Καμία από τις δύο πλευρές δεν αποσύρουν τα βαρέα όπλα από την πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία, παρά την προθεσμία που είχε δοθεί μέχρι χθες, Δευτέρα.


Ουκρανικός στρατός και φιλορώσοι αντάρτες έλαβαν εντολή να έχουν αποσύρει τα βαρέα όπλα τους δύο ημέρες μετά την τελευταία εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ.

Στο Κίεβο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε ότι «επί του παρόντος» δεν τίθεται θέμα για τον ουκρανικό στρατό να αρχίσει την απόσυρση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου, καθώς οι φιλορώσοι αντάρτες συνεχίζουν τις επιθέσεις τους.

«Δεν τίθεται θέμα επί του παρόντος απόσυρσης των βαρέων όπλων. Πώς είναι δυνατόν να αποσύρουμε τα όπλα αν οι αντάρτες συνεχίζουν να μας επιτίθενται κάνοντας χρήση αρμάτων μάχης και να ανοίγουν πυρ εναντίον μας συνεχώς;» δήλωσε ο Βλαντισλάβ Σελεζνιόφ.

Οι αυτονομιστές, από την πλευρά τους, αναφέρουν ότι συμφωνία δεν τηρείται επειδή η πόλη του Ντεμπάλτσεβε έχει περικυκλωθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το Κίεβο, μάλιστα, απέρριψε πρόταση των φιλορώσων αυτονομιστών να δημιουργηθεί ένας ασφαλής διάδρομος για να αποχωρήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις από το Ντεμπάλτσεβε.

Από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, οπότε και τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία, τουλάχιστον πέντε ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 21 έχουν τραυματιστεί σε επιθέσεις φιλορώσων αυτονομιστών.

Η Ουκρανία σέβεται πλήρως την εκεχειρία, αλλά έχει δεχθεί «112 επιθέσεις τις τελευταίες 24 ώρες»  δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν από τη Σόφια όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Μέρκελ-Ποροσένκο

Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας συζήτησαν επί της συμφωνίας που επετεύχθη στο Μινσκ για την επίλυση των συγκρούσεων της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επαφής που είχαν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. 

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συζήτησαν για την κατάπαυση του πυρός, την κατάσταση που επικρατεί  κοντά στην πόλη Ντεμπαλτσέβε και το ρόλο των παρατηρητών από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Σοβαρή ανησυχία εκφράζουν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν την «σοβαρή ανησυχία» τους για τις συγκρούσεις εντός και γύρω από την στρατηγικής σημασίας πόλη Ντεμπάλτσεβε στην ανατολική Ουκρανία και τονίζουν ότι παρακολουθούν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες φάλαγγα με ρωσικό στρατιωτικό υλικό κατευθύνεται προς την περιοχή.

«Αυτές οι επιθετικές ενέργειες και δηλώσεις από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές απειλούν την πρόσφατη κατάπαυση του πυρός» αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Καλούμε τη Ρωσία και τους αυτονομιστές που υποστηρίζει να τερματίσουν αμέσως τις επιθέσεις» αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Πηγή: Τα Νέα / ΑΜΠΕ