Στην απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταβολή των αποζημιώσεων για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, με τίτλο «Μήπως οι Έλληνες δικαιούνται πραγματικά αποζημιώσεις;».


Στο άρθρο υπό τον τίτλο «Μήπως οι Έλληνες δικαιούνται πραγματικά αποζημιώσεις;», επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να χρηματοδοτήσει το κοινωνικό πρόγραμμά του με τα δισεκατομμύρια από τις γερμανικές αποζημιώσεις.

«Η Αθήνα έχει την ηθική ευθύνη να ζητήσει τις επανορθώσεις από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων.

Η Bild προχωράει στο αφιέρωμα της σε μία ιστορική αναδρομή από το 1960, οπότε η Γερμανία υπέγραψε συνθήκη με την Ελλάδα για «κλείσιμο» του θέματος, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία θα έπρεπε να καταβάλει 115 εκ. μάρκα.

Ωστόσο, δεν συμπεριελήφθη ένα αναγκαστικό δάνειο ύψους 476 εκ. μάρκων του 1942 προς χάριν του ναζιστικού καθεστώτος και το οποίο δεν εξοφλήθηκε προς την Αθήνα.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι “για αυτό το λόγο η Ελλάδα φωνάζει για αυτά τα 11 δισ. ευρώ“.

Η γερμανική κυβέρνηση λέει “όχι”. 

«Το ζήτημα με τις αποζημιώσεις έχει κλείσει από το 1960. 70 χρόνια μετά τον πόλεμο έχουν χάσει το δικαίωμά τους για αποζημιώσεις», σημειώνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Αν η Ελλάδα επιβληθεί με τις διεκδικήσεις της, μπορεί οι αξιώσεις της σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να είναι υψηλότερες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους ίσως φτάσει στα 76 δισ. δολάρια, δηλαδή περίπου 62,5 δισ. ευρώ», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΝΤ1 TV