Το αντίκρισμα που έχει η εκπομπή του γερμανικού καναλιού ZDF στη γερμανική κοινή γνώμη για την τρόικα και τις πολεμικές αποζημιώσεις δεν συγκρίνεται με τα αποτελέσματα δεκάδων διπλωματικών αποστολών. Του Πάνου Φ. Κακούρη – Ναυτεμπορική 

Στη συγκεκριμένη σατιρική εκπομπή, η Ελλάδα παρουσιάζεται σαν μία ταβέρνα, η οποία έφτασε να είναι υπερχρεωμένη και αναλαμβάνουν τρεις τύποι με μαύρα κοστούμια και χαρτοφύλακες (κατά το πρότυπο της τρόικας) να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά της. Και αρχίζουν τα ευτράπελα, καθώς με τις συμβουλές τους οδηγούν τον ταβερνιάρη στην απόλυτη χρεοκοπία και το λουκέτο.

Πρόκειται για σατιρική εκπομπή που βγάζει γέλιο, ενώ περνά μηνύματα σε έναν λαό που είχε διαφορετική εντύπωση για την τρόικα και τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.

Η ίδια εκπομπή είχε και ένα δεύτερο σκετς με ελληνικό ενδιαφέρον, το οποίο ήταν συγκινητικό και αφορούσε τις πολεμικές αποζημιώσεις. Ξεκινά από το Δίστομο και δείχνει ένα αγοράκι 5 χρόνων που έχασε τους γονείς του κατά τις εκτελέσεις των κατοίκων του χωριού και σε λίγο εμφανίζουν στο στούντιο το αγοράκι της φωτογραφίας, ηλικιωμένο βέβαια. Πρόκειται για τον Αργύρη Σφουντούρη, τον οποίο περιέθαλψε ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός και σήμερα ζει στην Ελβετία.

Μια αντίστοιχη εκπομπή σε ελληνικό κανάλι θα χαρακτηριζόταν πληκτική, ενώ ίσως ξεσήκωνε και εγχώριες αντιδράσεις για… υποβάθμιση της προσωπικότητας των τροϊκανών.

Η αξία της είναι ότι προβλήθηκε από μεγάλο γερμανικό κανάλι, το ZDF και οι συντελεστές της είναι Γερμανοί. Δεν θέλω να φανταστώ τι θα γινόταν στην Ελλάδα, αν αντίστοιχη εκπομπή υπέρ ενός άλλου κράτους και στον ρόλο του θύτη τη χώρα μας προβαλλόταν από ελληνικό κανάλι.