Το Βερολίνο δεν θα αποδεχθεί οποιεσδήποτε μονομερείς μεταβολές στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη. 

«Θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει αυτό τον επιτυχημένο δρόμο για το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων, αλλά δεν θα αποδεχθούμε μονομερείς αλλαγές στο πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στο Reuters Eurozone Summit.

Νωρίτερα, η Κριστίν Βιρτς, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ είχε δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είναι ευπρόσδεκτος στο Βερολίνο.
«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο» αυτήν τη στιγμή, είπε η εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διατυπωθεί αίτημα εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού. 
«Το Βερολίνο επιθυμεί να έχει μία καλή και φιλική επαφή με την ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος υπενθυμίζοντας ότι κατά την προσεχή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, είναι βέβαιο ότι θα δοθεί η δυνατότητα μίας συνάντησης ανάμεσα στους δύο αρχηγούς κυβερνήσεων.
«Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι να περιμένει να δει ποιες είναι οι ιδέες της νέας ελληνικής κυβέρνησης», διευκρίνισε, πάντως σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το ενδεχόμενο κατάργησης της τρόικας ανέφερε ότι «δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό τον δοκιμασμένο μηχανισμό».
Στο ίδιο μήκος κύματος η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ επεσήμανε ότι «η συνεργασία μιας χώρας της Ευρωζώνης, η οποία χρειάζεται βοήθεια, με την τρόικα, είναι ρυθμισμένη νομικά και δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς».
Όπως ανέφερε, το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας δεν είναι, όπως και σε άλλες χώρες του ευρώ, προσανατολισμένο μόνο σε μέτρα λιτότητας, αλλά και στην προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
«Σημαντικό συστατικό για αυτό», πρόσθεσε, «είναι τα βιώσιμα δημοσιονομικά. Οι νομικές συμφωνίες με την Ελλάδα δεν άλλαξαν λόγω των εκλογών». 
Πηγή: ΑΜΠΕ