Την επιβράδυνση του ρυθμού πτώσης της ανεργίας, τη συνεχιζόμενη πτώση του γενικού επιπέδου των τιμών, τη σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς αυτοκινήτων και τα ενθαρρυντικά στοιχεία από τον τουρισμό, επισημαίνουν στο εβδομαδιαίο δελτίο τους «7 ημέρες ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» οι αναλυτές της Eurobank Research.

Αναλυτικότερα:

  • Ττο ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 26,03% για το μήνα Δεκέμβριο (2014). Η ετήσια μεταβολή της απασχόλησης, των ανέργων, του εργατικού δυναμικού και του μη ενεργού πληθυσμού ήταν της τάξης των 17,97, -76,05, -58,08 και 0,25 χιλ. ατόμων αντίστοιχα.
  • Κατά τη διάρκεια του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2014, η δυναμική της πτωτικής πορείας του ποσοστού της ανεργίας επιβραδύνθηκε.
  • Η μείωση του αριθμού των ανέργων που παρατηρούμε στα στοιχεία δεν συνοδεύεται και από αντίστοιχη αύξηση της απασχόλησης. Επιπλέον, η συνεπακόλουθη μείωση του αριθμού του εργατικού δυναμικού δεν συνοδεύεται και από ανάλογη αύξηση του μη ενεργού πληθυσμού (πιθανή εκροή πληθυσμού προς το εξωτερικό). Συνεπώς, το κεντρικό συμπέρασμα που εξάγουμε από την ανάγνωση αυτών των στοιχείων (χρονολογικών σειρών) είναι ότι η παραγωγική δυναμικότητα της ελληνικής οικονομίας σε όρους του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας σταδιακά φθίνει. Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας και το πολύ υψηλό ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας, τότε η φθίνουσα τάση ενισχύεται.
  • Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, τα 3/4 των ανέργων βρίσκονται σε καθεστώς αναζήτησης εργασίας για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών.
  • Η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) για το μήνα Φεβρουάριο (2015) ήταν της τάξης του -1,91%. Η αντίστοιχη μεταβολή για τον Εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Εθνικό ΔΤΚ) ήταν της τάξης του -2,16%.
  • Αύξηση του κύκλου εργασιών στον τομέα των αυτοκινήτων το Δ΄ τρίμηνο του 2014.
  • Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον τομέα Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Εστίασης αυξήθηκε κατά 13,7% το 2914 σε σχέση με το 2013, σημειώνοντας τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης από το 2002.

Αγορά εργασίας και παραγωγικότητα

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, την ανεργία και την παραγωγικότητα, οι αναλυτές της Eurobank σημειώνουν:

Σε όρους ατόμων, τα δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς εργασίας για το μήνα Δεκέμβριο (2014) είχαν ως εξής: οι απασχολούμενοι, οι άνεργοι, το εργατικό δυναμικό και ο μη ενεργός πληθυσμός ήταν της τάξης των 3,505.57, 1,233.40, 4,738.97 και 3,371.76 χιλ. ατόμων αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε (σε ετήσια βάση) κατά 17,97 χιλ. άτομα, ο αριθμός των ανέργων
μειώθηκε κατά -76,05 χιλ. άτομα, το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά 58,08 χιλ. άτομα και ο μη ενεργός πληθυσμός αυξήθηκε κατά 0,25 χιλ. άτομα.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα τεύχη του φυλλαδίου 7ημέρες ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, η μείωση του αριθμού των ανέργων που παρατηρούμε στα στοιχεία δεν συνοδεύεται και από αντίστοιχη αύξηση της απασχόλησης στα στοιχεία των τελευταίων μηνών.

Παράλληλα, η συνεπακόλουθη μείωση του αριθμού του εργατικού δυναμικού δε συνοδεύεται απαραίτητα και από ανάλογη αύξηση του μη ενεργού πληθυσμού. Συνεπώς, το κεντρικό συμπέρασμα που εξάγουμε από την ανάγνωση αυτών των στοιχείων (χρονολογικών σειρών) είναι ότι η παραγωγική δυναμικότητα της ελληνικής οικονομίας σε όρους του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας σταδιακά φθίνει. Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας και τη διατήρηση του ποσοστού μακροχρόνιας ανεργίας σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης τα τελευταία δύο χρόνια, το προαναφερθέν επιχείρημα ενισχύεται.

Δεν θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο στο εμφανές αποτέλεσμα της συσσωρευμένης απώλειας εισοδήματος που προκαλεί το φαινόμενο της μακροχρόνιας ανεργίας. Εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι και η αποεπένδυση του ανθρώπινου κεφαλαίου. Οι ώρες εργασίας, εκτός από το όφελος που προσφέρουν στον εργαζόμενο υπό τη μορφή εισοδήματος, οπότε και κατανάλωσης, σταδιακά προκαλούν και συσσώρευση ανθρώπινου κεφαλαίου, δηλαδή έχουν και τη μορφή της επένδυσης. Ο εργαζόμενος αποκτά γνώσεις και εμπειρία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραγωγικότητά του. Ακριβώς το αντίστροφο συμβαίνει όταν μειώνονται οι ώρες εργασίας. Δηλαδή, τα άτομα του εργατικού δυναμικού που απέχουν για αρκετό χρονικό διάστημα από τον εργασιακό χώρο υφίστανται μια μορφή απόσβεσης των ικανοτήτων τους και μείωσης της παραγωγικότητάς τους.

Πηγή: Ημερησία