Σε νέο χαμηλό δωδεκαετίας έναντι του δολαρίου «βούλιαξε» το ευρώ, διασπώντας πτωτικά το φράγμα του 1,06 δολ., με τάση να βρεθεί κάτω και από τη «γραμμή» του 1,05 δολ./ευρώ. 

Τα ενιαίο νόμισμα σημείωσε ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 1,0509 δολ./ευρώ (από 1,0697 δολ./ευρώ στο κλείσιμο της Τρίτης) και οδεύει προς το χειρότερο τρίμηνο της ιστορίας του, αφού οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου ανέρχονται στο 13% (και στο 35% από τα υψηλά του Μαΐου 2014 όταν είχε αγγίξει τα 1,40 δολ./ευρώ).

Ο ρυθμός της διολίσθησης, μάλιστα, έχει επιταχυνθεί από το τέλος της περασμένης εβδομάδας, με καταλύτη αφενός την έναρξη του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος 1,1 τρισ. ευρώ της ΕΚΤ τη Δευτέρα, αφετέρου την πεποίθηση που εδραιώνεται στις αγορές ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed την επόμενη εβδομάδα θα απαλείψει από το ανακοινωθέν της τη δέσμευση ότι θα επιδείξει «υπομονή» κατά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, δίνοντας σήμα για αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου τον Ιούνιο.

Αισιόδοξος ο Ντράγκι 
Μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης, παραπέμποντας στην ανοδική αναθεώρηση προβλέψεων της τράπεζας για τους ρυθμούς ανάπτυξης (σε 1,5% από 1%) την οποία απέδωσε στην εξασθένηση του ευρώ, την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την επίπτωση του προγράμματος ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης. «Οι εξελίξεις δείχνουν ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση? Η τάση οικονομικής επιβράδυνσης ανεστράφη», είπε ο κ. Ντράγκι. Όσο εκείνος μιλούσε, το ευρώ υποχωρούσε σε όλα τα μέτωπα, αφού βρέθηκε σε χαμηλό επτά ετών έναντι της στερλίνας, στα 1,4255 ευρώ/στερλίνα και σε ναδίρ 18 μηνών έναντι του (επίσης «πιεσμένου») γεν, στα 127,98 γεν/ευρώ.

Προβλέψεις για 1:1 << Το ευρώ απέχει περίπου 5% από το περιβόητο «parity», την ισοτιμία του ένα προς ένα με το δολάριο. Τελευταία φορά που το ενιαίο νόμισμα βρισκόταν στο 1 δολάριο ή χαμηλότερα ήταν το Νοέμβριο του 2002.

Υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από το επίπεδο αυτό στα τέλη του 1999. Στις 20 Οκτωβρίου 2000 διολίσθησε έως το 0,8395 δολ./ευρώ που συνιστά και το ιστορικό χαμηλό του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Τον Δεκέμβριο, μόλις ένας από τους 32 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των Financial Times έκανε λόγο για ισοτιμία ένα προς ένα εντός του 2015. Τώρα πολλοί θεωρούν όχι μόνο ότι το σενάριο του parity θα υλοποιηθεί φέτος, αλλά και ότι αυτό θα συμβεί εντός του δεύτερου τριμήνου του έτους.

Η Deutsche Bank «βλέπει» το ευρώ στο 1 δολάριο φέτος, στο 0,90 δολ. το 2016 και στο 0,85 δολάρια το 2017. Η Danske Bank που μόλις την περασμένη εβδομάδα είχε αναθεωρήσει πτωτικά την εκτίμησή της για μέση ισοτιμία ευρώ-δολαρίου φέτος στο 1,05 δολ./ευρώ, χθες χαμήλωσε πάλι τον πήχη στο 1:1, εκτιμώντας ότι «Η επίπτωση του QE σε συνδυασμό με την αύξηση της πλεονάζουσας ρευστότητας στην Ευρωζώνη και τα αρνητικά επιτόκια που οδηγούν τους επενδυτές σε τοποθετήσεις υψηλότερου κινδύνου θα συντηρήσει τις πιέσεις στο ευρώ».

Χρηματιστήρια 
Πράγματι, η αναζήτηση αποδοτικότερων επενδύσεων στην Ευρωζώνη (καθώς οι αγορές κρατικών ομολόγων από το Ευρωσύστημα οδηγούν στα τάρταρα τις αποδόσεις τους) και η αισιοδοξία για τις ευεργετικές επιπτώσεις του ασθενούς ευρώ στους πολυεθνικούς ομίλους της Ευρωζώνης αποτυπώθηκε και στα μεγάλα κέρδη που κατέγραψαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη (με την εξαίρεση του Χρηματιστηρίου Αθηνών): Ο DAX στη Φρανφκούρτη ενισχύθηκε κατά 2,66% σε νέο ιστορικό ρεκόρ, με τους γερμανικούς κολοσσούς με εξαγωγικό προσανατολισμό όπως τις VW και Volkswagen να υπεραποδίδουν.

Από κοντά και ο CAC στο Παρίσι με κέρδη 2,37%, ο FTSE Mib στο Μιλάνο (+2,18%) και ο IBEX στη Μαδρίτη (+1,1%). Από την αρχή του έτους, ο Stoxx 600 των ευρωπαϊκών blue chips έχει ενισχυθεί κατά 15%, ενώ ο S&P 500 στις ΗΠΑ έχασε χθες όλα τα κέρδη του έτους, καθώς η προοπτική αύξησης των επιτοκίων έχει «φρενάρει» τους ταύρους στη Wall. Όπως σχολίασε με μια δόση κυνισμού ο Γκάρι Πάουλιν της Aviate Global, «Όλοι γνωρίζουμε ότι η εκτύπωση χρήματος δεν αποτελεί πανάκεια. Δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ευρώπης, όμως το ένα πράγμα που ξέρουμε είναι ότι αποτελεί καλά νέα για τις μετοχές…».

Πηγή: Ημερησία / Λ. Χρυσανθοπούλου