«Πειραματικά», «Πρότυπα» και «Πρότυπα Πειραματικά» Σχολεία.

 Του Αναστάσιου Κουτσούκου

Πειραματικό και Πρότυπο, είναι δύο διαφορετικές και αντίθετες έννοιες… που κάποιοι ειδικοί, δεν αντιλαμβάνονται! Η δήθεν «αριστεία» δεν επιτεύχθηκε. Το μόνο που επιτεύχθηκε ήταν η «έπαρση» ή η «αλαζονεία» μερικών,  να τα  ονομάζουν,  δήθεν σχολεία «αριστείας».

Πειραματικό Σχολείο «του» Πανεπιστημίου : Ανήκει στο πανεπιστήμιο, έχει Επόπτη παιδαγωγό Πανεπιστημιακό Καθηγητή. Πειραματικά Σχολεία «του» Πανεπιστημίου:  η εισαγωγή των μαθητών γινόταν με κλήρωση (χωρίς εξετάσεις) για να εκπαιδεύονται οι μαθητές σε όλους τους τύπους μαθητών ακόμα και σε μαθητές «χαμηλής επίδοσης» Αυτά τα σχολεία, όπως το ΠΣΠΑ,  πρέπει να επανιδρυθούν για τις ανάγκες εκπαίδευσης των φοιτητών των πανεπιστημίων!.

Πρότυπα ιστορικά Σχολεία: η εισαγωγή γίνεται μόνο με εξετάσεις (Βαρβάκειο, Ανάβρυτα )  κλπ…

Τα λεγόμενα «Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία» ήταν σχολεία του Μνημονίου και όχι της δήθεν «αριστείας». Η αξιολόγηση μαθητών εκπαιδευτικών ήταν μια παρωδία αξιολόγησης.

Σωστή η απόφαση του Υπουργού Παιδείας κ. Μπαλτά, να καταργήσει από τώρα τα λεγόμενα Πρότυπα Πειραματικά σχολεία για τα οποία είχαμε καταθέσει τις αντιρρήσεις μας από την εποχή της κ. Διαμαντοπούλου.

Αποτελεί πλέον,  κοινή διαπίστωση, ότι τα λεγόμενα Πρότυπα Πειραματικά σχολεία δεν προώθησαν καμία «αριστεία», αλλά εξελίχτηκαν σε κέντρα ημιμάθειας, διωγμού δημοκρατικών καθηγητών , κέντρα ίντριγκας και εκφασισμού, κέντρα βολέματος ημετέρων και κέντρα μνημονιακής πολιτικής στην παιδεία.

Η σκόπιμη σύγχυση των όρων Πρότυπο και Πειραματικό  σχολείο, επέτεινε την επιστημονική, παιδαγωγική και κοινωνική σύγχυση σχετικά με τον σκοπό και τον ρόλο των σχολείων αυτών. Μέσα στην γενική σύγχυση μια «σπείρα» ατόμων που είχαν στόχο τον ίδιο πλουτισμό, την ατομική προβολή, την εξουσιομανία στην παιδεία κατάφεραν να ελέγξουν» την όλη λειτουργία των λεγομένων Προτύπων Πειραματικών.

Αιτούμαστε την ακύρωση όλων των Νόμων περί Προτύπων Πειραματικών και την επιστροφή των σχολείων αυτών στο προγενέστερο νομικό καθεστώς.

Αν το Υπουργείο θέλει να κρατήσει μερικά «Πρότυπα Σχολεία», με σκοπό δήθεν την «αριστεία», ας κρατήσει ένα μέρος από αυτά και τα υπόλοιπα πρέπει να ονομαστούν «Πειραματικά των Πανεπιστημίων». Η ΔΕΠΠΣ πρέπει να καταργηθεί και το αυτόνομο Τμήμα Προτύπων Πειραματικών Σχολείων ας γίνει Τμήμα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τοποθετήσεις, προαγωγές κλπ., να γίνονται με ευθύνη των ΚΥΣΔΕ και ΠΥΣΔΕ όπως γινόταν παλιά.

Με άλλα λόγια τα «Πρότυπα Πειραματικά» ή Πρότυπα,  πρέπει να υπηρετούν πράγματι την δυνατότητα «αριστείας», αλλά τα Πειραματικά των Παιδαγωγικών τμημάτων των Πανεπιστημίων, πρέπει να υπηρετούν την εκπαίδευση των φοιτητών σε τυχαίο δείγμα μαθητών,  που βρίσκεται μέσα από τυχαία κλήρωση (όπως παλιά).

Δεν είναι δυνατόν ο παιδαγωγικός τομέας των Πανεπιστημίων να μην έχει τουλάχιστον ένα «Πειραματικά σχολείο του Πανεπιστημίου» για την σωστή εκπαίδευση των φοιτητών σε όλους τους τύπους μαθητών, δηλ.  και τον άριστο μαθητή  αλλά και τον μειωμένης απόδοσης…

Πρέπει να διατηρηθούν σε κάθε Πανεπιστήμιο ένα Πειραματικό Δημοτικό και Πειραματικό Γυμνάσιο, Λύκειο, όπου θα τελούν υπό την εποπτεία του αρμόδιου Παιδαγωγικού Τομέα και οι μαθητές σε αυτά θα εισάγονται μόνο με κλήρωση, για την σωστή εκπαίδευση των φοιτητών των παιδαγωγικών τομέων, οι οποίοι πρέπει να εκπαιδεύονται σε όλους τους τύπους μαθητών, ακόμα και στους σχολικά αδύναμους! Η απάντηση ότι οι φοιτητές εκπαιδεύονται και σε άλλα κοινά σχολεία δεν μας καλύπτει. Τα άλλα κοινά σχολεία έχουν μαθητές, μόνο από τον δήμο που υπάγονται, αντίθετα τα Πειραματικά των ΑΕΙ συλλέγουν με κλήρωση μαθητές π.χ. από όλη την Αττική!

Αν δεν διατηρηθούν τα Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των ΑΕΙ, τότε η εκπαίδευση των φοιτητών,  θα είναι ελλιπής και τα πτυχία τους θα είναι υποβαθμισμένα. Οι αυριανοί καθηγητές δεν θα είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τους χαμηλής απόδοσης μαθητές. Ο μελλοντικοί καθηγητές, πρέπει να γνωρίζουν να διδάσκουν σωστά, όλους τους τύπους μαθητών.

Μετά από τα αποτελέσματα εξετάσεων από τα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια στα Πρότυπα Πειραματικά Λύκεια όπου η αποτυχία άγγιξε, λένε,  σε πολλές περιπτώσεις το 50% και εισήχθησαν και μαθητές με 13 στα 20, αλλά και από τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα στις πρόσφατες Πανελλήνιες εξετάσεις ουδείς πιστεύει ότι τα σχολεία αυτά προάγουν την «αριστεία»!  Άρα η δήθεν «αριστεία» δεν επιτεύχθηκε. Το μόνο που επιτεύχθηκε ήταν η «έπαρση» ή η «αλαζονεία» μερικών,  να τα  ονομάζουν,  δήθεν σχολεία «αριστείας».

Η εκπαίδευση των φοιτητών, στερήθηκε τα Πειραματικά των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων, όπου οι φοιτητές πρέπει να εκπαιδεύονται σε όλους τους τύπους μαθητών, ακόμα και στους χαμηλής επίδοσης μαθητές, πράγμα που θα έχει αντίκτυπο στις μελλοντικές ικανότητες των νέων καθηγητών.

Παρακαλούμε τον κ. Υπουργό να τροποποιήσει ή να καταργήσει τον Νόμο περί Προτύπων Πειραματικών, ειδικά μετά από τα αποτελέσματα εξετάσεων από τα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια στα Πρότυπα Πειραματικά Λύκεια, όπου η αποτυχία άγγιξε σε πολλές περιπτώσεις το 50% και εισήχθησαν και μαθητές με 13 στα 20!

Τέλος αιτούμαστε την αποκατάσταση των διωχθέντων εκπαιδευτικών από την «νεοφασιστική κλίκα» των λεγομένων «Προτύπων Πειραματικών» και την επαναφορά τους στις παλιές οργανικές τους θέσεις.

Ο κ. Υπουργός κ. Μπαλτάς – και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Κουράκης, –  παρακαλούνται, να ακυρώσουν το Νόμο 4310/2014 και παρακαλείται:

 Α) Να ιδρύσει – (ή να επανιδρύσει) ένα ορισμένο αριθμό Πειραματικών των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων, τα οποία ιδρύθηκαν  με τον Νόμο  4376/1929,   τουλάχιστον ένα σε κάθε Πανεπιστήμιο ή Παιδαγωγικό Τμήμα, που θα καλύπτουν το «κενό» της επιστημονικής εκπαίδευσης των φοιτητών, οι οποίοι πρέπει να εκπαιδεύονται σε τυχαίο  μαθητών, για επιστημονικούς λόγους. Η εισαγωγή των μαθητών σε αυτά  τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων,  θα γίνεται με τυχαία κλήρωση. Τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων, θα έχουν Επόπτη Καθηγητή, που θα διορίζει το Παιδαγωγικό Τμήμα του οικείου Πανεπιστημίου και θα έχει τριμελή διοίκηση από μέλη ΔΕΠ των οικείων Πανεπιστημίων. Οι εκπαιδευτικοί που θα διδάσκουν σε αυτά, θα έχουν οργανική θέση και θα  επιλέγονται βάσει προσόντων από το ΚΥΣΔΕ και ΚΥΣΠΕ αντίστοιχα. Δεν θα υπάρχει ειδικό «επιμίσθιο θέσης» για τους εκπαιδευτικούς των Πειραματικών των πανεπιστημίων και η θητεία σε αυτά θα έχει μόνο «αυξημένα μόρια μετάθεσης και μόρια για διοικητική θέση και θέση Σχολικού Συμβούλου», αλλά δεν θα παίρνουν επίδομα θέσης. Επομένως τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων δεν θα στοιχίσουν οικονομικά τίποτα στο κράτος.! Δεν εννοείται Πανεπιστήμιο χωρίς Πειραματικό Σχολείο, όπου εφαρμόζονται πειραματικά οι νέες μέθοδοι διδασκαλίας, γίνονται έρευνες, πρότυπες διδασκαλίες και παρατηρήσεις ψυχοπαιδαγωγικές των μαθητών.  Η επιλογή των Διευθυντών των Πειραματικών των Πανεπιστημίων θα γίνεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο Εκπαίδευσης, βάσει της πρότασης των μελών της τριμελούς Επιτροπής Διοίκησης των Πανεπιστημιακών. Τα Πειραματικά σχολεία των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων,  λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, υπάγονται απευθείας στα Πανεπιστήμια. Η ΔΕΠΠΣ καλό είναι να περιοριστεί, ή να καταργηθεί γιατί ήδη έχει προξενήσει αρκετά κακά. Να επιταχύνει ο κ. Υπουργός το δημόσιο καλό σχολείο και να δημιουργήσει με νέο περιεχόμενο τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων», όπου θα ενσωματωθούν οι σκοποί του «κοινωνικού σχολείου», του οικολογικού σχολείου, του ψηφιακού σχολείου του καλού δημόσιου σχολείου και όπου θα εκπαιδεύονται σωστά οι φοιτητές των πανεπιστημίων ακόμα και σε μαθητές χαμηλής επίδοσης.

Β) Τα υπόλοιπα Πρότυπα (Πειραματικά) ή Πρότυπα, που σκοπό έχουν την δήθεν την «αριστεία», ας διοικούνται προσωρινά  από την ΔΕΠΠΣ – η οποία πρέπει να αλλάξει πρόσωπα – με τον Νόμο 3966/2011 (ΦΕΚ 118, τ. Α΄), «Θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, Ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κλπ.  Στην συνέχεια θα πρέπει, να δημιουργηθεί  στην Γενική Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ένα Τμήμα Διοίκησης Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, το οποίο θα αναλάβει το έργο της ΔΕΠΠΣ, που  επεκτείνεται σε πολλούς τομείς από διοικητικό έως εξεταστικό, επιλογής Διευθυντών κλπ… και καλό είναι αυτά όλα  να τα αναλάβει ένα νέο Τμήμα Διοίκησης Προτύπων Πειραματικών σχολείων της Γενικής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης… όπως και έγινε. Οι επιλογές των εκπαιδευτικών και Διευθυντών πρέπει να επικυρώνονται από το ΚΥΣΔΕ και ΠΥΣΔΕ αντίστοιχα, το οποίο και θα εξετάζει και τις τυχόν ενστάσεις, βάσει της αξιοκρατίας. Να αναθεωρηθούν τα κριτήρια επιλογής για μαθητές και εκπαιδευτικούς και διευθυντές, για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία.

Γ) Να γίνουν αλλαγές προσώπων σε όλο το Υπουργείο Παιδείας, γιατί είκοσι χρόνια τώρα ανακυκλώνονται τα ίδια πρόσωπα και έχουν δημιουργήσει μια «αυλή» του εκάστοτε Υπουργού, υποδαυλίζουν καθετί νέο και μοιράζονται με ποσοστά την «πίτα» θέσεων, προγραμμάτων κλπ… και εξοβελίζουν όποιον δεν είναι στην «αυλή» του εκάστοτε Υπουργού,  που στελεχώνεται από την ίδια δεξαμενή ανθρώπων.