Νέα σκληρά τελεσίγραφα βάζουν οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση, μέσω διαρροών στο πρακτορείο Bloomberg. 

Όπως αναφέρει επικαλούμενο καλές πηγές, η Αθήνα έχει πέντε μέρες προθεσμί προκειμένου να πείσει τους εταίρους για τις προθέσεις της μέσω της κατάθεσης μια ολοκληρωμένης λίστας μεταρρυθμίσεων.

Το πρακτορείο λέει ότι η Δευτέρα είναι μία πολύ κρίσιμη ημέρα για την Ελλάδα και για το κατά πόσο θα μπορέσει να πείσει τους εταίρους της ότι θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους για αναδιάρθρωση της οικονομίας.
Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, το Euro Working Group τόνισε προς την ελληνική πλευρά ότι υπάρχει ακόμη και περίπτωση απελευθέρωσης των 1,2 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ εάν η Αθήνα αποδείξει ότι μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα και να εφαρμόσει αυτά τα οποία ζητούν οι δανειστές της.
Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι μόλις η Ελλάδα καταθέσει τις προτάσεις της, οι οποίες πρώτα θα έχουν ελεγχθεί από τα αρμόδια κλιμάκια των πιστωτών, τότε μπορεί να υπάρξει έκτακτο Eurogroup έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Το αμερικανικό πρακτορείο παραθέτει επίσης 5 πίνακες στους οποίους αποτυπώνεται το πρόβλημα του ελληνικού χρέους.

Στον πρώτο εμφανίζεται η σχέση χρέους προς ΑΕΠ συγκρινόμενο με το χρέος συνολικά της ευρωζώνης αλλά και της Γερμανίας.

Στο δεύτερο πίνακα, αποτυπώνεται η ανεργία στην Ελλάδα εν σχέσει προς το ΑΕΠ της.

Στον τρίτο πίνακα εμφανίζεται η υποχώρηση στις τραπεζικές καταθέσεις (σε δισ.ευρώ)

Στον τέταρτο πίνακα φαίνεται η απόδοση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων.

Και τέλος, στον πέμπτο πίνακα αποτυπώνεται ποιος κρατά το χρέος της Ελλάδας. Το 62% είναι στα χέρια επίσημων πιστωτών, των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Το 17% το έχει ο ιδιωτικός τομέας, το 10% είναι του ΔΝΤ, το 8% η ΕΚΤ και το 3% στα χέρια άλλων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Ημερησία