«Πρέπει να εξολοθρεύσουμε αυτό το τέρας που ονομάζεται νομισματική ένωση. Μόνο έτσι υπάρχει μια ελπίδα να σωθεί η Ευρώπη»: ο άνθρωπος που διατυπώνει στη γαλλική Monde την άποψη αυτή είναι Γερμανός, ο Βόλφγκανγκ Στρέεκ, κοινωνιολόγος της οικονομίας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Στρέεκ υποστηρίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα. Το 2013, είχε κυκλοφορήσει ένα βιβλίο του με τον τίτλο «Ο αγορασμένος χρόνος. Η διαρκώς αναβαλλόμενη κρίση του δημοκρατικού καπιταλισμού», το οποίο είχε πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις στη Γερμανία. 

Ο Στρέεκ είχε αντιμετωπίσει τότε έντονη κριτική τόσο από τον Γιούργκεν Χάμπερμας όσο και από την επονομαζόμενη «Ομάδα Γκλίνικερ», μία ομάδα πολιτειολόγων, οικονομολόγων και νομικών που κινούνται πολύ κοντά στον μεγάλο γερμανό φιλόσοφο. 

Αντικρούοντας τη βασική θέση του Στρέεκ περί επιστροφής στο εθνικό κράτος, ο Χάμπερμας είχε επισημάνει τότε πως στην εποχή της παγκοσμιοποίησης το εθνικό κράτος δεν είναι πλέον σε θέση ούτε να αντιδράσει ούτε να αντισταθεί. Και πως το πραγματικό δίλημμα είναι ανάμεσα στη διάλυση του ευρώ και στη μετεξέλιξη της νομισματικής ένωσης σε μια υπερεθνική δημοκρατία. 

Δύο χρόνια αργότερα, με νέα δεδομένα πια στην Ελλάδα και όχι μόνο, ο γερμανός καθηγητής επιμένει: αντίθετα από την κρατούσα άποψη, το ευρώ δεν εξυπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα. Η διατήρησή του τροφοδοτεί μια επικίνδυνη σύγκρουση ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και στον ευρωπαϊκό Νότο. Καλύτερα λοιπόν να μπει τέλος σε αυτό το «επιπόλαιο πείραμα» όσο είναι ακόμη καιρός.

Πηγή: Τα Νέα