Την ώρα που η χριστιανική κοινότητα της Κένυας βρίσκεται σε κατάσταση σοκ για την αιματηρή επίθεση εναντίον του Πανεπιστημίου της Γκαρίσα, η οργάνωση αλ Σαμπάμπ που σκότωσε 148 ανθρώπους την περασμένη Πέμπτη, απειλεί τη χώρα με έναν «μακρό και φρικτό πόλεμο».

Η οργάνωση-σύμμαχος της Αλ Κάιντα δήλωσε ότι το μακελειό στο Πανεπιστήμιο αποτελεί αντίποινα για την παρουσία της Κένυας στη Σομαλία και την κακομεταχείριση μουσουλμάνων στην Κένυα.

«Καμιά προφύλαξη, κανένα μέτρο ασφαλείας δεν θα μπορέσει να εγγυηθεί την ασφάλειά σας, να αποτρέψει μια άλλη επίθεση ή να προλάβει ένα άλλο λουτρό αίματος στις πόλεις σας», ανέφερε η αλ Σαμπάμπ σε μήνυμά της προς τον κενυατικό λαό υποσχόμενη ότι οι πόλεις της χώρας «θα κοκκινίσουν από το αίμα».

Σημειώνεται ότι η οργάνωση μάχεται κατά της Κένυας από το 2011, όταν κενυατικά στρατεύματα στο πλαίσιο διεθνούς δύναμης του ΟΗΕ απώθησαν του μαχητές της αλ Σαμπάμπ από τις μεγάλες πόλεις της Σομαλίας.

Την Πέμπτη τέσσερις ένοπλοι εισέβαλαν στις φοιτητικές εστίες και, αφού πρώτα διέκριναν τους χριστιανούς από τους μουσουλμάνους φοιτητές, άρχισαν να σφάζουν τους πρώτους. Ολοι οι δράστες είναι νεκροί, ενώ αίσθηση προκάλεσε ότι ένας εξ αυτών ήταν γιος Κενυάτη κυβερνητικού αξιωματούχου, ο Αμπντιραχίμ Αμπντουλαχί, τον οποίον ο πατέρας του είχε δηλώσει ως αγνοούμενο πριν από το μακελειό.

Η χώρα κήρυξε τριήμερο πένθος ξεκινώντας από χθες, που ήταν η Κυριακή του καθολικού Πάσχα, με θρησκευτικούς ηγέτες -και τον Πάπα- να στέλνουν τα μηνύματά τους αλλά και το σουνιτικό πανεπιστήμιο Αλ Αζχάρ στο Κάιρο να καταδικάζει την αγριότητα της «τρομοκρατικής επίθεσης» στην Γκαρίσα. Ηταν η αιματηρότερη επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε κενυατικό έδαφος από το 1998, όταν σε επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία είχαν χάσει τη ζωή τους 213 άνθρωποι.

Στην πρώτη του δημόσια δήλωση μετά την επίθεση ο Κενυάτης πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα δήλωσε: «Η κυβέρνησή μου θα δώσει την πλέον σοβαρή απάντηση στην επίθεση αυτή και σε οποιαδήποτε άλλη επίθεση της οποίας θα είμαστε στόχος». «Παρά τις αντιξοότητες, ουδέποτε υποκύψαμε στην απειλή και ποτέ δεν θα υποκύψουμε και θα συνεχίσουμε την οικοδόμηση ενός κράτους ευήμερου και ασφαλούς» ανέφερε τονίζοντας ότι οι Σομαλοί ισλαμιστές δεν θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ισλαμικό χαλιφάτο στην Κένυα.

Το μακελειό σημειώθηκε σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο πρόεδρος της Κένυας ξεκίνησε μια καμπάνια για να πείσει τον λαό και τους ξένους ότι η χώρα του είναι ασφαλής.

Μάλιστα μία ημέρα πριν από την επίθεση είχε καλέσει σε διάγγελμά του τους Κενυάτες του εξωτερικού να συμβάλουν στην προσπάθεια αναζωογόνησης του τουρισμού και είχε επικρίνει τις ταξιδιωτικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τη Βρετανία και την Αυστραλία για περιοχές της χώρας.

Πηγή: Το Έθνος – Έ. Πανσελήνα