Σόιμπλε: Είναι καθήκον μας να βρούμε κοινές λύσεις σε μια Ευρώπη που αλλάζει  

Βαρουφάκης: Ζητάμε χρόνο για να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας

 

Από την Αφροδίτη Α. Καλομάρη

Με δηλώσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν «ουδέτερες» ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του Γ. Σόιμπλε και του ομολόγου του Γ. Βαρουφάκη, η οποία διήρκησε 1 ώρα και 45 λεπτά.  

Ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, αφού τόνισε για την «παραδοσιακή φιλία που ενώνει τις δύο χώρες», εξήρε το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, αναφέροντας  ότι «Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για μία ενωμένη Ευρώπη. Πρέπει να δείξουμε τον σεβασμό μας για τις κινήσεις που ακολούθησε το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα. Παρά την πρόοδο υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Παρακολούθησα τον προεκλογικό αγώνα αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα προβλήματα παραμένουν παρά την αλλαγή κυβέρνησης». Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε με νόημα ότι η Ελλάδα ανήκει στο Ευρώ, ωστόσο επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις είναι δεσμευμένες σε ότι αφορά τους προϋπολογισμούς από τα εθνικά κοινοβούλια και πως είναι σημαντικό να τηρούνται οι συμφωνίες και οι δεσμεύσεις».

Συμφώνησε ωστόσο με προηγούμενη δήλωση του Γ. Βαρουφάκη σε γερμανικό Μέσο, ότι «είναι χρέος και καθήκον μας να βρούμε κοινές λύσεις. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει…».

«Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι «Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με όλους όσους στηρίζουν το πρόγραμμα διάσωσης» και επανέλαβε την πρότασή του αναφορικά με την δημιουργία ενός ευέλικτου φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Μάλιστα, πρότεινε και την αποστολή στην Ελλάδα Γερμανών υπαλλήλων για το σκοπό αυτό.

«Δεν απέκρυψα τον σκεπτικισμό μου για ορισμένα ζητήματα, εξάλλου σε ότι αφορά το πρόγραμμα σταθερότητας, η προσφορά μας έφτασε σε σημείο που δεν πήγαινε παραπέρα. Έχουμε κοινό νόμισμα διαφορετικές πολιτικές. Για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται μία συμφωνία που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να βγει στις αγορές», πρόσθεσε.

Αποκάλυψε δε ότι το θέμα του κουρέματος δεν τέθηκε στην σημερινή ατζέντα.  

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, δήλωσε πως «δεν συμφωνήσαμε με τον κύριο Σόιμπλε,  αλλά συμφωνήσαμε να μπούμε σε διαβουλεύσεις με τελικό στόχο μία λύση στα ευρωπαϊκά προβλήματα που θα διαφυλάττει εν συνόλω τα Ευρωπαϊκά προβλήματα. Δεν συζητήσαμε το χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή του χρέους».

«Υπάρχει αγανάκτηση σε όλη την Ευρώπη, ωστόσο ήρθε η ώρα να τελειώσει η ταπείνωση και να σταματήσουν οι ανησυχίες της Γερμανίας για πιθανότητα κουρέματος. Κάποιοι νομίζουν ότι η λύση είναι στον διαχωρισμό της Ελλάδας».

Ο Γ. Βαρουφάκης συνέχισε λέγοντας πως: «Αντιμετωπίσαμε την χρεωκοπία σαν ένα θέμα ρευστότητας με μεταρρυθμίσεις που ήταν… φύλλο συκής!».

Επίσης έστειλε μήνυμα στο λαό της Γερμανίας τονίζοντας πως «Η κυβέρνηση μας είναι μια δημοκρατική κυβέρνηση. Η Ευρώπη πρέπει να βρει την ισορροπία μεταξύ των συνεννοημένων και της δημοκρατίας. Να μην την καταστρέφει με βαριοπούλα. Χρειαζόμαστε χρόνο που θα μας επιτρέψει να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για τα συμφέροντα όλων των Ευρωπαίων, χωρίς τακτικισμούς. Μπορεί να μη σας αρέσουμε γιατί είμαστε “αριστερό κόμμα”. Χρησιμοποιήστε μας, ωστόσο, προς όφελος της οικονομικής σταθερότητας».

Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «Οι καταστάσεις μας ενώνουν – Οι Γερμανοί είναι οι μόνοι που μπορούν να μας καταλάβουν καλύτερα. Επειδή και στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει την ίδια κατάσταση. Χρειαζόμαστε το λαό της Γερμανίας σε αυτόν τον αγώνα. Όταν επιστρέψω την Αθήνα στα έδρανα της Βουλής θα κάθομαι μαζί με ένα κόμμα Ναζιστών. Εσείς έχετε εξαλείψει το ναζισμό…».

 

Προηγουμένως, διαδηλωτές είχαν κατακλύσει τον εξωτερικό χώρο του υπουργείου Οικονομικών όπου πραγματοποιούνταν η συνάντηση των δύο υπουργών, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πλακάτ που έλεγαν «Ξεκινάμε από την Ελλάδα, αλλάζουμε την Ευρώπη».