Τι αποκαλύπτει το Reuters για την πληρωμή μισθών με υποσχετικές-Διαψεύδει το Υπουργείο Οικονομικών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναλύσει ένα σενάριο στο οποίο η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα και ξεκινά να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές (IOUs), δημιουργώντας ένα εικονικό δεύτερο νόμισμα εντός της ευρωζώνης, αναφέρουν στο Reuters άτομα με γνώση της άσκησης.

Η Ελλάδα είναι κοντά στο να πρέπει να αποπληρώσει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περίπου 1 δισ. ευρώ τον Μάιο και η ανησυχία των αξιωματούχων στην ΕΚΤ αυξάνεται, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Μολονότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει να τιμήσει τα χρέη της, αξιωματούχοι στην ΕΚΤ εξετάζουν την πιθανότητα να μην τα καταφέρει.

Όπως σημειώνει το Reuters, οποιαδήποτε αθέτηση πληρωμών από την Ελλάδα θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να αναλάβει δράση και πιθανώς να περιορίσει την κρίσιμη πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην ρευστότητα έκτακτης ανάγκης.

Αξιωματούχοι ωστόσο φοβούνται ότι μία τέτοια ενέργεια να μπορούσε να ωθήσει την Αθήνα που αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές (IOUs), προκειμένου να αποφύγει να κάνει χρήση των «σπάνιων» ευρώ.  

“Το γεγονός είναι ότι δεν βλέπουμε καμία πρόοδο… Έτσι πρέπει να εξετάσουμε αυτά τα συνέρια» αναφέρει μία πηγή με γνώση του θέματος.

Ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε ότι «δεν συμμετέχει σε εικασίες για το πώς θα τα συγκεκριμένα συνέρια θα μπορούσαν να εξελιχθούν».

Ένας Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να εξεταστεί ένα τέτοιο σενάριο διότι η Αθήνα αισιοδοξεί πως θα επιτύχει μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της μέχρι το τέλος του μήνα.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Ελλάδα απέρριψε προηγούμενο δημοσίευμα του πρακτορείου σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση της χώρας θα χρειαστεί να αξιοποιήσει όλα τα υπόλοιπα ταμειακά διαθέσιμα στο σύνολο του δημόσιου τομέα, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, για να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις στο τέλος του μήνα.

«Λεηλασία» αποταμιεύσεων

Εμπειρογνώμονες στην ΕΚΤ, συνεχίζει το Reuters, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χρήση IOUs για την πληρωμή μισθών στο δημόσιο τομέα κατά πάσα πιθανότητα θα αποτύχει να αποτρέψει μία εκτεταμένη κρίση και θα μπορούσε να απειλήσει ακόμη και το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Οι εν λόγω αξιωματούχοι πιστεύουν ότι έως και το 30% των Ελλήνων θα κατέληγε να λαμβάνει τέτοιες κυβερνητικές υποσχετικές αντί για πληρωμές σε ευρώ, το οποίο θα ασκήσει περισσότερη πίεση στις ελληνικές τράπεζες διότι οι εν λόγω εργαζόμενοι είναι πιθανό να «λεηλατήσουν» της αποταμιεύσεις τους.

Οι τράπεζες θα αναγκαστούν στη συνέχεια να αντλήσουν αυξανόμενα ποσά από την χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης ή να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση.

Αλλά οι τράπεζες, συνεχίζει το δημοσίευμα, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις IOUs ως τίτλους για την άντληση της πίστωσης έκτακτης ανάγκης διότι η ΕΚΤ δεν θα τις δεχθεί.

«Δεν θεωρώ ότι οι υποσχετικές μπορούν να λειτουργήσουν» δήλωσε η πρώτη πηγή που μίλησε στο Reuters. «Εάν αυτό εφαρμοζόταν θα βρίσκονταν έξω (από το ευρώ)».

Αυτοί οι φόβοι έχουν εκφραστεί και από άλλους με γνώση του σκεπτικού της ΕΚΤ.

«Με ένα παράλληλο νόμισμα… μπαίνεις σε κάτι τόσο προσαρμοσμένο που είσαι σχεδόν σε Grexit” αναφέρει δεύτερη πηγή. «Είναι κάτι που βρίσκεται έξω από το θεσμικό πλαίσιο».

Μία αθέτηση πληρωμών από την Ελλάδα θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να παρέμβει και να επιμείνει ότι οποιαδήποτε εγγύηση προσφέρεται ως αντάλλαγμα για την έκτακτη χρηματοδότηση να πρέπει να κοπεί σε αξία για να αντανακλά την κατάσταση χρεοκοπίας της χώρας.

Όπως αναφέρει το Reuters, Έλληνες αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο για αθέτηση πληρωμών, Ωστόσο σε μία πρόσφατη επιστολή από την Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προς την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, αναφέρεται ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι της εξόφλησης του χρέους εάν ήταν αναγκασμένος να κάνει μία επιλογή.

Τα συμπεράσματα του δυσμενούς σεναρίου της ΕΚΤ είναι σύμφωνα με το μήνυμα που στέλνουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης στην Αθήνα εδώ και καιρό, δηλαδή ότι δεν πρέπει να προχωρήσει με ριζοσπαστικά μέτρα.

Για την ΕΚΤ, η εισαγωγή ενός τύπου δεύτερου νομίσματος στην Ελλάδα θα την παρεμπόδιζε επίσης στο να καθορίζει τα κόστη δανεισμού στην ευρωζώνη, καταλήγει το δημοσίευμα.

capital.gr

Reuters: Σενάρια υποσχετικών για μισθούς και συντάξεις