Από κόσκινο θα περάσουν οι Αρχές της Βραζιλίας 54 πολιτικούς για ποικίλες παραβιάσεις στο πλαίσιο έρευνας για το σκάνδαλο στη βραζιλιάνικη εταιρία πετρελαίου Petrobas Brasileiro. 

Βάσει του νόμου στη Βραζιλία βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης μπορούν να δικαστούν μόνον από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο εισαγγελέας Ροντρίγκου Ζανό έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να ασκήσει διώξεις ως τα τέλη του μήνα εναντίον πολιτικών οι οποίοι ενέχονται στην υπόθεση.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές διεφθαρμένα στελέχη της Petroleo Brasileiro SA, όπως είναι η επίσημη ονομασία της επιχείρησης, συνωμότησαν με συμβασιούχους της επιχείρησης με σκοπό τη διασπάθιση ποσών ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέρος των κεφαλαίων αυτών διοχετεύθηκε σε πολιτικούς και σε πολιτικά κόμματα, τονίζουν οι εισαγγελείς.

Το ερώτημα ποιοι θα είναι στη λίστα του Ζανό απασχολεί την όλο και πιο νευρική το τελευταίο διάστημα πολιτική τάξη της Βραζιλίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένας εκπρόσωπος του Ζανό επισήμανε πάντως ότι ο εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει μερικές διώξεις, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να δώσει άδεια για να συνεχιστούν οι έρευνες και να συγκεντρωθούν αποδεικτικά στοιχεία.

Ορισμένα από τα πρόσωπα που κατηγορούνται για την υπόθεση έχουν κατονομάσει στις καταθέσεις τους πάνω από 40 πολιτικούς που πήραν χρήματα, συμπεριλαμβανομένων γερουσιαστών κι ενός πρώην κυβερνήτη πολιτείας, σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα των καταθέσεων αυτών που έχουν διαρρεύσει σε μέσα ενημέρωσης της Βραζιλίας.

Πηγή: sofokleousin.gr