναι αυτό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ένα σχέδιο που έζησε στα τελευταία χρόνια, πολύ δύσκολες στιγμές που οφείλεται σε μία οικονομική και χρηματιστηριακή κρίση που έφθασε να απειλήσει την ίδια τη δυναμική της ολοκλήρωσης. Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών μας, στην ικανότητα αυτού του σχεδίου να διαφυλάξει μερικά από τα χαρακτηριστικά της ταυτότητας του Ευρωπαϊκού μοντέλου του κράτους πρόνοιας. Και διακινδύνευσε ένα από πιο σημαντικά τα μοντέλα στη διαδικασία ολοκλήρωσης που είναι το κοινό νόμισμα, το ευρώ. Στις δύσκολες στιγμές που περάσαμε, αρκετοί ξέχασαν ότι η διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μας επέτρεψε να ζήσει η Ευρώπη την μακρύτερη περίοδο ειρήνης και ευμάρειας στην ιστορία της. Αρκεί να συγκρίνουμε αυτά τα περισσότερα από 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Οικονομικής Κοινότητας του κάρβουνου και χάλυβα με οποιαδήποτε άλλο παρόμοιο της ιστορίας της Ευρώπης. Πολλοί ξέχασαν ότι αυτό το σχέδιο ολοκλήρωσης επέτρεψε στην Ελλάδα και την Ισπανία να κερδίσουν μία άνευ προηγούμενου ευμάρεια και οικονομική ανάπτυξη και ότι αυτό το σχέδιο επέτρεψε τα τελευταία μόνο δέκα χρόνια να ενωθούν πάλι τα δύο ήμισυ της Ευρώπης που ήσαν χωρισμένα από έναν τοίχο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ευτυχώς η δύναμη αυτού του σχεδίου έγκειται, παρόλο που άρχισε με οικονομικά εργαλεία και μηχανισμούς στο ότι πάντα υπήρξε και συνεχίζει να είναι ένα πολιτικό σχέδιο στη πιο καθαρή μορφή του όρου. Αυτή η πολιτική ώθηση μας επέτρεψε κατά τη διάρκεια αυτών των σκληρών χρόνων να αντέξουμε στη κρίση με μεγαλύτερη ολοκλήρωση, με μεταρρυθμίσεις και όχι με ρήξεις, απέναντι στη κρίση, με αλληλεγγύη και όχι με απομόνωση. Δεν ήταν εύκολο, υπήρξαν παλινδρομήσεις και αμφιβολίες, αλλά από την αρχή και στις χειρότερες στιγμές είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι η λύση βρισκόταν στο ευρωπαϊκό σχέδιο και όχι έξω από αυτό το σχέδιο. Η Ελλάδα και η Ισπανία, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών, καθεμία με τις ιδιαιτερότητές της και σε διαφορετικό βαθμό, υπεστήκαμε μία από τις βαθύτερες κρίσεις από όταν οι δύο χώρες μας επανήρθαν στη Δημοκρατία. Ως συνέπεια των αποτελεσμάτων της κρίσης, οι Ισπανοί και οι Έλληνες υπέστησαν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και ιδιαίτερα πάρα πολλά άτομα έχασαν τις θέσεις εργασίας τους. Και οι δύο χώρες πέρασαν από δύσκολες και επίπονες μεταρρυθμίσεις.
Αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις ήταν απαραίτητες για να εμπεδώσουμε τις οικονομίες μας επί μιας στέρεης βάσης και να διασφαλίσουμε την επιστροφή της ανάπτυξης και της ευημερίας κατά τρόπο αξιόπιστο και διαρκή. Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήσαμε στην Ελλάδα και την Ισπανία ήδη αποδίδουν καρπούς. Κι όπως είπε στην παρέμβασή του κι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, η Ελλάδα και η Ισπανία είναι σήμερα, μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης και συρρίκνωσης της απασχόλησης, μεταξύ των χωρών με τον μεγαλύτερο δείκτη ανάπτυξης της Ευρωζώνης.
Για πρώτη φορά από την εμφάνιση της κρίσης, δημιουργούμε θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα καταγράφει ήδη πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, ενώ στην Ισπανία οι προβλέψεις για το 2015 δείχνουν μεγαλύτερη ανάπτυξη και αύξηση των θέσεων εργασίας συγκριτικά με το 2014.
Γι΄ αυτό είμαι πεπεισμένος ότι, εάν δεν υποστείλουμε τη σημαία, εάν συνεχίσουμε με τις πολιτικές που ήδη εφαρμόζουμε, εάν συνεχίσουμε στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων θα είμαστε σε θέση να θέσουμε τις οικονομίες μας σε τροχιά βιώσιμης και σταθερής ανάπτυξης και να εγγυηθούμε ένα μέλλον ευημερίας και ανάπτυξης.
Τώρα που, τελικά, βγαίνουμε απ΄ την κρίση, χρειαζόμαστε σταθερότητα και όχι αβεβαιότητα και δυσπιστία. Το κοινό μας μέλλον βρίσκεται στην Ευρώπη, στο ευρωπαϊκό διαδραστικό σχέδιο και όχι εκτός Ευρώπης. Και το ευρώ, όπως ήδη έχω πει, είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της κοινής μας ιστορίας και όχι κατ΄ επιλογήν (α λα καρτ). Απαιτεί εποικοδομητικές δεσμεύσεις και όχι μονομερείς δράσεις και αντιπαραθέσεις.
Οι κανόνες μπορούν να αλλάξουν, αλλά το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να τους σεβόμαστε και να τιμούμε τις δεσμεύσεις μας. Η Ευρώπη οικοδομείται επί μιας δημιουργικής συναίνεσης και όχι με μονομερείς ρήξεις των κανόνων του παιχνιδιού. ‘Έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή, και συνεχίζουμε να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντικές μεταρρυθμίσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης προκειμένου να αποτρέψουμε μια νέα κρίση σαν κι αυτή που έχουμε βιώσει.
Κυρίες και Κύριοι, μια ισχυρή και σταθερή Ευρώπη πιστεύω ότι χρειάζεται Κράτη-μέλη σταθερά με δημοκρατικά εκλεγμένες Κυβερνήσεις που να σέβονται τις ανειλημμένες δεσμεύσεις και να συμβάλλουν στην ενότητα και την ανάκαμψη της Ηπείρου μας.
Για μια ακόμη φορά, ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά για την πρόσκλησή του, είναι τιμή να βρίσκομαι εδώ και ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας εδώ.

Δημοσιογράφος: Buenos dias primer ministro y president del gobierno. Les quería preguntar cuales son los riesgos de una Victoria de SYRIZA en Grecia y del “Podemos” en España. Si al Señor Samaras le gustaría una visita de Merkel como la que ha protagonizado el señor president Rajoy o sería contraproduciente y si me permite el president del govierno Español en clave nacional sabemos que ha hablado con el líder de la oposición Perdo Sanchez sobre medidas para luchar contra el terrorismo yizadista, nos podría aclarar cuales son esas medidas y si contemplan la posibilidad de más actos por ejemplo el …………………… y si da por hecho con mucha gente ya en España que va a ver mañana un adelante electoral en Cataluña y si cree que es un error.

Ανεπίσημη μετάφραση:

Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας κύριε πρωθυπουργέ και πρόεδρε της κυβέρνησης. Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιοι είναι οι κίνδυνοι από μία νίκη του Σύριζα στην Ελλάδα και του Podemos στην Ισπανία. Εάν του κ. Σαμαρά θα του άρεσε μία επίσκεψη της Μέρκελ όπως αυτή του προέδρου Ραχόϊ ή δεν θα ήταν συνετό. Και εάν μου επιτρέπει ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, στο εθνικό επίπεδο γνωρίζουμε ότι έχει μιλήσει με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Πέδρο Σάντσεθ για μέτρα σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών. Θα μπορούσε να μας διευκρινίσει ποια είναι αυτά τα μέτρα και εάν σκέπτονται την πιθανότητα περισσότερων ενεργειών για παράδειγμα……(δεν ακούγεται) ή παίρνετε ως δεδομένο όπως πολλά άτομα στην Ισπανία ότι θα υπάρξουν αύριο πρόωρες εκλογές στην Καταλονία και εάν πιστεύεται ότι είναι λάθος.

Α. Σαμαράς: Είμαι Πρωθυπουργός της φιλόξενης Ελλάδας. Και θα καλωσόριζα τον κάθε εταίρο μας. Αλλά σήμερα καλωσορίζω τον φίλο μου Mariano Rajoy, τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας.

Mariano Rajoy Brey: Son tres cuestiones las que me plantea. En la primera me habla por fuerzas politicas de Grecia y España y yo no es que no quiera responder en esta pregunta pero yo no vengo a hablar ni debo hablar de fuerzas políticas ni de Grecia ni de España en un acto de estas características. Lo que vengo a hacer es a defender unas políticas. Unas políticas que han sido duras, que han sido difíciles, que han sido complicadas, que han supuesto decisiones, que a los gobernantes no les gustan tomar habitualmente. Pero eran unas políticas que eran necesarias, que eran inprescindibles, que además han producido resultados y que lo más importante es que establecen bases salidas de cara al futuro después lo que yo vengo a hablar. Diría que han sido años duros y todavía tenemos que pasar por momentos complicados en Grecia y en España y en otros países de U.E.
Pero ya hay resultados, me decía el primer ministro Samaras que Grecia y España son los países que mas van a crecer en la UE el año que viene. Hemos visto los datos en España después de 6 años de crecimiento negativo, después de 6 años de destruyendo empleo, y este año 400.000 nuevos empleos, me refiero al año 2014, o un crecimiento de 1,4. El año que viene vamos a crear más empleos que el año 2014, los va a crear la sociedad Española y va a ver un crecimiento mayor que en 2014. Y eso va a ocurrir en Grecia. Por tanto yo vengo a defender estas políticas y sobre todo porque son políticas guarantía para el futuro. Los demas pueden decir lo que quieran. Yo solo quiero señalar una cosa: prometer cosas que son imposibles es algo que no tiene ningún sentido y genera además una enorme frustración.
Segunda pregunta Pedro Sanchez effectivamente ayer por la mañana tuve una conversación con el Secretario General del partido PSOE. Bueno hablamos de los acontecimientos, vamos en fin de los asesinatos de la tragedia que se produjo en Francia en las últimas fechas él estuvo allí, yo también estuve y además estuve con el primer ministro de Grecia y lo que ambos acordamos era que la reunión que iba a celebrar esta misma tarde una representación del partido sosialista juntos con el ministro del interior, de justicia del gobierno que yo presido que se hiciera el máximo esfuerzo que se buscaba un acuerdo en esta materia a lucha contra el terrorismo, esto es puro sentido común, requiere unidad, requiere cooperación nacional y cooperación internacional y requiere un conjunto de reformas continuadas para adaptarse a los nuevos acontecimientos que se van produciendo y a las nuevas formas de terrorismo.
Por lo tanto creo que esto es muy positivo, seria una insensatez que el partido popular y el partido socialista no llegasomos a un acuerdo en un tema de estas caracteristicas. Yo estoy satiste cho, espero que ze pueda cerrar pronto, y que estas medidas estren envigar a la mayor celeridad possible. Bueno, hous algunas medidas, esto no esta cerrado, pero se va apenalizar como delito de terrorismo y desplazamiento a zonas de conflicto, parra incorporarse a un gruppo terrorista, algo que estamos viendo que esta sucediendo en algunos parres de la UE, tanbeen se va a penalizar el adiestramiento pasivo, se va a desvingular los tipos de terrorismo del concepto de organizacion para abondar esta figura conocida ya como la figura de lobo solitario y se va a penalizar la financiacion del terrorismo anunque no se pertenezca a la organización, tambien se van a endurecer las penas por el enalencimiento del terrorismo sobre todo en internet enfin hay un amplio paquete, hay unas enmientas que va habia presentado mi grupo al codigo penal en un estamos abiertos a la sugerencias tanto del partido sociales, como a los demas, por que insist en un tema de estas caracteristas seria una insensalez, una irresponsabilidades que no hubiera acuerdo. Me dice usted si eso puede dar lugr a mas pactos, mas acuerdos. Bueno, yo creo que en temas de estado siempre es bueno que los partidos se entiendan. Yo creo que en politica exterior, ten politica de defense, en material ludia contra el terrorismo, en un proceso como el de la construccion europea es importante los pares necesitan establidad.
Los paises lo que necesitan es bandazos ni incertidube. Por lo tanto todas estas cosas pienso que son muy positivas. Adelanto, electors en Cataluna. Bueno, no me sorresponde a mi, como todo el mundo sade, decidir sobre esta tema, es una competencia del senor presidente de la Generalitat. Pero yo si digo una cora: que has que fijar prioridades. Es desir la prioridad has en toda Europa. Y desde luego en Espāna, es luchar contra la crisis economica. Y ahoia en Espāna y iguar que ocurre en Grecia estames en un momento en que ya se re la luz, ya has datos positivos. Y claro comvocar ahova elecciones en Cataluńa a mi no me pareu ello major ni lo mas positivo. Ya las ha habido en ano 2010, en alano 204 municipales, en el ano 2012 volvio a haber autonomica, en el ano 2014 europeas y ahora elecciones en el 2015 y luego otra vez municipals y luego generales, me parerce que son demasiadas elecciones.
Los paises necesitan un cierto tiempo sin conrocatovias electorales y dedicarse a lo que es verdaderamente prioritario. Insisto, en Espana las coras estan mejorando desde punto se vista economico. Cataluna no es agena a esta mejora general en Espana. Importanto a mi no me parece lo mas conveniente. Dicho esto, repito, como todo el mundo sade, que a mi no me corresponde, yo no soy el competente para tomar esta decision.

Ανεπίσημη μετάφραση:

Mariano Rajoy Brey: Είναι τρεις οι ερωτήσεις που μου θέτετε. Στην πρώτη μου λέτε για πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Ισπανία και εγώ δεν είναι ότι δεν θέλω να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, αλλά εγώ δεν ήρθα να μιλήσω και δεν πρέπει να μιλήσω για τις πολιτικές δυνάμεις ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ισπανία, σε μία εκδήλωση αυτού του χαρακτήρα. Αυτό που ήρθα να κάνω είναι να υπερασπισθώ ορισμένες πολιτικές. Πολιτικές που υπήρξαν σκληρές, που υπήρξαν δύσκολες και περίπλοκες, που υποχρέωσαν σε αποφάσεις που συνήθως δεν αρέσει να παίρνουν οι κυβερνώντες. Αλλά ήσαν πολιτικές που ήταν αναγκαίες και που επιπλέον είχαν αποτελέσματα και το πιο σημαντικό είναι ότι βάζουν σταθερή άμυνα σε ότι αφορά το μέλλον. Για αυτό ήρθα να μιλήσω. Θα έλεγα ότι υπήρξαν χρόνια σκληρά και ακόμα θα πρέπει να περάσουμε από περίπλοκες στιγμές στην Ελλάδα και την Ισπανία και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Ήδη, όμως, υπάρχουν αποτελέσματα. Μου έλεγε ο Πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, ότι η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι χώρες που θα παρουσιάσουν τον υψηλότερο δείκτη ανάπτυξης την επομένη χρονιά στο πλαίσιο της Ε.Ε.. Είδαμε τα στοιχεία της Ισπανίας, μετά από έξι χρόνια ύφεσης και συρρίκνωσης της απασχόλησης: Το 2014 είχαμε 400,000 νέες θέσεις εργασίας και 1,4 ρυθμό ανάπτυξης, ενώ για την επόμενη χρονιά προβλέπεται μεγαλύτερη αύξηση νέων θέσεων εργασίας και υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης σε σχέση με το 2014.
Και το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα. Συνεπώς, έρχομαι να υπερασπιστώ αυτές τις πολιτικές, πάνω απ΄ όλα, γιατί πρόκειται για πολιτικές που εγγυώνται το μέλλον. Οι άλλοι μπορεί να λένε ό,τι θέλουν. Εγώ, όμως, θέλω να υπογραμμίσω ένα πράγμα. Το να υπόσχεσαι πράγματα που είναι αδύνατα είναι κάτι που δεν έχει κανένα νόημα και δημιουργεί ένα έντονο αίσθημα ματαίωσης.
Σε ότι αφορά τη δεύτερη ερώτηση σας: Πράγματι χθες το πρωί είχα μια συνομιλία με τον Γ. Γ. του PSOE (Ισπανικού Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος). Μιλήσαμε για τις τελευταίες εξελίξεις και για τα τραγικά γεγονότα της Γαλλίας. Και εκείνος έδωσε το παρών στη Γαλλία, όπως κι εγώ, εκεί που ήταν κι ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Αμφότεροι συμφωνήσαμε ότι στη συνάντηση, που θα πραγματοποιείτο εκείνο το απόγευμα μεταξύ αντιπροσωπείας του σοσιαλιστικού κόμματος και τους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, θα κατεβάλλετο κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία επί του θέματος της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Αυτό είναι αμιγώς καθαρή λογική, απαιτείται ενότητα, απαιτείται εθνική αλλά και διεθνής συνεργασία. Απαιτείται ένα σύνολο συνεχών μεταρρυθμίσεων για να προσαρμοστούμε στα νέα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα και στις νέες μορφές τρομοκρατίας.

Δημοσιογράφος: Η ερώτηση είναι και για τους δύο Πρωθυπουργούς. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε –είναι γνωστό- σε προεκλογική περίοδο. Και βεβαίως, κεντρικό θέμα της προεκλογικής διαμάχης είναι η οικονομία και η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι σε περίπτωση εκλογής του στις εθνικές εκλογές θα κάνει μια νέα διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους μας από μηδενική –θα έλεγα- βάση. Ποιο είναι το σχόλιο των δύο πρωθυπουργών σε αυτή την τοποθέτηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ;

Α. Σαμαράς: Η διαπραγμάτευση γινόταν συνεχώς τα τελευταία δυόμισι χρόνια και τώρα είμαστε στην τελευταία διαπραγμάτευση για τη συμφωνία για την μετά το μνημόνιο εποχή. Αλλά να ξέρουμε κάτι, η διαπραγμάτευση γίνεται μέσα στους κανόνες της Ευρώπης και μέσα στους κανόνες του ευρώ. Δεν μπορεί κάθε φορά που εκλέγεται μια νέα κυβέρνηση να ξανατίθεται η διαπραγμάτευση, να ξανατίθενται τα ζητήματα όλα από την αρχή και να αλλάζουν και οι κανόνες που διέπουν τα θέματα τα ευρωπαϊκά. Δεν στέκεται έτσι ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε και το κοινό μας νόμισμα. Και θέλω να σας πω για παράδειγμα ότι η Ισπανία μας δάνεισε τα 26 δισ., που είπα πριν. Από το υστέρημά της. Σε μια δύσκολη στιγμή, βάσει μιας συμφωνίας που τότε υπογράψαμε. Τι θα πούμε τώρα; Ελάτε, αφού εμείς τα πήραμε τα χρήματα να σας πούμε ότι πρέπει να την αλλάξουμε τη συμφωνία; Δεν λειτουργεί έτσι η Ευρώπη και δεν λειτουργεί έτσι σίγουρα και το ευρώ. Άλλες χώρες μας δάνεισαν στη στιγμή της δικιάς μας δυσκολίας σε επιτόκια χαμηλότερα από τα επιτόκια που εκείνοι σήμερα πληρώνουν. Και υπάρχουν και άλλες χώρες οι οποίες μας δάνεισαν, ενώ εκείνες ήταν τότε και παραμένουν και σήμερα φτωχότερες από την Ελλάδα. Πώς θα πας να αλλάξεις αυτούς τους όρους; Και πώς μπορεί να σταθεί κάτι τέτοιο μέσα στην Ευρώπη;
Κοιτάξτε, η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στηρίζεται στην υπευθυνότητα όλων. Υπευθυνότητα και αλληλεγγύη πάνε μαζί. Και να θυμάστε ακόμα, ότι εμείς μιλάμε για μια διαπραγμάτευση συμφωνίας που κλείνει το μνημόνιο, που βάζει την Ελλάδα στην μετά το μνημόνιο εποχή χωρίς νέο αναγκαστικό δανεισμό για τη χώρα. Αυτό πλέον το αφήνουμε πίσω. Και επομένως, εκείνος ο οποίος διακηρύσσει ότι το χρέος του είναι για παράδειγμα μη βιώσιμο είναι σαν να λέει στις αγορές να μην το δανείζουνε, οπότε υποχρεωτικά κάτι τέτοιο θα μας οδηγήσει σε νέο αναγκαστικό δανεισμό, δηλαδή σε νέο μνημόνιο. Δηλαδή την ώρα που πετύχαμε να μην το έχουμε ανάγκη το μνημόνιο, μια τέτοια άποψη θα μας οδηγούσε σε καινούργια μνημόνια. Αυτά ο Ελληνικός λαός δεν τα θέλει. Σε νέο μνημόνιο αναγκαστικού δανεισμού η Ελλάδα δεν θέλει να μπει, δεν χρειάζεται να μπει, δεν πρέπει να μπει. Και επομένως, τέτοιες θεωρίες μόνο κακό μπορεί να κάνουν. Και όπως το καταλαβαίνει όλη η Ευρώπη και ο κάθε λογικός άνθρωπος, είμαι βέβαιος ότι το καταλαβαίνει και ο Ελληνικός λαός. Το να δημιουργήσεις δηλαδή προϋποθέσεις για άνευ λόγου αναταράξεις και να βάλεις απέναντί σου, εναντίον των εθνικών συμφερόντων την Ευρώπη θα είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις αυτή την στιγμή. Την στιγμή που βγαίναμε από την κρίση. Θα βγούμε από την κρίση οριστικά χωρίς τέτοιες παλινωδίες, χωρίς τέτοιες ανοησίες.

Mariano Rajoy Brey: Bien, voy a intentar a responder a su pregunta con tres comentario. El primero, le voy a contar lo que me ocurrio a mi cuando fui elegido president del gobierno de Espana. Yo fui elegido presidente de Espana en el ano 2011. Y entonces habia en la UE en relacion con Espana Y con los umas una veglar, unas normas y unos compromises adquiridos por el anterior gobierno Espanol que era el partido socialista. Pues, mando nosotros Mogamos al gabierno las reglas, las normas y los compromisos fueron exactamente los mismoi. Si esto no fuera asi, teniendo en menta que la UE hay 28 paises y par tanto hay 4,5 convocatorias electorales cada ano y muchas veces cambia el gobierno comprende usted que si siempre que hay un cambio de gobierno, cambian las reglas, las normas y los compromisos, pues esto no ze podria governor, con un minimo de sensate y de sentido canun y de eticacia. Estas san las reglas que hay y food el mundo las respeta. Segundo, yo creo que la prioridad hoy, se lo digo porque es lo que vivo en Espana, es decir el gran objective es el crecimiento economico y el empleo y si se empiera a consequir como esta ocurriendo en Greca y en Espana crecimcendo economico y empleo todos los demas temas el van a irresoliendo: Primero ed deficit, luego la denda, el acceso al mercado. Esta es la prioridad: la consolidacion fiscal y las reformas estructurales. Y enfonces en Grecia se ha hecho un estuerzo muy inmportante y la gente tiene que darse cuenta aunque haya supuesto medidas dificiles y complejas. Pero esto es la prioridad y el tencer comentar sin en haven otras historias, no conriene dacir que se va hacer lo que es imposible. Porque eso acada generando muchas frustracion y muchos problemas. Gracias.

Ανεπίσημη μετάφραση:
Mariano Rajoy Brey: Λοιπόν, θα επιχειρήσω να απαντήσω στην ερώτησή σας με τρία σχόλια. Το πρώτο: θα σας διηγηθώ τι μου συνέβη εμένα όταν εξελέγην πρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας. Εξελέγην στην θέση αυτή το 2011 και τότε υπήρχαν στην ΕΕ, σε σχέση με την Ισπανία και τους υπόλοιπους, κάποιοι κανονισμοί, κάποιοι κανόνες και κάποιες υποχρεώσεις αναληφθείσες από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία ήταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Λοιπόν, όταν αναλάβαμε εμείς την κυβέρνηση, οι κανονισμοί, οι κανόνες και οι υποχρεώσεις ήταν ακριβώς οι ίδιες. Αν δεν ήταν έτσι, λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι στην ΕΕ υπάρχουν 28 μέλη, και ως εκ τούτου 4, 5 εκλογικές αναμετρήσεις κάθε χρόνο και πολλές φορές με αλλαγή κυβερνήσεων, θα αντιλαμβάνεστε ότι αν κάθε φορά που αλλάζει κυβέρνηση αλλάζουν οι κανονισμοί, οι κανόνες και οι υποχρεώσεις, η ΕΕ δεν θα μπορούσε να κυβερνηθεί με ένα ελάχιστο σωφροσύνης, κοινής λογικής και αποτελεσματικότητας. Αυτοί είναι οι κανόνες που υπάρχουν και όλος ο κόσμος τους σέβεται.
Δεύτερο, θεωρώ ότι η προτεραιότητα σήμερα, και σας το λέω διότι το ζω στην Ισπανία, ο μεγάλος στόχος είναι η οικονομική ανάπτυξη και η απασχόληση. Αν αυτά αρχίσουν να επιτυγχάνονται, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα και στην Ισπανία, όλα τα υπόλοιπα θέματα θα αρχίσουν να επιλύονται: Αρχικά το έλλειμμα, μετά το χρέος, η πρόσβαση στις αγορές. Η προτεραιότητα είναι η δημοσιονομική εξυγίανση και οι δομικές μεταρρυθμίσεις. Στην Ελλάδα λοιπόν έχει καταβληθεί μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και ο κόσμος πρέπει να το συνειδητοποιήσει, παρά το γεγονός ότι έχει απαιτήσει μέτρα δύσκολα και σύνθετα. Αυτή είναι όμως η προτεραιότητα.
Το τρίτο σχόλιο, χωρίς να υπεισέρχομαι σε άλλες ιστορίες, δεν είναι σωστό να λέγεται αυτό που είναι αδύνατο να γίνει, διότι αυτό καταλήγει να δημιουργεί πολλές απογοητεύσεις και προβλήματα.

Αντ. Σαμαράς: Θα επιστρέψουμε τα χρήματα στον ισπανικό λαό

Σαμαράς: Ανοησίες τα περί διαπραγμάτευσης του χρέους από

Αντ. Σαμαράς: Ελλάδα και Ισπανία έκαναν αυτό που επέβαλαν οι

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στο εξής το μεγάλο στοίχημα είναι

Σαμαράς: Η διαπραγμάτευση γίνεται μέσα στους κανόνες της Ευρώπης

Σε εξέλιξη η συνάντηση Σαμαρά – Ραχόι

Σαμαράς: «Εμείς και η Ισπανία κάναμε μεταρρυθμίσεις που

Σαμαράς με Ραχόι: Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ανοησίες για κούρεμα του χρέους

Σαμαράς και Ραχόι απέκλεισαν το κούρεμα του χρέους – Ανοησίες το

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Σαμαρά-Ραχόι

Ραχόι:Πραγματικός ηγέτης ο Σαμαράς

Ραχόι: Με τις μεταρρυθμίσεις απαντήσαμε στην κρίση

Ραχόι: Ο Σαμαράς είναι πραγματικός ηγέτης

Σαμαράς προς Ραχόι: Ευχαριστούμε για την έμπρακτη αλληλεγγύη

Ραχόι-Καραμανλής στηρίζουν Σαμαρά

Ραχόι: Χρειάζεται σταθερότητα, όχι αστάθεια

Μηνύματα Ραχόι για τις εκλογές: «Πραγματικός ηγέτης ο Σαμαράς

Τα ευχολόγια των πρωθυπουργών της ανεργίας

Το ευρωπαϊκό χαρτί παίζει ο Σαμαράς – Συνάντηση με Ραχόι

Μαριάνο Ραχόι: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

Ραχόι: Ο Σαμαράς βγάζει την Ελλάδα από την κρίση

Σαμαράς- Ραχόι: "Κι οι δυο κάναμε αυτό που επέβαλαν οι κρίσιμες

Αντ. Σαμαράς: Κάναμε αυτό που επέβαλαν οι κρίσιμες περιστάσεις

Συνάντηση Σαμαρά με τον Ισπανό ομόλογό του, Ραχόι

Σαμαράς: Οι Ισπανοί μας στήριξαν στα δύσκολα

Α. Σαμαράς: «Ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει τη βοήθεια του

Μ. Ραχόι: Στήριξη στον Α. Σαμαρά – “Πρέπει να υπερασπιστούμε το

Μήνυμα στήριξης προς την ελληνική κυβέρνηση από τον Μαριάνο

Bloomberg: Γιατί ο Ραχόι δεν θέλει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Σαμαράς: Αναγνωρίζουμε τη βοήθεια του ισπανικού λαού και θα

Επίσκεψη-αστραπή Ραχόι στην Αθήνα

Σαμαράς: Αναγνωρίζουμε τη βοήθεια του ισπανικού λαού και θα

Ραχόι και Σαμαράς χαίρονται που χρεοκόπησαν τους λαούς τους

Στην Αθήνα ο ισπανός Ραχόι προς στήριξη Σαμαρά

Σαμαράς- Ραχόι: Με τις μεταρρυθμίσεις απαντάμε στην κρίση

Συνάντηση Σαμαρά με Ραχόι

Συνάντηση Σαμαρά-Ραχόι στο Μέγαρο Μαξίμου

Bloomberg: Στην Αθήνα ο Ραχόι για να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή

Στήριξη Ραχόι στον Σαμαρά στο παρά 5 των εκλογών

Συνάντηση Σαμαρά – Ραχόι στην Αθήνα

Στην Αθήνα σήμερα ο Ραχόι

Στήριξη Σαμαρά από Ραχόι

Στην Αθήνα ο Ισπανός πρωθυπουργός

Στην Αθήνα σήμερα ο Ραχόι, για να στηρίξει Σαμαρά

Στην Αθήνα ο Ραχόι

Σαμαράς με Ραχόι απέναντι στους Podemos

Συνάντηση Αντώνη Σαμαρά με τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι

Στην Αθήνα να στηρίξει Σαμαρά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ο Ραχόι

Σαμαράς – Ραχόι ενώνουν δυνάμεις εναντίον ΣΥΡΙΖΑ και Podemos

Συνάντηση Σαμαρά – Ραχόι σήμερα στην Αθήνα

Στην Αθήνα ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι

Στην Αθήνα ο Ραχόι – Πρωινό ραντεβού με τον Σαμαρά

Συνάντηση Σαμαρά -Ραχόι για ΣΥΡΙΖΑ και Podemos

Σήμερα η συνάντηση Σαμαρά – Ραχόι στο Μαξίμου

Μαριάνο Ραχόι : Αύριο στην Αθήνα για στήριξη Α.Σαμαρά

Συμμαχία Σαμαρά-Ραχόι κατά ΣΥΡΙΖΑ και Podemos

Στην Αθήνα την Τετάρτη ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι

Συνάντηση Σαμαρά – Ραχόι στο Μαξίμου την Τετάρτη

El Pais: Ο Σαμαράς κάλεσε τον Ραχόι σε βοήθεια κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Αθήνα για να στηρίξει τον Αντ. Σαμαρά ο Μαριάνο Ραχόι

Στην Αθήνα αύριο ο Μ. Ραχόι – συνάντηση με Αντ. Σαμαρά

Επίσκεψη Ραχόι σήμερα στην Αθήνα

EL PAIS: Ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τον Μαριάνο Ραχόι σε βοήθεια

Στην Αθήνα την Τετάρτη ο Ραχόι

Στην Αθήνα αύριο ο Ραχόι

Έρχεται Ελλάδα ο Ισπανός Πρωθυπουργός

El Pais: «Προεκλογική» επίσκεψη Ραχόι στην Αθήνα την Τετάρτη

Στην Αθήνα ο Μαριάνο Ραχόι

Newsit – ‎13 Ιαν 2015‎