Σκηνικό… Συρίας διαμορφώνεται πλέον στην Υεμένη, καθώς η πιο φτωχή χώρα του αραβικού κόσμου βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στο χάος ενός «εμφυλίου» που ξεπερνάει τα εθνικά της σύνορα.

Οι σιίτες αντάρτες Χούτι, που στηρίζονται από το Ιράν, προελαύνουν σε πείσμα των αεροπορικών βομβαρδισμών που πραγματοποιεί εναντίον τους (από τις 26 Μαρτίου) η σουνιτική Σαουδική Αραβία, η οποία διατηρεί από την πλευρά της ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει ακόμη και σε χερσαία επέμβαση.

Στην πόλη-λιμάνι Αντεν στον Νότο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται, οι Χούτι κατέλαβαν χθες την έδρα της επαρχιακής διοίκησης, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου του κυβερνήτη, καταφέροντας έτσι ένα σημαντικό πλήγμα έναντι του σουνιτικού αντιπάλου, που δεν έχει μέχρι στιγμής καταφέρει με τις αεροπορικές του επιδρομές να ανακόψει σημαντικά την πορεία των σιιτών ανταρτών.

Πριν από μερικές ημέρες, οι Χούτι κατέλαβαν και το προεδρικό μέγαρο στο Αντεν, για να αποχωρήσουν στη συνέχεια λόγω των αεροπορικών βομβαρδισμών. Μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά πριν από έξι μήνες από τους αντάρτες και την ανατροπή του υποστηριζόμενου από τη Σαουδική Αραβία προέδρου Μανσούρ Χαντί, το Αντεν ήταν το τελευταίο προπύργιο των μαχητών που παραμένουν πιστοί στον Χαντί. Στο Αντεν ήταν άλλωστε που είχε βρει καταφύγιο και ο ίδιος ο Χαντί, έως ότου καταφύγει προ ημερών στη Σαουδική Αραβία.

Χθες ανώτατο στέλεχος των Χούτι δήλωσε ότι οι αντάρτες είναι διατεθειμένοι να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου για ειρηνευτικές συνομιλίες, εφόσον σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας.

Η Σαουδική Αραβία έχει ανακοινώσει ότι δεν έχει ακόμη αναπτύξει τακτικά στρατεύματα στην Υεμένη αλλά έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να το πράξει. «Το θέμα της συμμετοχής χερσαίων δυνάμεων είναι πάντα κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι», δήλωσε ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ Αντέλ αλ Τζάμπερ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον.

Χθες το βράδυ, μετά από μία εβδομάδα διαπραγματεύσεων, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έλαβε την άδεια του στρατιωτικού συνασπισμού να στείλει ζωτικής σημασίας ιατρικό υλικό και προσωπικό ειδικό στην παροχή βοήθειας.

Εν τω μεταξύ πολεμικά αεροπλάνα του υπό τη Σαουδαραβική Αραβία συνασπισμού βομβάρδισαν στη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου τη Σαναά, ενώ στο ανατολικό λιμάνι της Μουκάλα, μέλη τοπικών φυλών συγκρούονταν μέχρι χθες με στρατεύματα και σκότωσαν δύο στρατιώτες, όπως έγινε γνωστό από κατοίκους. Ενοπλα μέλη φυλών μπήκαν στην πόλη για να πολεμήσουν εναντίον μελών της Αλ Κάιντα που κατέλαβαν τμήματά της δύο ημέρες νωρίτερα.

Οι μέχρι τώρα εξελίξεις δείχνουν ότι ο πόλεμος στην Υεμένη θα έχει διάρκεια και μεγάλο «ανθρωπιστικό κόστος». Ο ΟΗΕ ανέφερε πριν από μερικές ημέρες ότι τουλάχιστον 519 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα, ενώ άλλοι 1.700 έχουν τραυματιστεί. Οι μέχρι τώρα εξελίξεις δείχνουν ότι ο πόλεμος στην Υεμένη θα έχει διάρκεια και εγείρουν έντονη ανησυχία ότι η χώρα ίσως μετατραπεί σε μια νέα… Συρία αποσταθεροποιώντας περαιτέρω την Μέση Ανατολή, όπως αναφέρουν οι «New York Times».

Πηγή: Το Έθνος