Παρατίθεται η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην εφημερίδα «Real News».

Τι αναμένετε από την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου;

«Η κάλπη θα βγάλει καταδίκη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Όμως, υπάρχει και η 26η Ιανουαρίου όπου θα είναι εδώ και θα συνεχίζουν να ματώνουν το λαό τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, το χρέος που δεν το δημιούργησε ο λαός αλλά όλοι οι υπόλοιποι το αναγνωρίζουν και το φορτώνουν στην πλάτη του. Όλα αυτά – μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ αφού υπάρχουν ήδη πρόθυμοι διαθέσιμοι να τη στηρίξουν – τα θεωρεί δεδομένα. Γι’ αυτό δυνατό ΚΚΕ για να ‘ναι δυνατός ο λαός».

Τι θα πράξετε την επόμενη ημέρα;

«Θα δυναμώσουμε τον αγώνα για να παρθούν πίσω όλες οι απώλειες που είχε η εργατική – λαϊκή οικογένεια όλα αυτά τα χρόνια και για τις οποίες λέξη δεν διαβάσαμε στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε λόγος για τη ΝΔ που είχε έτοιμα στο συρτάρι και νέα μέτρα. Θα πρωτοστατήσουμε στην οργάνωση του λαού για να πάρει πίσω σήμερα όλα όσα έχασε με τα μνημόνια, όλα όσα έχασε από το εισόδημά του, το μισθό, τη σύνταξή του, όλα όσα έχασε από τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις του, όλα όσα έχασε από τη ζωή του και να ανοίξει δρόμο για μπορέσει να ζήσει καλύτερα αυτός και τα παιδιά του αύριο. Είμαστε η μόνη δύναμη που μπορεί να ηγηθεί μιας εργατικής – λαϊκής αντιπολίτευσης και μέσα στη βουλή και μέσα στο λαό».

Θεωρείτε ότι από τις κάλπες θα προκύψει αυτοδυναμία; Και κατά τη γνώμη σας πρέπει να προκύψει αυτοδυναμία ή είναι καλύτερο για τη χώρα να υπάρξουν κυβερνητικές συνεργασίες;

«Από την κάλπη της Κυριακής, φαίνεται ότι θα προκύψει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πιθανά αυτοδύναμη. Κι αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει από κει που σταμάτησε η προηγούμενη για να βαδίσει στις ίδιες ράγες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, του χρέους που γίνεται θηλιά στο λαιμό του λαού, στον ίδιο δρόμο ανάπτυξης που προσφέρει κέρδη στα μονοπώλια και ανεργία, φτώχεια στην εργατική τάξη, το λαό. Άρα το κρίσιμο για το λαό είναι τι αντιπολίτευση θα υπάρχει, αν θα υπάρχει ισχυρή δυναμική μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση με δυνατό το ΚΚΕ για να εμποδίσει μέτρα που θα ‘ρθουν από μια συμφωνία με τους δανειστές που θα υπογράψει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Για να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία για αποδέσμευση από τις αλυσίδες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μονομερή και ολοσχερή διαγραφή του χρέους που δεν δημιούργησε ο λαός, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, για τη λαϊκή ευημερία, το λαό στο τιμόνι της εξουσίας».

Πηγή