Παραμένει σε κλοιό διαδηλωτών ο Κορυδαλλός – Καταγγελίες για ξυλοδαρμούς 

«Ασφυκτική» από το πλήθος κόσμου ήταν η αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού – Διεθνή ΜΜΕ παρακολουθούν 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δίκη κατά τη μεταπολίτευση με πολιτικές διαστάσεις αλλά και την πρώτη δίκη μεταπολεμικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με ναζιστικά χαρακτηριστικά.
 
Συνολικά, οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση αυτή είναι 70 αλλά στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν 69 πρόσωπα. Και αυτό διότι, μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και μια ανήλικη η οποία θα δικαστεί από δικαστήριο ανηλίκων.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνήγοροι αλλά και εκπρόσωποι φορέων θα θέσουν σήμερα στο δικαστήριο αίτημα για διακοπή της δίκης και διεξαγωγής της διαδικασίας σε άλλη δικαστική αίθουσα. Την σχετική απόφαση θα λάβει το δικαστήριο.
 
Λίγο μετά τις 8 το πρωί στον χώρο διεξαγωγής της δίκης έφτασε χωρίς να κάνει δηλώσεις η οικογένεια αλλά και φίλοι του Παύλου Φύσσα. Ο πατέρας του δολοφονημένου μουσικού από τον Γιώργο Ρουπακιά, που εισήλθε στην αίθουσα φορώντας χειροπέδες λίγο μετά τις 9 το πρωί, είναι ο πρώτος μάρτυρας που αναμένεται να καταθέσει στην πολύκροτη δίκη.
 
Οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους από το πρωί, ενώ όποιος δεν έχει διαπίστευση δεν μπορεί να προσέλθει στο χώρο της δικαστικής αίθουσας αλλά και έξω από αυτήν. Η δίκη είναι πρωτόγνωρη από πλευράς μεγέθους με 69 κατηγορούμενους, 300 μάρτυρες, 120 συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, 100 διαπιστευμένους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ.
 
Απών ο Ν. Μιχαλολιάκος 
 
Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και τα «πρωτοκλασσάτα» στελέχη που είναι κατηγορούμενοι, δεν παρίστανται στο ακροατήριο κατά την πρώτη ημέρα της δίκης.
 
Κατά τη διάρκεια της δίκης ο Νίκος Μιχαλολιάκος αλλά και τα υπόλοιπα νυν και πρώην στελέχη του κόμματος που θα δικαστούν θα προσπαθήσουν, κατά τις πληροφορίες, να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Μάλιστα, για τον Ν.Μιχαλολιάκο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοπεύει να  μην εμφανίζεται στο δικαστήριο, όταν θα έρθει η ώρα να εξεταστούν ανθρωποκτονίες, όπως αυτή του Παύλου Φύσσα. Με την κίνηση αυτή, πιστεύει ότι θα καταδείξει πως ο ίδιος και το κόμμα του δεν έχουν καμία σχέση με δολοφονίες και επιθέσεις, όπως αυτές περιγράφονται στο βούλευμα – «καταπέλτη» του συμβουλίου Εφετών.
 
Τη γραμμή της άρνησης των κατηγοριών αναμένεται να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα υψηλόβαθμα στελέχη της Χ.Α που θα καθίσουν στο εδώλιο. Πρόκειται για τους Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λάγο, όπως και τους προφυλακισμένους Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Γιώργο Γερμενή, κ.ά.
 
Αντιμέτωπος με τις πράξεις του και τους γονείς του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα θα έρθει για πρώτη φορά και ο προφυλακισμένος Γιώργος Ρουπακιάς, που έχει ομολογήσει ότι δολοφόνησε τον μουσικό τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Κερατσίνι.

Παρ’ όλα αυτά, η αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού είναι κατάμεστη, με πλήθος εκπροσώπων του Τύπου, ελληνικού και διεθνούς, να παρακολουθούν. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός πως ακόμα και δικηγόροι των δεκάδων εμπλεκομένων στην διαδικασία στέκονται όρθιοι, καθώς όλες οι θέσεις είναι κατειλημμένες.

Ποιοι δικάζονται
 
Συγκεκριμένα, για αδικήματα που αφορούν στις παραπάνω πράξεις αυτές θα δικαστούν οι: Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαηλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελενη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βαςίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιώαννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλιας Πναγιωταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντινος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Ποπορη, Γεώργιος Ρουπακίας, Σταυρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλια Σκορδέλη, Γέωργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρηστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρηστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιος, Αριστοτελης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης. Τέλος στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών παραπέμπεται να δικαστεί και μια ανήλικη κατηγορουμένη, η Ε.Ν.
 
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους 70 παραπεμφθέντες είναι τρία πρόσωπα, τα οποία δεν αντιμετωπίζουν την «βαριά» κατηγορία της ένταξης σε εγκληματικής οργάνωσης αλλά ηπιότερα αδικήματα.
 

 

Πρόκειται για τη σύζυγο του Γ. Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου, η οποία κατηγορείται μόνο για ψευδορκία, τον Θεόδωρο Στέφα, που κατηγορείται για παράνομη οπλοκατοχή και τον Αν. Χιλιό ο οποίος κατηγορείται για απλή οπλοκατοχή, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών για ιδία χρήση.

 
Κλοιός διαδηλωτών 

Λίγο μετά τις 9 από την επάνω πλευρά των φυλακών Κορυδαλλού, στην οδό Αριστάρχου βρίσκονταν περίπου 200 υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, ενώ από την κάτω πλευρά στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη βρίσκονταν περίπου 4.000 μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων.

 

Ενταση μεταξύ συγκεντρωμένων αντιφασιστών και του βουλευτή του Ποταμιού, Νίκου Ορφανού

Ενταση σημειώθηκε νωρίτερα στον Κορυδαλλό, όταν συγκεντρωμένοι στην αντιφασιστική διαδήλωση κατά της Χρυσής Αυγής αντέδρασαν έντονα, αφού αντιλήφθηκαν την παρουσία του βουλευτή του Ποταμιού Νίκου Ορφανού στο χώρο. 
Μερίδα διαδηλωτών με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά, κινήθηκε προς το μέρος του βουλευτή. Εκεί τον έσπρωξαν, ζητώντας του να αποχωρήσει από την συγκεντρωση καθως «το κόμμα που εκπροσωπεί είναι υπέρ του μνημονίου». 

Ο ίδιος απομακρύνθηκε και με την συμβολή των ψυχραιμότερων η μικροένταση έληξε.

Πηγή: Πρώτο Θέμα – ΑΠΕ – ΜΠΕ – ANT1 – Star Channel