Tα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

  Reuters: Ο Tσίπρας μόλις συγκρούστηκε δραστικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ζητήσει παράταση του μνημονίου, θέτοντας ουσιαστικά τον εαυτό του σε μια μεγάλη τροχιά σύγκρουσης με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες στο Eurogroup της Πέμπτης»

Guardian: O Τσίπρας βάζει ως προτεραιότητα τους ανέργους αντί για τις πιστωτές

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε τις προγραμματικές του ανακοινώσεις σε ένα θαρραλέο διάγγελμα που έθεσε ως προτεραιότητα τους ανέργους και τους φτωχούς πάνω από τους διεθνείς πιστωτές που έχουν δανείσει τη χώρα πάνω από 300 δις δολάρια», σημειώνει η ανταποκρίτρια της Guardian, Helena Smith και προσθέτει «Τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση είναι ελάχιστα σε σχέση με το πόσο μεγάλες είναι οι πιστωτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας. Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 25 δις δολάρια φέτος. Κάποιοι παρατηρητές πιστεύουν ότι αυτό θα διώξει την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη»

CNN: O Έλληνας πρωθυπουργός σκοπεύει να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις

Το δημοσίευμα του CNN επικεντρώνεται στην άρνηση του Aλέξη Τσίπρα να ζητήσει παράταση του Μνημονίου «Ο Τσίπρας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ζητάει μια συμφωνία-γέφυρα μέχρι τον Ιούνιο όταν μια καλύτερη συμφωνία θα μπορεί να επιτευχθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες»


Bloomberg: Η Ελλάδα επιβεβαιώνει την απόρριψη του προγράμματος πριν το έκτακτο Eurogroup
Δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου αναφέρει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε την απόρριψη του διεθνούς προγράμματος διάσωσης της χώρας, δύο ημέρες πριν την έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης».

Και προσθέτει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζητά συμφωνία-γέφυρα έως τον Ιούνιο», καταγράφοντας μέρος των εξαγγελιών του στη Βουλή και σημειώνοντας ότι «ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να αποκαταστήσει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος και να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών, σε μια ομιλία του που τον θέτει σε πορεία σύγκρουσης με τους πιστωτές της χώρας».

 

France 24: H Ελλάδα δεν θέλει παράταση αλλά πρόγραμμα-γέφυρα

France 24: O κος Τσίπρας ξανανοίγει την ΕΡΤ

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ομιλία του πρωθυπουργού και τα γερμανικά ΜΜΕ. «Ο Τσίπρας λέει ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης απέτυχε» αναφέρει το Spiegel, ενώ η Welt υπήρξε πιο καυστική: «Υποσχέθηκε και πάλι το αδύνατο».

Στη Γαλλία η L’Express επισημαίνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

«O Τσίπρας θέτει τους δικούς του όρους έναντι των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη» γράφει ο Monde.

H ιταλική Reppublica γράφει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προκαλεί την ΕΕ: «Θα τηρήσω το προεκλογικό μου πρόγραμμα». Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έστειλε το μήνυμά του στην Ευρώπη ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πληρώσει το χρέος της, αλλά «συνομιλώντας με την ΕΕ και όχι με την τρόικα».

Η πορτογαλική Jornal do Noticias επιλέγει να αναδείξει τα όσα είπε στη Βουλή ο πρωθυπουργός σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις: «Η Ελλάδα θα απαιτήσει από τη Γερμανία τις αποζημιώσεις του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου», γράφει.

Η ισπανική El Pais τιτλοφόρησε το άρθρο της: «Ο Τσίπρας υπόσχεται φως, τροφή, στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους φτωχότερους Έλληνες», ενώ η El Mundo τονίζει: «Ο Τσίπρας ανακοίνωσε δέσμη μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα. Και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θέλει να πληρώσει τα χρέη της».

Πηγή: Το Βήμα