Συνέχεια την Δευτέρα

Για πρόοδο στις συζητήσεις με την Ελλάδα, η οποία όμως δεν ήταν επαρκής  για να υπάρξουν κοινά συμπεράσματα τα οποία να μπορούν να αποτυπωθούν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, έκανε λόγο στην ολιγόλεπτη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της πολύωρης συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλούμ. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Θα διερευνηθούν διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το τρέχον πρόγραμμα” είπε επίσης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης.

Παράλληλα διέψευσε τις πληροφορίες για αποστολή κλιμακίων τεχνοκρατών στην Αθήνα καθώς όπως είπε για να συμβεί αυτό «θα έπρεπε να έχουμε μια κοινή  βάση για το πώς θα ακολουθήσουμε τα επόμενα βήματα».

Από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι «παρά τις καλές προσπάθειες, δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε μία κοινή δήλωση, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες» προσθέτοντας ότι «ήταν πολύ χρήσιμη η συνάντηση και για εμάς και για την Ελλάδα»
 

Η θέση της Ελλάδας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο Eurogroup αυτό δεν υπήρξε συμφωνία αλλά υπάρχει ικανοποίηση καθώς θεωρείται πως η Ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων και έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους Από το Μαξίμου τονίζεται πως παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή και υπογραμμίζεται πως θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Από την μεριά του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης που συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup ανέφερε πως η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ. δεν έχει σκοπό να παράγει μια συμφωνία, αλλά ήταν μια καλή συζήτηση. “Μας δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσουμε τις απόψεις μας για το πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και για τους οποίους η ελληνική κρίση συνεχίζει να ξανάρχεται στα ευρωπαϊκά φόρα. Καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας συνθήκης, ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη για να πάψει η Ελλάδα να είναι στα πρωτοσέλιδα και να πάψει να είναι αντικείμενο συζήτησης ξανά και ξανά στο Eurogroup» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και συνέχισε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μια «θεραπεία συμφωνία» σχετικά με τα οικονομικά της Ελλάδας θα μπορούσε να επιτευχθεί την προσεχή Δευτέρα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε επίσης ότι δεν υπήρξε ποτέ αίτημα για παράταση ή διάσωση και ότι η Ελλάδα θέλει να συνεργασεί με την ΕΕ την ΕΚΤ και το ΔΝΤ

Ο… αεράτος Βαρουφάκης κέρδισε τα βλέμματα και τον φακό