Την άποψη ότι τα πράγματα για την Ελλάδα βελτιώνονται, αναλύει με άρθρο του στους New York Times, ο Paul Krugman. 

 
«Τώρα που έχει αρχίσει να «κάθεται λίγο η σκόνη», μπορούμε να δούμε με ηρεμία τη συμφωνία- αν πράγματι είναι μια συμφωνία που θα επιβιώσει αύριο, κάτι για το οποίο αρκετοί αμφιβάλουν», αναφέρει ο Νομπελίστας οικονομολόγος. 
 
«Όμως αυτό που γίνεται ξεκάθαρο, είναι ότι η θέση της Ελλάδας είναι βελτιωμένη, τουλάχιστον για την ώρα». 
 
Ο Krugman επικεντρώνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα, κάνοντας λόγο ότι η Ελλάδα κατάφερε να μην εξαναγκαστεί σε μια συμφωνία που θα ήθελε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, παρά την απειλή ότι θα όδευε σε άμεση κρίση 
 
«Τώρα, η Ελλάδα κατάφερε να αποτρέψει μια πιστωτική κρίση, και ακόμα χειρότερα, μια κίνηση από πλευράς της ΕΚΤ που θα μπορούσε να βγάλει από την πρίζα τις ελληνικέ τράπεζες», λέγοντας ότι το κατάφερε, αποφεύγοντας παράλληλα με επιτυχία τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015. 
 
«Το επόμενο βήμα θα γίνει σε τέσσερις μήνες από τώρα», συνεχίζει ο Krugman, όταν η Ελλάδα θα προσπαθήσει να διεκδικήσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα έτη. 
 
«Δεν ξέρουμε πως θα καταλήξει αυτό. Αλλά τίποτα από αυτά που συνέβησαν δεν αποδυναμώνει την Ελληνική θέση. 
 
Ας υποθέσουμε ότι οι Γερμανοί μπορεί να υποστηρίξουν χάρις σε κάποια διφορούμενη διατύπωση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5%. Η Ελλάδα μπορεί να το αρνηθεί- ε, και;»
 
Πριν δύο χρόνια, συνεχίζει ο Krugman, σε μια εποχή που άπαντες στην Ευρώπη μιλούσαν για λιτότητα, η Ελλάδα θα μπορούσε να δεχθεί τα αντίποινα τους, απλά και μόνο για λόγους διατύπωσης ενός θέματος. Αλλά όχι πια. 
 
«Η Ελλάδα κέρδισε χαλαρές συνθήκες για εφέτος και ανάσες για την μεγάλη μάχη που έχει μπροστά της. Θα μπορούσε να είναι χειρότερα», αναφέρει ο αμερικανός οικονομολόγος ολοκληρώνοντας την άποψη του. 
 
 
Πηγή:www.capital.gr