Συναντήσεις του Βαρουφάκη στο Παρίσι – Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός συναντά τον Γκουρία του ΟΟΣΑ – Αναβαθμίστηκε ο Μαζούχ – Κλιμάκια των ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ φτάνουν στην Αθήνα.

Αρχισε ήδη από σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες και συνεχίζεται, μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, η σκληρή διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ στην οποία όμως δεν συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης
 

Τα τεχνικά κλιμάκια ξεκίνησαν ήδη τις εργασίες τους. Μετέχουν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τον ESM/EFSM, καθώς και από την Ελλάδα. 

Αυτό το σχήμα διαπραγμάτευσης θα ονομάζεται Brussels Group (BG).

 
Η διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική, θα γίνει στις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι κλιμάκια των θεσμών δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να στοχευμένα στοιχεία.

Τα κλιμάκια αυτά, των οποίων οι επισκέψεις θα αποφασίζονται από κοινού με την Ελληνική πλευρά, θα είναι χαμηλόβαθμα και, φυσικά, οι επαφές τους θα γίνονται με ομόβαθμούς τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Βήματος αύριο, Πέμπτη φτάνει στην Αθήνα κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έρθουν στην ελληνική πρωτεύουσα και κλιμάκια των άλλων δύο θεσμών.

Αναβαθμίστηκε ο Μαζούχ

 

Μετά τον Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, τον Ματίας Μόρς της Ευρωπαϊικής Επιτροπής και οΚλάους Μαζούχ της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας έφυγε από την «τρόικα».
 
Οπως και οι προηγούμενοι ο κ. Μαζούχ προήχθη και θα έχει στην αρμοδιότητα του την εποπτεία όλων των χωρών της περιοχής.
Τη θέση του κ. Μαζούχ θα αναλάβει ο κ.Ράσμους Ρούφερ(αριστερά) ο οποίος θα συμμετέχει στις συζητήσεις που ξεκινούν το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.

«Ηρεμη πολιτικά ατμόσφαιρα» κατά τις τεχνικές διαβουλεύσεις ζητά η Κομισιόν

Είναι σημαντικό οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών να διεξαχθούν σε «ήρεμη πολιτικά ατμόσφαιρα, προκειμένου να έχουν αίσια έκβαση» τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, σε έμμεση παρέμβαση-σύσταση προς Βερολίνο και Αθήνα, που ανταλλάσουν δηλώσεις σε πολεμικό κλίμα, με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, το οποίο άνοιξε χθες η κυβέρνηση, να ρίχνει λάδι στη φωτιά. 

Επιβεβαιώνοντας την έναρξη των διαβουλεύσεων σήμερα, Τετάρτη, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, είπε μόνο ότι στόχο έχουν την εξειδίκευση των ελληνικών προτάσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς το αργότερο ως το τέλος Απριλίου, αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν και τα πρόσωπα που θα μετέχουν.

Για το «επίμαχο» θέμα της παρουσίας ή όχι στελεχών των τριών θεσμών στην Αθήνα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρκέστηκε να σημειώσει ότι οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα υποστηριχθούν από εμπειρογνώμονες στην Αθήνα. 

Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν τους εν λόγω «εμπειρογνώμονες» να καταφθάνουν στην Αθήνα, αύριο, Πέμπτη.

Ο Βαρουφάκης στο Παρίσι

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών είναι από την Τετάρτη στο Παρίσι όπου συναντήθηκε με με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έγιναν δηλώσεις, μετά το τέλος της συνάντησής τους. 

Την Πέμπτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί  συνάντηση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα και στον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία

Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου και θα συναντηθεί με τους κ.κ Μάρτιν Σουλτς, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και Μανώλη Γλέζο, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

 
Στις Βρυξέλλες παραμένουν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών κυρία Ελενα Παναρίτη, ενώ στη διαδικασία θα συμμετέχουν και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
 
«Ερωτηματικό» η Αθήνα
 
Το ανοιχτό θέμα είναι η πραγματοποίηση ή όχι επαφών της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ στην Αθήνα. Η πληροφορία για επίσκεψη τεχνικών αποστολών στην Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) την Τετάρτη διαψεύστηκε, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες.
 
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργος Χουλιαράκηςεπέστρεψε από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα, ενδεχομένως για να μπορεί να υποδεχθεί μεμονωμένα τα στελέχη των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ.
 
Η Αθήνα δέχεται έντονη πίεση με τον γερμανό υπουργό Οικονομιών κ. Βόλφγκανγκ Σόμπλε να υποστηρίζει, ερωτηθείς σχετικά, ότι οι Θεσμοί δεν λειτουργούν μεμονωμένα αλλά μαζί.  
 
Παρέμβαση στο θέμα έκανε την Τρίτη και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ«Πρέπει να ξεκινήσουν αύριο οι διαβουλεύσεις και στην Αθήνα αλλιώς χάνουμε τη σοβαρότητά μας» διεμήνυσε.
 
Ενας-ένας;
 
Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι η εικόνα των τεχνικών κλιμακίων που πηγαίνουν στα υπουργεία δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί ανοίγοντας ωστόσο «παράθυρο» για μεμονωμένες επισκέψεις από «έναν εκπρόσωπο, ενός Θεσμού» ο οποίος θα έχει στοχευμένη πληροφόρηση.
 
Ως το βράδυ της Τρίτης πηγές των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ (πρώην τρόικα) σημείωναν ότι δεν υπήρχε πρόσκληση από την κυβέρνηση ώστε να επισκεφθούν την Αθήνα τεχνικές αποστολές.
 
Πηγή: Το Βήμα / Α. Παπαστάθης