Ιδιαίτερα επικριτικό για τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με το ελληνικό ζήτημα είναι σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Όπως αναφέρεται σχετικά «εάν ρωτήσεις τον κ. Βαρουφάκη για τη δυσάρεστη κατάσταση της χώρας του, είναι πιθανό να λάβεις μια πολύ διαφορετική απάντηση σε σχέση με αυτή που θα ακουγόταν σε άλλη χώρα της Ευρωζώνης».

Το δημοσίευμα αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς στην αοριστία που έχει δημιουργήσει ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος ανέφερε τη Δευτέρα ότι είναι πεπεισμένος ότι η έξι εβδομάδων κυβέρνηση κάνει ότι απαιτείται για να διασφαλίσει χρηματοδότηση και να αποφύγει τη χρεοκοπία.

«Η Ελλάδα ξεμένει από χρόνο, χρήμα, και φίλους». «Ο υπ. Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, η κυβέρνηση του οποίου υπήρξε μια από τις πιο συγκαταβατικές φωνές γύρω από το ελληνικό ζήτημα ζητώντας λιγότερη λιτότητα, εξέφρασε απογοήτευση για τους χειρισμούς Βαρουφάκη. «Έρχεται η ώρα που αυτό που χρειάζεται δεν είναι δηλώσεις προθέσεων ή σλόγκαν αλλά αριθμούς και αξιόπιστα στοιχεία», δήλωσε ο Σαπέν στην Βρυξέλλες, γράφει το Bloomberg, το οποίο υπενθυμίζει τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπου χαρακτήριζε τις τελευταίες εβδομάδες: «πλήρες χάσιμο χρόνου» αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, ενώ αναρωτιόταν αν η ελληνική πλευρά βλέπει το ζήτημα όσο σοβαρά χρειάζεται.

Επίσης, το Bloomberg σημειώνει ότι η Ελλάδα επιδιώκει την εκταμίευση χρηματοδοτικού ποσού ύψους επτά δις. ευρώ, με ορατό τον κίνδυνο η χώρα να ξεμείνει από ρευστότητα μέχρι το τέλος του μήνα.

Το πρακτορείο φιλοξενεί απόψεις επενδυτών, σύμφωνα με τους οποίους εάν σύντομα Ελλάδα και Eυρωζώνη δεν οδηγηθούν σε συμφωνία θα μπορούσε να υπάρξει κάτι που θα ομοιάζει με «αυτοκινητικό δυστύχημα». Σύμφωνα με τους ίδιους, «τα ατυχήματα σε αυτό το στάδιο θα μπορούσαν να είναι πολύ σοβαρά».

«Εάν η κατάσταση συνεχιστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Είναι απαραίτητο οι δύο πλευρές να καταλήξουν το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία διότι διαφορετικά εισέρχεσαι σε μία φάση όπου τα ατυχήματα μπορούν να συμβούν. Και σε αυτό το στάδιο θα μπορούσαν να είναι πολύ σοβαρά», σημειώνει ο Άντριου Λιντς διαχειριστής κεφαλαίων της Schroder Investment Management Ltd.

Ο Βαρουφάκης φέρεται να έχει εκνευρίσει τους ομολόγους τους, όταν προσήλθε με 35 λεπτά καθυστέρηση σε ένα από τα τελευταία Eurogroup αυτού του μήνα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.

Αλλά και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών προκαλούν εκνευρισμό στους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δηλώσεις Βαρουφάκη στις 8 Φεβρουαρίου ότι Ιταλοί αξιωματούχοι του είπαν ότι η χώρα του κινδυνεύει με χρεοκοπία εκνεύρισαν την ιταλική κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών Κάρλο Παντουάν να σημειώνει ότι τα σχόλια του Βαρουφάκη ήταν «εκτός τόπου».

Πηγή: Ημερησία