Στη σκληρή της θέση εμμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία προς το παρόν -και χωρίς να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις- δεν προτίθεται να χαλαρώσει τους όρους χρηματοδότησης της Ελλάδας. Πάντως, σήμερα η έκδοση των εντόκων γραμματίων αναμένεται να καλυφθεί, ακόμα και χωρίς την επιπλέον στήριξη της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup της Δευτέρας δεν άλλαξε κάτι στις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας. Οπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, εάν δεν ολοκληρωθεί ο έλεγχος ή εάν δεν υπάρξει σαφής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών, τότε η ΕΚΤ δεν έχει κάποιο περιθώριο χαλάρωσης των κανονισμών της. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αναμένονται η επιστροφή των κερδών του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (SMP’s), ούτε η αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων.

Μάλιστα, η ΕΚΤ δεν αλλάζει ούτε την οδηγία της προς τις ελληνικές τράπεζες που προβλέπει ότι οι τελευταίες δεν θα πρέπει να αυξήσουν την έκθεσή τους σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου και θα πρέπει απλώς να ανακυκλώνουν τα ποσά των εντόκων γραμματίων που ήδη έχουν στην κατοχή τους. Πάντως, σήμερα, στη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να κατατεθεί νέο αίτημα από την ελληνική πλευρά για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων (σήμερα είναι στα 15 δισ. ευρώ), χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο σημάδι για έγκριση ή απόρριψή του. Ωστόσο, όσο δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, κρίνεται δύσκολο να εγκριθεί ένα τέτοιο αίτημα.

Πέραν αυτού του αιτήματος, όμως, η Αθήνα ζητεί από την EKT να είναι πιο διαλλακτική, ώστε χωρίς να αυξηθεί το όριο των 15 δισ. ευρώ να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να πάρουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια και να καλυφθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση ζητεί να μπορέσουν οι τράπεζες να αναχρηματοδοτήσουν τα ποσά που είχαν αγοράσει στην έκδοση των γραμματίων και όχι όσα κατείχαν στις 18 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να αναχρηματοδοτηθούν τα ποσά που έχει αγοράσει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) μέσω του κοινού κεφαλαίου (λογαριασμός με διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης), από άλλες πηγές (κυρίως τις ελληνικές τράπεζες). Με τον τρόπο αυτό, θα αποδεσμευτούν περί τα 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορεί να δανειστεί το Δημόσιο μέσω βραχυπρόθεσμου δανεισμού (repos) απευθείας από την ΤτΕ.

Πάντως, ακόμα και χωρίς τις παραπάνω λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση, τα έντοκα γραμμάτια που θα εκδώσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καλυφθούν. Οι τράπεζες θα αναχρηματοδοτήσουν τα ποσά που είχαν στις 18 Φεβρουαρίου, ενώ και η ΤτΕ θα αναχρηματοδοτήσει τα ποσά που κατέχει μέσω του κοινού κεφαλαίου. Επίσης, επικρατεί αισιοδοξία ότι εάν προκύψει κάποιο «κενό» στην προσπάθεια άντλησης 1,6 δισ. ευρώ σήμερα και αύριο, αυτό θα καλυφθεί με άλλους τρόπους. Παράλληλα, το ερώτημα παραμένει εάν θα υπάρξει συμμετοχή και ξένων επενδυτών, όπως φέρεται να συνέβη στην έκδοση εντόκων γραμματίων της προηγούμενης εβδομάδας με τη συμμετοχή κινεζικών κεφαλαίων.

Σε κάθε περίπτωση, στο οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι οι λήξεις της Παρασκευής είναι διασφαλισμένο ότι θα αποπληρωθούν. Εκτός από τα 1,6 δισ. ευρώ των εντόκων γραμματίων που λήγουν και θα αναχρηματοδοτηθούν από τα έντοκα γραμμάτια που θα εκδοθούν σήμερα, την Παρασκευή θα πρέπει να αποπληρωθεί και μία δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Η Καθημερινή / Σ. Νίκας