Η πιο κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης-“Κάναμε τα δέοντα από την πλευρά μας…Έχουμε ματώσει…” λέει αξιωματούχος στην κυβέρνηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

«Η ώρα των ευθυνών για την Ευρώπη έφτασε και πρέπει να αφήσει στο πλάι ιδεοληψίες και πολιτικούς πειραματισμούς»: την άποψη αυτή διατύπωνε κυβερνητικός αξιωματούχος, με την παράλληλη διαπίστωση, ότι «από την πλευρά μας κάναμε τα δέοντα, εμείς έχουμε ‘ματώσει’».

Το σχέδιο -πρόταση της Αθήνας απλό, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση από την άλλη πλευρά για έντιμο συμβιβασμό. Με κεκτημένο τα θέματα στα οποία έχει διαπιστωθεί σύγκλιση (τα οποία και πρέπει να προταχθούν), η κυβέρνηση ζητά να αποδεσμευθούν πόροι προς την Ελλάδα και να αυξηθεί κατά 6 δισεκατομμύρια το όριο των εντόκων γραμματίων. Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έλεγε σε στενό κύκλο συνεργατών του ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ακόμη και μέσα στην εβδομάδα ή το αργότερο στις 4 Μαΐου, με απώτατο όριο την 10η Μαΐου.«Η ώρα των ευθυνών για την Ευρώπη έφτασε και πρέπει να αφήσει στο πλάι ιδεοληψίες και πολιτικούς πειραματισμούς»: την άποψη αυτή διατύπωνε κυβερνητικός αξιωματούχος, με την παράλληλη διαπίστωση, ότι «από την πλευρά μας κάναμε τα δέοντα, εμείς έχουμε ‘ματώσει’».

 

Συγκλίσεις και αποκλίσεις

Πού όμως, βρίσκεται η διαπραγμάτευση στη λίστα των υπό συζήτηση; Στον τουριστικό ΦΠΑ έχει πέσει η ιδέα στο τραπέζι για προσδιορισμό του φόρου ανάλογα με τα αστέρια στα τουριστικά καταλύματα. Ακόμη, συμφωνία διαπιστώνεται ως προς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος: 1,5% φέτος και του χρόνου.

Υπάρχει πάντα, ωστόσο, πίεση από την άλλη πλευρά για μέτρα όπως η μηδενική ρήτρα στις επικουρικές συντάξεις (που δεν συζητά η κυβέρνηση). Αντιθέτως, μπορεί να υπάρξει συμφωνία στα αντικίνητρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Κόκκινη γραμμή εξάλλου για την κυβέρνηση είναι το νομοσχέδιο Σκουρλέτη για τα εργασιακά, ενώ εμπλοκή έχει διαπιστωθεί στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στη φιλοσοφία περί αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με κυρίαρχο ρόλο εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου διαπιστώνεται σύγκλιση, αλλά από κάποιες πλευρές επανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της «μικρής ΔΕΗ». Η ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και ο μεγαλύτερος αυτόνομος ρόλος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι μάλλον από τα εύκολα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Η ανάγκη για γρήγορη, έντιμη λύση αναδεικνύει σε κάθε περίπτωση τον πολιτικό χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης, άρα και η λύση θα είναι πολιτική, σημειώνεται από το Μέγαρο Μαξίμου. Το οποίο με ικανοποίηση καταγράφει το εποικοδομητικό κλίμα στις συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όχι όμως και την προσπάθεια… πισωγυρίσματος, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο άτυπο Eurogroup. Και άρα, άλλες κυβερνήσεις, όπως αυτές της Γερμανίας ή της Αυστρίας, πρέπει να εξηγήσουν το «γιατί» της διπρόσωπης συμπεριφοράς τους.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φρονεί και επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία πως έχει διανύσει το κομμάτι που της αντιστοιχούσε και επιπλέον ότι έχει συγκεκριμένη και κοστολογημένη λίστα στη συζήτηση με τους δανειστές. Και η άλλη πλευρά τι προτείνει; «Μήπως την 5η αναθεώρηση του μνημονιακού προγράμματος;» έθετε το ερώτημα κυβερνητικός παράγοντας, που έλεγε για κάποιους από τους εταίρους μας ότι «παραμένουν στο ίδιο σημείο με αυτό που βρίσκονταν στις 24 Ιανουαρίου». Η ώρα της ευθύνης έφτασε λοιπόν…

Οι πολίτες στο πλευρό της κυβέρνησης

«Πάντως, οι πιέσεις κατά της χώρας μας είναι αναμενόμενο ότι θα ενταθούν όσο θα πλησιάζει η ώρα της υπογραφής της συμφωνίας» εκτιμούσαν κυβερνητικές πηγές και στο σημείο αυτό είναι που αναδεικνύεται ο αποφασιστικός ρόλος που μπορεί και πρέπει να παίξει ο ελληνικός λαός. Πλάι στην κυβέρνησή του, στην κυβέρνηση αυτή που διαπραγματεύεται. Και στην εξόχως δύσκολη αυτή διαπραγμάτευση και στην πιο κρίσιμη καμπή της μάλιστα, οι πολίτες καλούνται να δώσουν την ολόθερμη στήριξή τους στην κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διατυπώνει τη λύπη της για τη στάση που κρατά η αντιπολίτευση και δη η Ν.Δ., που όσο περισσότερο εμφανίζει διαλυτικά φαινόμενα, τόσο πιο επικίνδυνη (για τον τόπο) δείχνει. Αλλά και για τον ρόλο που παίζουν συστημικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία για προφανείς λόγους έχουν διαλέξει στρατόπεδο. Και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, παραβιάζοντας κάθε ίχνος δεοντολογίας. Στο πλαίσιο αυτό δε θα πρέπει να εντάξει κανείς και τις προσωπικές, χωρίς ίχνος ουσιαστικής κριτικής επιθέσεις που δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Όμως, όπως σημείωνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση για να εφαρμόσει την εντολή που της έδωσαν οι πολίτες. Ενώ, διαβεβαίωνε, «η κυβέρνηση δεν εξετάζει ενδεχόμενα και σενάρια δημοψηφίσματος ή εκλογών, δεν έχουμε λόγο να βάλουμε τα ζητήματα αυτά στο τραπέζι». Με έναν όρο προφανώς: ότι οι εταίροι θα φανούν λογικοί και θα σεβαστούν τη βούληση του ελληνικού λαού.

Στο πλαίσιο, τέλος, της επικοινωνιακής αντεπίθεσης της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη, με τη συμμετοχή πολιτών, αύριο, Δευτέρα, μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα στην εκπομπή enikos.gr και στο τηλεοπτικό κανάλι Star.

Αυγή