Ντράγκι: Τον Ιούλιο στο πρόγραμμα της ΕΚΤ η Ελλάδα, αφού πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν

Από τον Μάρτιο του 2015 θα ξεκινήσουν οι αγορές κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ.

Δεν αποκλείονται τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα θα ισχύουν πρόσθετα κριτήρια. Αυτό προκύπτει από τις πρώτες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Το πρόγραμμα της ΕΚΤ, θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον Μάρτιο. Όσον αφορά την Ελλάδα, τον Ιούλιο και αφού αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (SMPs) θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Αυτό απάντησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε σχετική ερώτηση.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι και για την Ελλάδα θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνες, δηλαδή η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. 5ετή ομόλογα).

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι για την περίπτωση της Ελλάδος η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προϋποθέτει ότι είναι σε ισχύ η εξαίρεση που είχε θεσπίσει η ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Διευκρινίζεται ότι το χρονικό όριο του Ιουλίου τίθεται διότι η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, επομένως αν αγόραζε από το Μάρτιο θα ξεπερνούσε το όριο του 33% που έθεσε σήμερα η ίδια.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκιά της.

Ολόκληρη η ιστορική απόφαση της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα αγορών ομολόγων (κρατικών και ιδιωτικών), ύψους 60 δισ. ευρώ κάθε μήνα έως τον Σεπτέμβριο του 2016. Το συνολικό ύψος του προγράμματος φθάνει τα 1,1 τρισ. ευρώ και έχει ως στόχο να αυξήσει τον πληθωρισμό προς το επίπεδο του 2% και ταυτόχρονα να βοηθήσει την ανάπτυξης της καχεκτικής οικονομίας της Ευρωζώνης. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τόνισε, πάντως, ότι η ΕΚΤ με τη νομισματική πολιτική της μπορεί μόνο να δημιουργήσει τις βάσεις για την ανάπτυξη, αυξάνοντας τη ρευστότητα των τραπεζών. Για να υπάρξει, πράγματι, η ανάπτυξη, πρόσθεσε, πρέπει να γίνουν επενδύσεις και αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει την εμπιστοσύνη από την πλευρά των επενδυτών και την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι, τόνισε, θέμα των κυβερνήσεων.

Οι αγορές ομολόγων θα αφορούν τους τίτλους με επενδυτική διαβάθμιση, ενώ για τα ελληνικά (και κυπριακά) ομόλογα που δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση οι αγορές θα γίνονται, εφόσον οι χώρες βρίσκονται σε πρόγραμμα. Οι αγορές ελληνικών τίτλων δεν μπορούν να αρχίσουν πριν από τον Ιούλιο, όπως είπε ο Ντράγκι. Και αυτό, επειδή η ΕΚΤ – που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιο της ελληνικά ομόλογα – δεν μπορεί να αγοράζει πάνω από το 33% των ομολόγων μίας χώρας και συνεπώς θα πρέπει να εξοφληθούν πρώτα τα ομόλογα που λήγουν το καλοκαίρι.

Ο κ. Ντράγκι παρέκαμψε τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ – κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας – όσον αφορά στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, αν και αναγκάσθηκε να δεχθεί τις αντιρρήσεις της Γερμανίας στον επιμερισμό του κινδύνου από τις αγορές κρατικών ομολόγων σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Έτσι, ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι τον κίνδυνο μη αποπληρωμής των ομολόγων κάθε χώρας θα έχει η αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζά της που θα τα αγοράζει, ενώ η ΕΚΤ (και συνεπώς όλες οι χώρες – μέλη) θα αναλαμβάνει τον κίνδυνο μόνο για το 8% των συνολικών αγορών ομολόγων. Επίσης, ο κίνδυνος θα επιμερίζεται σε όλες τις χώρες για τις αγορές ομολόγων ευρωπαϊκών θεσμών (όπως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ), οι οποίες αντιστοιχούν στο 12% του συνολικού προγράμματος, οπότε η διάχυση του κινδύνου θα αφορά στο 20% των συνολικών αγορών (περίπου 220 δις. ευρώ). Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε, πάντως, ότι οι αγορές των ομολόγων θα αποφασίζονται κεντρικά από τη Φρανκφούρτη και συνεπώς δεν τίθεται θέμα παράκαμψης της ενιαίας νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Ενδιαφέρον έχει ότι υπήρξε μεγάλη πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ υπέρ της άμεσης έναρξης της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης. Τόσο μεγάλης, που όπως είπε ο κ. Ντράγκι, δεν χρειάσθηκε να γίνει ψηφοφορία. Επιπλέον, όλα τα μέλη του Δ.Σ. – ακόμη και οι Γερμανοί που διαφώνησαν με την υλοποίηση της πολιτικής αυτής – συμφώνησαν ότι η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το μέσο αυτό, καθώς αποτελεί ένα μέτρο νομισματικής πολιτικής. Συναίνεση υπήρξε και στον περιορισμό της κοινής ανάληψης κινδύνου στο 20% του προγράμματος. 

 Την απόφαση της ΕΚΤ σχολίασε με δήλωσή του ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος χαρακτήρισε «ολέθριο να πάνε χαμένες οι ευκαιρίες που έρχονται», αφού όπως είπε «αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, θα αποκλειστούμε από το πρόγραμμα της ΕΚΤ».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε με ανακοίνωσή του την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντική» και την οποία, όπως σημειώνει, «θα αξιοποιήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση προς όφελος της χώρας».

Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι η οποία συμφωνία με τους δανειστές θα πρέπει να επιτευχθεί επί της ουσίας μέχρι τα τέλη Μαΐου -κάτι που παραδέχθηκε και ο οικονομολόγος και υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών Γ. Βαρουβάκης με συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ- αφού τον Ιούνιο και τον Ιούλιο λήγουν τρία ομόλογα που πρέπει να αποπληρωθούν.

Αυτό που επισημαίνουν είναι ότι θα έρθουν σε μια μορφή συμφωνίας με την πλευρά των δανειστών αποδεχόμενοι ένα πρόγραμμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούν τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιτίθενται και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας ότι με τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, «διαψεύδονται όσοι έσπειραν τον φόβο και τον πανικό», αφού ο κ. Ντράγκι με τη σημερινή ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων «απάντησε στις ακραίες περιοριστικές πολιτικές, τασσόμενος υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης, διαφοροποιούμενος από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες φωνές στις οποίες δυστυχώς συγκαταλέγεται και ο κ. Σαμαράς».

 

Ευ. Βενιζέλος: Σημαντικές οι αποφάσεις της ΕΚΤ

 Ικανοποιημένος από τις δύο «σημαντικές αποφάσεις» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να είναι στο πρόγραμμα.

«Χαίρομαι γιατί πράγματι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβε δυο σημαντικές αποφάσεις. Η πρώτη ήταν να ανοίξει την διαδικασία του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, τον περιβόητο ELA, για τις 15 επόμενες μέρες, αλλά αυτό ανανεώνεται σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ. της τράπεζας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ευστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των κρατών μελών της Ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «δεν θα ήταν σωστό και δίκαιο να εξαιρεθεί η Ελλάδα, αλλά βέβαια τίθεται οι όροι οι οποίοι είναι προφανείς, η Ελλάδα δεν είναι στις αγορές, είναι ακόμη σε μια κατάσταση ιδιαίτερη, ιδιόμορφη, προστασίας. Πρέπει να βγούμε από το μνημόνιο, αλλά για να μην υπάρχει κενό πρέπει να περάσουμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή».

«Εφόσον η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα, είναι σε προληπτική πιστωτική γραμμή, έχει θώρακα προστασίας και εκπληρεί τους όρους θα έχει ίση μεταχείριση γιατί ούτως ή άλλως τα ελληνικά ομόλογα που κυκλοφορούν στη δευτερογενή αγορά είναι πάρα πολύ λίγα, είναι περίπου 30 δισεκατομμύρια. Δηλαδή ένα ποσό μεγάλο για κάποιον που τα ακούει, αλλά μηδαμινό για τα δεδομένα του δημοσίου χρέους των κρατών μελών της Ευρωζώνης και για τα ομόλογα που κυκλοφορούν» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Υπογράμμισε δε ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους πολλά δικά μας ομόλογα παλιά για τα οποία μας επιστρέφουν τα κέρδη τους. «Δεν κερδοσκοπούν εις βάρος της Ελλάδος». 

Διεθνές ενδιαφέρον για την ομιλία Τσίπρα

Την ίδια ώρα, μεγάλη αναμένεται να είναι η διεθνής συμπαράσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική προεκλογική ομιλία του απόψε στην πλατεία Ομονοίας.

Στη συγκέντρωση θα βρεθούν αντιπροσωπείες του Podemos με επικεφαλής τον Pablo Iglesias, της Ενωμένης Αριστεράς της Ισπανίας με επικεφαλής τον συντονιστή Cayo Lara και τον επικεφαλής τους στις εκλογές Alberto Garzon, των Πράσινων της Καταλονίας με επικεφαλής τον πρόεδρο Joan Herrera, αντιπροσωπεία του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με επικεφαλής τον πρόεδρο Pierre Laurent και τις αντιπροέδρους Maite Mola και Marisa Matias, αντιπροσωπεία των Πράσινων της Γαλλίας με επικεφαλής τον εκπρόσωπο Τύπου Julien Bayou, του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος με επικεφαλής την υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων Lydia Samarbakhsh, από το Κόμμα της Αριστεράς με επικεφαλής την Raquel Garrido και αντιπροσωπεία μελών του Σοσιαλιστικού Κόμματος με επικεφαλής το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Gerard Filoche.

Από την Ιταλία θα βρίσκονται οι Paolo Ferrero από τη Rifondazione Comunista, Nicki Vendola από τη SEL, Μassimo Torrelli από την Altra Europa con Tsipras, Luciana Castellina πρώην ευρωβουλευτίνα, Pascualina Napoletano, πρώην πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και τον Maurizio Landini, γενικό γραμματέα του συνδικάτου FIOM.

Από τη Γερμανία θα δώσουν το «παρών» ο συμπρόεδρος του Die Linke, Bernd Riexinger, από τη Σουηδία ο πρόεδρος της Σουηδικής Αριστεράς Jonas Sjosdet, από τη Φιλανδία ο πρόεδρος της Αριστερής Συμμαχίας Paavo Archinmaki. Επίσης στην Ομόνοια θα βρεθούν εκπρόσωποι κομμάτων από τη Δανία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Σκωτία, την Τουρκία, την Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική.

news24/naftemporiki

 

ΕΚΤ: «Όχι» σε αγορά ομολόγων, αν η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα

Ντράγκι: Η ΕΚΤ αγοράζει κρατικό χρέος – Τι θα ισχύσει για την Ελλάδα