Πιέσεις από παντού με υποβαθμίσεις – απειλές. Υπό ασφυκτικό κλοιό η κυβέρνηση.

Λίγες ώρες μετά τις προειδοποιήσεις του Βερολίνου ότι παραμένει «εντελώς ανοικτό» το τι θα συμβεί μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, διεμήνυσε πως η Ελλάδα έχει προθεσμία μέχρι της 16 Φεβρουαρίου για να καταθέσει αίτημα παράτασής του. Μήνυμα όμως ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ήρθε και από τις ΗΠΑ, τη στιγμή που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, ο ένας μετά τον άλλο, υποβαθμίζουν ή απειλούν να υποβαθμίσουν το κρατικό αξιόχρεο, «λόγω αβεβαιότητας».

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή το βράδυ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο κ.Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει την παράταση του προγράμματος ως την 16η Φεβρουαρίου για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης από την ευρωζώνη.

Αλλά η παράταση του προγράμματος στήριξης, ακόμη και προσωρινά, θα σήμαινε ότι η Αθήνα θα έπρεπε να αποδεχθεί τους όρους του μνημονίου, συνέχισε. «Θα ακούσουμε την ερχόμενη Τετάρτη από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ποιες είναι οι φιλοδοξίες της, πώς θέλει να προχωρήσει σε ό,τι αφορά το τρέχον πρόγραμμα», σημείωσε ο Ντάισελμπλουμ.

«Όταν ορίσαμε την ημερομηνία της 16ης Φεβρουαρίου για το Γιούρογκρουπ, το λάβαμε υπόψη μας αυτό. Ο χρόνος θα είναι πολύ βραχύς εάν (η Ελλάδα) δεν έχει ζητήσει παράταση (μέχρι τότε)», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

Βερολίνο: Να μην ακυρωθούν οι μεταρρυθμίσεις 
Στο μεταξύ, χθες, «έντελώς ανοιχτό» παραμένει το τι θα συμβεί μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος στο τέλος Φεβρουαρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις στο έκτακτο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Δεν θα ληφθούν μείζονος σημασίας αποφάσεις την Τετάρτη, πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ, εξηγώντας πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να διευθετηθεί το ζήτημα.

«Μέχρι τώρα είναι ασαφές ποια είναι η ακριβής θέση της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Γιέγκερ, πρόσθεσε ότι πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα και διευκρίνισε ότι μια τάξη μεγέθους για μια χρηματοδότηση-γέφυρα τού είναι άγνωστη.

Προειδοποίησε, μάλιστα, την ελληνική κυβέρνηση να μην ακυρώσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί από τους προκατόχους της. «Αν είναι έτσι, ότι ήδη υπάρχοντα στοιχεία ακυρώνονται, αυτό δεν θα ήταν καλό σημάδι» σημείωσε.

Υποβάθμιση και απειλές από τους οίκους αξιολόγησης 
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα, από Β σε Β- προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard &Poor’s, όπως είχε προαναγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα, διατηρώντας το καθεστώς της αρνητικής επιτήρησης, όσο καθυστερεί η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές. 

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε B- από B με αρνητική προοπτική, επικαλούμενος κυρίως τους περιορισμούς για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, αλλά και την αβεβαιότητα που επικρατεί όσον αφορά τα σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Να υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας λόγω της «μεγάλης αβεβαιότητας» απειλεί εξάλλου και ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s, λόγω της «μεγάλης αβεβαιότητας» γύρω από τις συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της, ακολουθώντας τη χθεσινή υποβάθμιση κατά μία μονάδα από την Standard & Poors.

ΗΠΑ: Τηρήστε τις δεσμεύσεις 
Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους συστήνουν όμως και οι ΗΠΑ μέσω ανακοίνωσης της Αμερικανικής Πρεσβείας στη χώρα, η οποία ακολούθησε μετά τη συνάντηση του αμερικανού πρέσβη Ντέιβιντ Πιρς με τον έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και την επαφή του με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Νταλίπ Σινγκ, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας. 

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αμερικανικής Πρεσβείας, «ο κ. Σινγκ, ο οποίος έχει ξαναεπισκεφθεί την Ελλάδα, βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να έχει συναντήσεις γνωριμίας με τους αρμόδιους για την οικονομική πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης.

» Συζήτησε σημαντικά διμερή και περιφερειακά ζητήματα με τους Έλληνες αξιωματούχους. Αναγνώρισε τις σημαντικές θυσίες που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό, τονίζοντας ταυτόχρονα τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ασκεί συνετή δημοσιονομική πολιτική. Κατά την άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις που την καθιστούν πιο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις, ώστε η χώρα να μπορεί να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να επανέλθει στην ευημερία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό η ελληνική Κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της καθώς και με το ΔΝΤ» τόνισε ο Πρέσβης κ. Πιρς.

Πρόγραμμα-γέφυρα χωρίς μονομερείς ενέργειες ζητά η Ελλάδα
Αντιμέτωπη με όλες αυτές τις πιέσεις, η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί σταθερές τις θέσεις της και τον σχεδιασμό της στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τονίζοντας ότι αρχικός στόχος είναι η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους και στη συνέχεια θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα θεωρεί ότι για να φτάσουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, θα πρέπει να δοθεί χρόνος στη διαπραγμάτευση. Το πρόγραμμα-γέφυρα, σημειώνουν, δεν είναι ένα νέο Μνημόνιο, με όρους, αξιολογήσεις κ.λπ., αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς.

Αν υπάρξει αυτή η αρχική συμφωνία, στη συνέχεια θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που θα αποτυπώνει τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3-4 χρόνια (ύψος πλεονάσματος, διάρθρωση εσόδων – δαπανών κ.λπ.) και πάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας.

Επίσης, η κυβέρνηση θα υποβάλει ένα νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο, εκτός των άλλων, θα περιλαμβάνει και μέτρα που δεν τόλμησαν -και δεν ήθελαν- να εφαρμόσουν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη φοροδιαφυγή, στη διαφθορά και στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα εμπεδώνουν μια νέα σχέση κράτους-οικονομίας, κράτους-κοινωνίας.

Κεντρική θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι ο βασικός όρος που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα-γέφυρα είναι ότι καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν ζητάει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος-πέραν των 1,9 δισ. που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (προγράμματα SMP και ANFA), θεωρείται απαραίτητο να της δοθεί η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δισ. ευρώ, ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.

Αιτιολογώντας περαιτέρω τις θέσεις της, η Αθήνα σημειώνει ότι το πρόγραμμα-γέφυρα «δεν είναι μόνο μια απολύτως λογική πρόταση, αφού θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς ότι μέσα σε λίγες ουσιαστικά μέρες θα βρεθεί λύση. Επιπλέον, δεν δημιουργεί κόστος στους εταίρους (δεν επιβαρύνει δηλαδή τους Ευρωπαίους φορολογούμενους).

Η κυβέρνηση, τέλος, επαναλαμβάνει ότι «θα μείνει πιστή στη σαφή λαϊκή εντολή και δεν πρόκειται να δεχτεί επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου Μνημονίου».

Πηγή: Το Έθνος