Προσπάθεια κατευνασμού της έντασης 

Τρία τηλεφωνήματα σε «επίπεδο κορυφής» έγιναν το Σάββατο για την αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε μετά τη συνέντευξη Τύπου του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο έγινε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προς τον Μάριο Ντράγκι, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το δεύτερο έγινε από τον πρόεδρο του Eurogroup προς τον κ. Τσίπρα. Ο Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι το κλίμα έντασης που δημιουργήθηκε μετά τη συνέντευξη Τύπου οφείλεται σε «παρεξήγηση».

Το τρίτο τηλεφώνημα έγινε από τον Μάρτιν Σουλτς προς τον έλληνα πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου πληροφόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για τις συνομιλίες που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στο δείπνο της Παρασκευής στο Στρασβούργο και τόνισε ότι το κλίμα κάθε άλλο παρά εχθρικό ήταν προς την Ελλάδα.

Και μια δήλωση

Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ, δήλωσε μέσω email στο Bloomberg ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους. Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη».

Χαιρετίζει ο Ντάισελμπλουμ

Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Bloomberg χαιρέτισε με ανακοίνωσή του του ο πρόεδρος τουEurogroup Γέρουν Ντέισελμπλουμ.

«Τώρα εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει για τη στάση της σχετικά με το πώς θα προχωρήσει από εδώ και στο εξής» τόνισε στο μήνυμά του ο κ. Ντέισελμπλουμ το οποίο σύμφωνα με το Bloomberg έστειλε από το κινητό του τηλέφωνο.

«Περαιτέρω αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup» κατέληξε.

Συνάντηση με Γιούνκερ την Τετάρτη

Εν τω μεταξύ, υνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα έχει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Έτσι το πλήρες πρόγραμμα του πρωθυπουργού για την ερχόμενη εβδομάδα, διαμορφώνεται ως εξής:

Την Δευτέρα ο κ . Τσίπρας θα επισκεφθεί την Κύπρο, την Τρίτη την Ρώμη και την Τετάρτη θα μεταβεί διαδοχικά στις Βρυξέλλες και το Παρίσι για τις συναντήσεις του με τον κ. Γιούνκερ και τον κ. Ολάντ.

Κριτική από ΝΔ

Κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις δηλώσεις του νωρίτερα στο Bloomberg, ασκεί με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραγκούνης.

«Ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να καθησυχάσει τις Αγορές, τις οποίες όμως δεν αναγνωρίζει, βάζει στο συρτάρι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ανακοινώνει νέο Μνημόνιο, που ο ίδιος το βαφτίζει Μεσοπρόθεσμο» τονίζει ο κ. Καραγκούνης.

Επίσης τον κατηγορεί ότι την ίδια ώρα δηλώνει αποφασισμένος να αποπληρώσει «μέσω του νέου Μνημονίου, μόνον τα δάνεια προς ΕΚΤ και ΔΝΤ και όχι τις υποχρεώσεις μας προς τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, από τους οποίους όμως, ζητά την αλληλεγγύη τους».

«Όμως, προϋπόθεση για την αποπληρωμή των δανείων προς ΕΚΤ και ΔΝΤ είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την οποία αρνείται και η καταβολή της δόσης των 7,5 δις, την οποία δεν θέλει» συνεχίζει ο κ. Καραγκούνης.

Όσον αφορά στις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους και για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, διερωτάται: «Πώς όμως θα πετύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, όταν μόνον οι άμεσες παροχές του ξεπερνούν τα 12 δισ;», ενώ για την καταπολέμηση του πελατειακού κράτους διερωτάται πως θα το καταφέρει όταν καταργεί την αξιολόγηση και ανακοινώνει την πρόσληψη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα χωρίς ΑΣΕΠ και αξιοκρατία.

«Τι είδους μεταρρυθμίσεις υπόσχεται, όταν ήδη έχει ανακοινώσει την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, την ακύρωση του ανοίγματος επαγγελμάτων, την επαναφορά των αιωνίων φοιτητών και τόσα άλλα;» συνεχίζει ο κ. Καραγκούνης και καταλήγει: «Ο κ. Τσίπρας μπορεί να προσπαθεί να ξεγελάσει τις συνιστώσες του, αλλά οι χειρισμοί του είναι επικίνδυνοι για τη χώρα».

 Ποτάμι: Να σταματήσει η αντιευρωπαϊκή ρητορεία

Την ανάγκη η  χώρα να σταματήσει την αντιευρωπαϊκή ρητορεία  και να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις,  επισημαίνει το Ποτάμι με αφορμή τις δηλώσεις νωρίτερα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας στο Bloomberg.

«Ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό, προχώρησε σε τρεις παραδοχές, τις οποίες το Ποτάμι από καιρό έχει κάνει: ότι αναζητάμε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρώπη, ότι δεν αμφισβητούμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ και ότι δεν θα δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους» σχολιάζει το Ποτάμι για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Bloomberg

«Εκείνο που μένει είναι», αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «όλες οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα μέλη της κυβέρνησης – μη εξαιρουμένων και των ΑΝΕΛ- να συνειδητοποιήσουν έστω και τώρα αυτές τις τρεις αλήθειες και να μην πειραματίζονται με εξαγγελίες που δυναμιτίζουν τις σχέσεις μας με τους εταίρους μας. Η χώρα πρέπει το συντομότερο να φύγει από την «γκρίζα ζώνη της αντιευρωπαϊκής ρητορείας» και να προχωρήσει σε «ριζικές μεταρρυθμίσεις, χτύπημα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους».

κέρδος

Τσίπρας: Καθαρή εντολή για τέλος της λιτότητας