H αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της μετά την καταδίκη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, που ανετράπη το 2013 από τον στρατό και 12 στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ διευκρίνισε ότι η Ουάσιγκτον «που εκφράζει την ανησυχία της για τις καταδίκες», θα «εξετάσει τη νομική βάση» της απόφασης του δικαστηρίου, που καταδίκασε τον Μοχάμεντ Μόρσι σε 20ετή κάθειρξη.

«Όλοι οι Αιγύπτιοι έχουν το δικαίωμα να αντιμετωπίζονται με ισότητα και αμεροληψία ενώπιον της Δικαιοσύνης» συνέχισε η ίδια.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ που εξέφρασε επίσης την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την καταδίκη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη για τη δολοφονία διαδηλωτών τον Δεκέμβριο του 2012.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση εναντίον του πρώην ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μετά την ανατροπή του το 2013 από τις μαζικές διαμαρτυρίες κατά της διακυβέρνησής του. Η απόφαση είναι εφέσιμη.

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης στην ίδια ποινή άλλους 12 ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, περιλαμβανομένου του Μοχάμεντ Ελ-Μπελτάγκι και του Εσαμ Ελ-Εριάν.

Πηγή: AFP – Reuters