Οι δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) υφίστανται συνδυασμένα πλήγματα από τον διεθνή συνασπισμό, τον ιρακινό στρατό και τους Κούρδους μαχητές, με συμβολικό ορόσημο την πρόσφατη απελευθέρωση του Κομπάνι.

Οι Αρχές της Αυτόνομης Κουρδικής Περιοχής στο Βόρειο Ιράκ (KRG) επιδιώκουν να προσελκύσουν εκ νέου ξένους επενδυτές, αρκετοί εκ των οποίων είχαν αποσυρθεί μετά την επέλαση του ISIS σε κουρδικές περιοχές, τον περασμένο Αύγουστο.

Αυτός ήταν ο στόχος της νέας προξένου της KRG στην Ουάσιγκτον, Μπαγιάν Σαμί Ραχμάν, κατά τη χθεσινή συνάντησή της με μέλη του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΠΑ – Κουρδιστάν (USKBC) στη Νέα Υόρκη.

«Η KRG βρίσκεται σε πόλεμο με το ISIS, έναν πόλεμο που δεν τον επιλέξαμε εμείς», αναγνώρισε η Μπαγιάν Σαμί Ραχμάν, για να διαβεβαιώσει ότι «η απειλή αναχαιτίσθηκε και οι (Κούρδοι μαχητές) Πεσμεργκά ανακατέλαβαν όλες τις εκτάσεις μας που είχαν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και νυν επικεφαλής του USKBC, κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση «να συνεχίσει να στηρίζει την επιχειρηματική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή», υποστηρίζοντας ότι, σε πείσμα των όποιων προβλημάτων ασφαλείας, οι ξένες επιχειρήσεις έχουν μεγάλα περιθώρια κερδοφόρων δραστηριοτήτων.

Αν και τα γειτονικά κράτη της Τουρκίας και του Ιράν αντιπροσωπεύουν τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στο ιρακινό Κουρδιστάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ισχυρότερη οικονομική παρουσία από όλες τις άλλες χώρες της Δύσης, ιδιαίτερα στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Την ίδια ώρα, όμως, στο ιρακινό Κουρδιστάν η κατάσταση παρέμενε επισφαλής, όπως υπενθύμισε η νέα επίθεση που εκδηλώθηκε χθες το πρωί από το ISIS, σε μια περιοχή γύρω στα 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της KRG, Αρμπίλ. Η επίθεση αναχαιτίσθηκε ύστερα από μάχες που κράτησαν τέσσερις ώρες. Επικεφαλής των Πεσμεργκά ήταν ο Σιρβάν Μπαρζανί, ανιψιός του προέδρου της KRG, Μασούντ Μπαρζανί.

Τουλάχιστον 34 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στη διάρκεια της μάχης, ενώ τις δυνάμεις των Πεσμεργκά βοήθησαν αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία βομβάρδισαν στόχους του ISIS. Οι περίπου 300 τζιχαντιστές που πήραν μέρος στην επιχείρηση επιτέθηκαν σε κουρδικά χωριά ανάμεσα στις κωμοπόλεις Γκουέιρ και Μαχμούρ, τις οποίες είχαν προσωρινά καταλάβει στις συγκρούσεις του περασμένου Αυγούστου.

Πηγή: RUDAW, AFP