Ο ύποπτος ως δράστης των επιθέσεων της Κοπεγχάγης ήταν 22 ετών, είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στη Δανία και το όνομά του είναι Ομαρ ελ-Χουσέιν, σύμφωνα με τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο νεαρός είχε αποφυλακιστεί, μετά την έκτιση ποινής για επίθεση, δύο εβδομάδες πριν από τις χθεσινές επιθέσεις που χαρακτηρίστηκαν “τρομοκρατικές ενέργειες”. “Εργαζόμαστε με βάση την υπόθεση ότι το εν λόγω πρόσωπο είναι πιθανόν να άντλησε έμπνευση από τα γεγονότα στο Charlie Hebdo στο Παρίσι. 

Είναι πιθανόν ότι τον ενέπνευσε η ισλαμιστική προπαγάνδα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ή άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων” δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γενς Μάντσεν των υπηρεσιών Ασφαλείας και Πληροφοριών της Δανίας.

Ο νεαρός ενήργησε, σύμφωνα με την αστυνομία, μόνος.

Η αστυνομία πραγματοποίησε μεγάλη έρευνα σε ίντερνετ καφέ, κοντά στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο 22χρονος, και συνέλαβε τουλάχιστον δύο άτομα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο TV2. Εξάλλου, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί έρευνες σε σπίτια της ίδιας περιοχής, στο Νέρεμπρο, όπου ο ύποπτος σκοτώθηκε τη νύκτα από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας αφού άνοιξε πρώτος πυρ εναντίον τους.

“Οι ίδιοι στόχοι” επλήγησαν χθες στην Κοπεγχάγη και τον Ιανουάριο στις επιθέσεις του Παρισιού, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αποχωρώντας από την πρεσβεία της Δανίας όπου εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γαλλίας στον δανικό λαό.

Ο επικεφαλής Επιθεωρητής της Αστυνομίας Τόρμπεν Μόλγκααρντ Γιένσεν είπε ότι ότι ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές αλλά ότι οι αρχές δεν γνώριζαν να “είχε ταξιδέψει στη Συρία ή στο Ιράκ”.

Οι αρχές, εξάλλου, δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα την εθνικότητά του, μόνο ότι προερχόταν από την Κοπεγχάγη.

H αστυνομία άνοιξε πυρ το πρωί της Κυριακής κοντά σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό της Κοπεγχάγης, στη συνοικία Νορέμπρο, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις περιοχές των δύο επιθέσεων και όπου οι αρχές είχαν θέσει υπό παρακολούθηση ένα κτίριο.

«Τη δεδομένη στιγμή ένα πρόσωπο που ενδέχεται να συνδέεται με την έρευνα έφθασε στο σημείο» εξήγησε η αστυνομία.

Όταν οι αστυνομικοί του φώναξαν, «εκείνος άνοιξε πυρ». Οι αστυνομικοί απάντησαν. Κανένα μέλος των δυνάμεων επιβολής της τάξης δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό.

Πηγή: Εξπρές