Υπουργοί από 60 κράτη του κόσμου συγκεντρώθηκαν χθες στον Λευκό Οίκο για να εκπονήσουν σχέδιο δράσης με στόχο την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να καλεί τη διεθνή κοινότητα σε «διεξαγωγή νέου πολέμου, εναντίον νέου εχθρού».

Κατά τη χθεσινή τρίτη και τελευταία ημέρα της συνόδου, οι σύνεδροι κλήθηκαν να εκθέσουν τις απόψεις τους, για τους τρόπους αντιμετώπισης της απειλής των εξτρεμιστικών ομάδων. «Συναντηθήκαμε και θέσαμε το ερώτημα: ποια είναι η στρατηγική μας;» είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στην ομιλία του τη δεύτερη ημέρα της συνόδου, στον απόηχο του ομαδικού αποκεφαλισμού των 21 χριστιανών Κοπτών από το «Ισλαμικό Κράτος» στη Λιβύη.

«Κεντρικό μας μέλημα πρέπει να είναι η κατανόηση των αιτίων που οδηγούν τόσους νέους ανθρώπους στις τάξεις οργανώσεων, όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει επείγοντα χαρακτήρα, καθώς δεν μπορείς να νικήσεις αυτό που δεν κατανοείς. Οσο εύκολο κι αν είναι να αναγνωρίσουμε τα αίτια της περιθωριοποίησης και της φτωχοποίησης στις κοινωνίες μας, τόσο δύσκολο είναι να καταλάβουμε πώς οι άνθρωποι αυτοί πραγματοποιούν το άλμα από την ατομική απογοήτευση, στο έγκλημα, στη δολοφονία και στο χάος», είπε ο κ. Κέρι.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στο φαινόμενο του θρησκευτικού εξτρεμισμού, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα κρίσιμο πλεονέκτημα έναντι της Ευρώπης: τη μακρά παράδοση ενσωμάτωσης μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων και των μουσουλμάνων.

«Αν θέλουμε να διαψεύσουμε τις ψευδείς υποσχέσεις που προσφέρουν οι φανατικοί, τότε η διεθνής κοινότητα οφείλει να προσφέρει μία καλύτερη εναλλακτική λύση στις σειρήνες αυτές. Η χώρα μας και οι σύμμαχοί της θα συνεχίσουν τον πόλεμο εναντίον όσων διαστρεβλώνουν το Ισλάμ και καλούμε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο να μην επιτρέψει τη λεηλασία της θρησκείας του από τους εξτρεμιστές», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Την ανησυχία της Ουάσιγκτον ενισχύει εσωτερικό υπόμνημα της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, ΜΙΤ, η οποία υποστηρίζει πως μεγάλος αριθμός μελών του «Ισλαμικού Κράτους» έχει διεισδύσει στη χώρα, σχεδιάζοντας επιθέσεις, τόσο εντός Τουρκίας όσο και στην Ευρώπη.

Τις εικασίες αυτές ενισχύει η ύπαρξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία, που συνέρρευσαν στην Τουρκία. Η ολιγωρία των τουρκικών αρχών να διαχειρισθούν το προσφυγικό κύμα, οδήγησε μεγάλο ποσοστό από αυτούς να εγκαταλείψουν τη συνοριακή ζώνη, αναζητώντας καλύτερη τύχη στις φτωχογειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Η ΜΙΤ εκτιμά πως μεταξύ αυτών βρίσκεται μεγάλος αριθμός τζιχαντιστών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ανωνυμία του προσφυγικού πλήθους για να εδραιωθούν στην τουρκική μεγαλούπολη και να στρατολογήσουν πρόθυμους μαχητές για τον ιερό πόλεμο.

Πηγή: Καθημερινή