Αίτημα για έγκριση χρήσης στρατιωτικών μέσων κατά του Ισλαμικού Κράτους έστειλε στο Κογκρέσο ο Μπαράκ Ομπάμα. 

 
Σε δηλώσεις που έκανε πλαισιωμένος από τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο Ομπάμα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΙΚ θα ηττηθεί.
Βάσει της πρότασης, θα τεθει ως χρονικό όριο των επιχειρήσεων αυτών τα τρία χρόνια και θα απαγορευτεί η χρήση αμερικανικών στρατευμάτων σε «διαρκείς επιθετικές χερσαίες μάχες».

Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και αναμένεται ότι θα προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών αντιπροσώπων. 

Οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι σε έναν νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ενώ πολλοί Ρεπουμπλικανοί ζητούν να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα εναντίον των τζιχαντιστών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστεί το Κογκρέσο με την κυβέρνηση ώστε να εγκριθεί το μέτρο, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα ισχυροποιηθεί ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία. 

Ωστόσο, ο Τζον Μπένερ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, εξέφρασε ήδη τις ανησυχίες του για την πρόταση του προέδρου Ομπάμα, με το σκεπτικό ότι θέτει υπερβολικά πολλούς περιορισμούς στη στρατιωτική διοίκηση. 

«Η όποια έγκριση για τη χρήση στρατιωτικής βίας θα πρέπει να δίνει στους στρατιωτικούς διοικητές μας την ευελιξία και την εξουσία που χρειάζονται για να προστατεύσουν τον λαό μας. Μολονότι πιστεύω ότι μια AUMF εναντίον του ISIL (σ.σ. άλλο ακρωνύμιο του ΙΚ) είναι σημαντική, φοβάμαι ότι το αίτημα του προέδρου δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα πρότυπα» τόνισε.

 

Newsroom ΔΟΛ