Ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα όπου οριστικοποιήθηκε η τοποθέτησή του στη νέα Γραμματεία του υπουργείου, που φαίνεται ότι θα έχει ως αντικείμενο τις υποθέσεις Διαφάνειας. Από την Αφροδίτη Α. Καλομάρη 

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η επιλογή Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος έχει διατελέσει και Διοικητής της ΕΥΠ επί Κώστα Καραμανλή είναι προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού. 

Ποιος είναι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Ο 53χρονος Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εισήλθε στο σώμα το 1983. Είναι γιος αστυνομικού και υπηρέτησε τη θητεία του στο Ναυτικό. Ως εισαγγελέας ανέβηκε στις έδρες των δικαστηρίων της Κορίνθου και της Αθήνας, ενώ εκτελούσε χρέη εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών για αρκετά χρόνια. Το όνομά του έχει συνδεθεί με πολύ μεγάλες υποθέσεις στις δεκαετίες 1990 και 2000 και τις οποίες κλήθηκε να ερευνήσει. Χειρίστηκε σημαντικές δικογραφίες, με σημαντικότερη εκείνη που σχετιζόταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών (το 2006), αλλά και της διαμάχης του πρώην υπουργού κ. Κώστα Λαλιώτη και του πρώην πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με αφορμή τις καταγγελίες του πρώτου σχετικά με τη λιβεριανή εταιρεία Mayo, υπόθεση για την οποία είχε προτείνει να αρχειοθετηθεί.

Επίσης, ερεύνησε τους εκβιασμούς εις βάρος επιχειρηματιών με κατηγορούμενο τον εκδότη Γρηγόρη Μιχαλόπουλο. Ακόμη, μερικές από τις πιο γνωστές υποθέσεις για τις οποίες ο κ. Παπαγγελόπουλος παρήγγειλε τη διεξαγωγή έρευνας είναι εκείνη των Κώστα Κεντέρη, Κατερίνας Θάνου και Χρήστου Τζέκου για το «τροχαίο ατύχημα» τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, καθώς και η περίπτωση του Απόστολου Βαβύλη. Ξεχωριστό κεφάλαιο στη θητεία του κ. Παπαγγελόπουλου ως προϊσταμένου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αποτελούν οι εντολές του για τη διενέργεια έρευνας για τη νομιμότητα των συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που είχαν υπογραφεί επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ.

Οι παραγγελίες του εισαγγελικού λειτουργού για τα θέματα αυτά βασίζονται, κατά κύριο λόγο, στο περιεχόμενο των φακέλων που διαβίβαζε στην Εισαγγελία σε τακτά χρονικά διαστήματα ο πρώην γενικός γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Ζορμπάς. Ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, είχε προταθεί σύμφωνα με πληροφορίες και από την κυβέρνηση Σαμαρά τον Ιανουάριο του 2014 για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Aντιδράσεις από Γ. Παπανδρέου και ΚΙΝΗΜΑ

Έντονα αντέδρασε το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών ότι δημιουργείται μια ακόμα Γενική Γραμματεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης και μάλιστα σχετικά με τον πρώην εισαγγελέα Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, εκφράζοντας, με ειρωνικό τρόπο, τα συγχαρητήριά του «στην κυβέρνηση «για πρώτη φορά Αριστερά»…!». Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΚΙΝΗΜΑ τονίζεται ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν από τους εμπίστους του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος τον τοποθέτησε στη νευραλγική και εμπιστευτική θέση του Διοικητή της ΕΥΠ. Και εκφράζει απορία σχετικά με τον πολλαπλασιασμό των «συμπτώσεων» επιλογής εμπίστων προσώπων του πρώην πρωθυπουργού, μετά την επιλογή του κ. Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, και την εξαίρεση της περιόδου 2004-2009 από την έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής για τις αιτίες του μνημονίου. Τονίζει ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται τουλάχιστον αδιάφορη για το γεγονός ότι «ο κ. Παπαγγελόπουλος, ως Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, είχε αναλάβει την υπόθεση εκτύπωσης και διανομής χιλιάδων υβριστικών φυλλαδίων κατά του Γιώργου Παπανδρέου, κατά την προεκλογική περίοδο του 2004, υπόθεση για την οποία δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από την έρευνά του». Επίσης τονίζει ότι η κυβέρνηση, παρά τους ισχυρισμούς της ότι προχωρεί σε περιορισμό δαπανών, προσθέτει μία επιπλέον θέση Γενικού Γραμματέα στις ήδη τρεις που είχε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τοποθετώντας στην ενιαία θέση του Γενικού Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαφάνειας, που κατέχει ήδη ο κ. Κ. Παπαϊωάννου.

Πηγές: Το Βήμα, Ελευθεροτυπία, Newsroom ΔΟΛ