Νέες αποκαλύψεις για τη «Λίστα Λαγκάρντ», που προήλθε από απόρρητα τραπεζικά δεδομένα της HSBC Γενεύης και στάλθηκε από τις γαλλικές αρχές στην Ελλάδα.

Άγνωστους λογαριασμούς ελληνικών συμφερόντων φέρνει στο φως η έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων στα αρχεία της HSBC.

 

Ογδόντα έξι εγγραφές προσώπων με ελληνικό ενδιαφέρον, εκτός από τις 2.062 της λίστας Λαγκάρντ που εστάλησαν από τη Γαλλία στην Ελλάδα, εντόπισαν Τα Νέα, στο πλαίσιο του SwissLeaks.

 

 

Πρόκειται για την παγκόσμια έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, της Le Monde και άλλων μεγάλων εντύπων και δικτύων.

 

 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα πρόσωπα αυτά, είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα είτε έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, αλλά εντάχθηκαν από τις γαλλικές αρχές σε λίστες άλλων χωρών, καθώς η διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας που είχαν δηλώσει ήταν εκτός Ελλάδας.

 

 

Στις λίστες εντοπίζονται και άλλα ελληνικά ονόματα, χωρίς όμως να αναφέρονται λεπτομέρειες για την εθνικότητα ή τον τόπο γέννησης, καθώς συνδέονται με offshore ως πληρεξούσιοι δικηγόροι και δεν αναγράφονται στοιχεία τόπου κατοικίας ή άλλες πληροφορίες.

 

 

Σαράντα ένας από τους Έλληνες που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ που εστάλη στις ελληνικές Αρχές το 2010 είχαν καταθέσεις άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:

 

– Επιχειρηματίας ο οποίος φαίνεται να δραστηριοποιείται στο Βέλγιο και στην Αφρική, με καταθέσεις σε δέκα τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίες υπερέβαιναν τα 60 εκατ. δολάρια την περίοδο 2006-2007. Το όνομά του εμφανίζεται στη λίστα του Ισραήλ.

 

– Ζευγάρι Ελλήνων οι οποίοι είχαν αποσυρθεί και είχαν δηλώσει ως τόπο διαμονής το Πριγκιπάτο του Μονακό, με περισσότερα από 36 εκατ. δολάρια στη HSBC Γενεύης. Εντάχθηκαν στη λίστα του Μονακό και όχι στην ελληνική.

 

– Επιχειρηματίας στο χώρο των ναυτιλιακών που γεννήθηκε στη Χίο και δήλωνε διεύθυνση επίσης στο Μονακό, με περίπου 27,5 εκατ. δολάρια. Επίσης εντάχθηκε μόνο στη λίστα του Μονακό.

– Μεγιστάνας του κατασκευαστικού κλάδου, ο οποίος είχε έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, βρέθηκε με σχεδόν 10 εκατ. δολάρια. Κατά την επεξεργασία των δεδομένων που πραγματοποιήθηκε από το ICIJ το όνομά του εντοπίστηκε στη λίστα της Κύπρου.

– Γνωστή οικογένεια εβραϊκής καταγωγής, μέλη της οποίας έχουν γεννηθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Τελ Αβίβ, με περίπου 10 εκατ. δολάρια. Τα τρία μέλη που εντοπίστηκαν εμφανίζονται στη λίστα που κατήρτισαν οι γαλλικές Αρχές για το Ισραήλ και όχι για την Ελλάδα.

– Εισοδηματίας εβραϊκής καταγωγής που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έχει βελγική υπηκοότητα και εμφανίζεται με περισσότερα από 6 εκατ. δολάρια. Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε σύνδεσή του και με τις Βερμούδες.

 

– Εισοδηματίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα εντοπίστηκε στη λίστα της Βρετανίας με 4,8 εκατ. δολάρια και σύνδεση με τον φορολογικό παράδεισο της Ανγκουίλα.

 

– Εφοπλίστρια με καταγωγή από τη Χίο βρέθηκε στη λίστα του Μονακό με καταθέσεις 3,2 εκατ. δολαρίων.

 

Πηγή: http:www.kerdos.gr