Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ και Ντάισελμπλουμ

Με γρήγορους ρυθμούς, εντείνεται η προσπάθεια ανεύρεσης λύσης και επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας για την Ελλάδα. Στον απόηχο των όσων συνέβησαν στο Eurogroup της Παρασκευής, την Κυριακή υπήρξαν επικοινωνίες μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και μεταξύ του προέδρου του ΣΟΕ Ν.Χουλιαράκη και του αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντ.Κοστέλο, κατά τις οποίες συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Brussels Group τη Δευτέρα, ενώ την Τετάρτη η συνεδρίαση θα επαναληφθεί δια ζώσης. Στόχος των δύο πλευρών είναι η άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες και η επιτάχυνση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την 11η Μαΐου.

Χθες, τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, η συζήτηση, η οποία έγινε σε θετικό κλίμα, ήταν σε συνέχεια της συνάντησης των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες. Στη συνομιλία τους εκφράστηκε η κοινή βούληση για σταθερή επικοινωνία καθ’ όλη την πορεία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να υπάρξει άμεσα μια αμοιβαία επωφελής λύση. 

Πολλά ρεπορτάζ του ελληνικού τύπου επισημαίνουν την παρέμβαση Τσίπρα για την επίσπευση της συμφωνίας με την επικοινωνία που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο & τον πρόεδρο των Eurogroup. Το euro2day.gr αναφέρει τα εξής:

Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με Γερούν Ντάισελμπλουμ και Άνγκελα Μέρκελ. Στόχος η επίτευξη κατ’ αρχήν συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Παρέμβαση στη διαπραγμάτευση πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, με στόχο την σύντομη επίτευξη λύσης στο πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. 48 ώρες μετά το Εurogroup της Ρίγας το οποίο τοποθετήθηκε αρνητικά απέναντι στο ελληνικό αίτημα για συμφωνία και εκταμίευση εντός του Απριλίου, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. 

Σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις, ώστε να επιτευχθεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες και να υπάρξει ευμενής απόφαση για την Ελλάδα ως τις αρχές του επόμενου μήνα ή το αργότερο στο τακτικό Eurogroup του Μαΐου.

Ταυτόχρονα, και εν όψει της επανεκκίνησης της διαπραγμάτευσης στο Brussels group ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μαξίμου, στην οποία εξετάστηκε πως μπορούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έδωσε εντολή στον επικεφαλής του ΣΟΕ κ. Γ. Χουλιαράκη να επικοινωνήσει με τον επικεφαλής εκπρόσωπο της Κομισιόν στους θεσμούς, Ντεκλαν Κοστέλο, ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση των διαβουλεύσεων στο Brussels group. Η κινητοποίηση έφερε αποτελέσματα και πράγματι, θα υπάρξει σήμερα (27/04) τηλεδιάσκεψη του Brussels group και συνάντηση δια ζώσης την Τετάρτη.

Η εκδήλωση πρωτοβουλιών από την πλευρά του πρωθυπουργού, δεν σημαίνει πάντως «περιθωριοποίηση» του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί κύκλοι. 

Ο κ. Τσίπρας εντείνει τις δικές του προσπάθειες και επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τους διαύλους επικοινωνίας με τους ξένους ηγέτες που άνοιξε τους προηγούμενους δύο μήνες, για να αντιμετωπιστεί η κρίση ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Όπως έλεγαν συνεργάτες του, για το σκοπό αυτό θα επικοινωνήσει και με τον κ. Ντράγκι και με τον κ. Γιούνκερ και με όποιον άλλον χρειαστεί. 

Η παρέμβαση αυτή είχε αποτέλεσμα, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, στην τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Μέρκελ επιβεβαιώθηκε εκ νέου η κοινή βούληση να υπάρξει λύση και συμφωνήθηκε να υπάρχει ανάμεσα στα δύο επιτελεία ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για να είναι άμεση η δυνατότητα παρέμβασης στη διαπραγμάτευση. 

Την επιδείνωση του κλίματος την περασμένη Παρασκευή, μετά τις συναντήσεις της περασμένης Πέμπτης και την αισιοδοξία που εξέφρασε ο πρωθυπουργός, το Μαξίμου την αποδίδει στο γεγονός, ότι δεν υπάρχει κοινή γραμμή ανάμεσα στους δανειστές. 

Στο Μαξίμου εκφράζεται, πάντως, αισιοδοξία, ότι η συμφωνία είναι εφικτή τις επόμενες μέρες καθώς οι συγκλίσεις στα περισσότερα πεδία της διαπραγμάτευσης είναι υπαρκτές, ακόμα και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, κάτι στο οποίο επέμενε η κ. Μέρκελ και δημόσια.

Πέρα από τη διαπραγμάτευση, ωστόσο, ο πρωθυπουργός εντείνει τις παρεμβάσεις του και στο εσωτερικό μέτωπο. Το Σάββατο, η συνάντησή του με τους Περιφερειάρχες είχε ως αποτέλεσμα, οι τελευταίοι να αποδεχθούν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ως προσωρινή. 

Μάλιστα, ο επικεφαλής των περιφερειαρχών κ. Κ. Αγοραστός δήλωσε ότι αν η χώρα χρειάζεται αυτό το εργαλείο για να καταλήξει η διαπραγμάτευση, οι περιφερειάρχες θα το δώσουν διότι «είμαστε υπερκομματικά πατριώτες»

Το ΒΗΜΑ ανεφέρεται στις συνομιλίες που είχε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας το καλό κλίμα, με φόντο ωστόσο τα όσα συνέβησαν στη Ρίγα.

Ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και της Γερμανίδας καγκελαρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Ανγκελα Μέρκελ την Κυριακή, σε καλό κλίμα. Παράλληλα, με φόντο τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο, σε συνέχεια της συνάντησης των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη συνομιλία τους, εκφράστηκε η κοινή βούληση για σταθερή επικοινωνία καθ’ όλη την πορεία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να υπάρξει άμεσα μια αμοιβαία επωφελής λύση.

Παράλληλα, εν μέσω της απομόνωσης που -κατά τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες- φαίνεται ότι βίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Ν.Χουλιαράκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες του Brussels Group και συγκεκριμένα να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη αύριο, Δευτέρα.

Το Brussels Group θα επαναληφθεί δια ζώσης την Τετάρτη, με στόχο την επιτάχυνση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης. 

Εν όψει της συνεδρίασης του Brussels Group, το απόγευμα της Κυριακής βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη πραγματοποιείται αποτίμηση των αποτελεσμάτων τής μέχρι στιγμής διαπραγμάτευσης και του Eurogroup της Παρασκευής, ενώ παράλληλα καταρτίζεται στρατηγική για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μελετά εναλλακτικές προτάσεις σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται των «καυτών» θεμάτων της διαπραγμάτευσης, όπως είναι ο ΦΠΑ, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Με τίτλο “Ο Τσίπρας αναλαμβάνει το βάρος της διαπραγμάτευσης”, το πρώτο Θέμα παρουσιάζει τις επιδιώξεις και τους στόχους του Μαξίμου, τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς, αλλά και τις αντιδράσεις τις Αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαπραγματεύσεις

Μαξίμου: Πιέζει για λύση, αλλά προειδοποιεί και για σύγκρουση – Προειδοποιήσεις Δραγασάκη προς τους δανειστές – Σφοδρές αντιδράσεις της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο επώδυνου συμβιβασμού – Λεουτσάκος: Υπάρχει ζωή και εκτός ευρωζώνης – Ο Χουλιαράκης «αντικαθιστά» τον Θεοχαράκη που εκπροσωπεί την πλευρά Βαρουφάκη

Τα τελευταία περιθώρια που έχει για υποχωρήσεις εξετάζει πλέον η κυβέρνηση σε μία ύστατη προσπάθεια να επιτευχθεί η ενδιάμεση λύση, που θα επιτρέψει την έναρξη της ομαλής χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και την αποφυγή «ατυχήματος» τουλάχιστον έως τον Ιούνιο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει προσωπικά αυτή την κρίσιμη και πιθανόν καθοριστική φάση των διαπραγματεύσεων και όπως όλα δείχνουν, εάν δεν υπάρξει σύντομα ένας συμβιβασμός με τους εταίρους, είναι αποφασισμένος να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της ρήξης με τους δανειστές.

Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε την Κυριακή τηλεφωνικά με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζητώντας τους να επισπευστούν οι διαδικασίες για την ενδιάμεση αξιολόγηση της 30ης Απριλίου, όπως προβλέπει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και πέτυχε να αρχίσουν και πάλι οι συζητήσεις στο Brussels Group.

Η ακραία επιθετικότητα που επέδειξαν πολλοί υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής στη Ρίγα της Λετονίας, εναντίον της Ελλάδας, θορύβησε το Μέγαρο Μαξίμου, που είχε μείνει στα αισιόδοξα μηνύματα από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες την προηγούμενη ημέρα. 

Το ερώτημα πλέον είναι εάν θα ολοκληρωθούν έγκαιρα οι συζητήσεις αυτές και σε τι συμφωνία θα καταλήξουν. Η Αθήνα θέλει σαφή πρόοδο, εάν όχι απόφαση μέσα στην εβδομάδα και πάντως οριστικοποίηση της ενδιάμεσης συμφωνίας μέχρι τις αρχές Μαΐου, καθώς τον ερχόμενο μήνα υπάρχουν πληρωμές δόσεων στο ΔΝΤ εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει τη μερική μετάθεση των κόκκινων γραμμών, όχι όμως στα πιο βασικά θέματα (π.χ. στη μείωση των συντάξεων), προκειμένου να επιτευχθεί ένας πρώτος συμβιβασμός.

Εάν όμως δεν επιδειχθεί και από την άλλη πλευρά θετική διάθεση, τότε υπάρχουν στο ορίζοντα σενάρια σύγκρουσης, αλλά και η πιθανότητα να λάβει μόνη της η κυβέρνηση έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. 

«Αν οι εταίροι μας επιμείνουν στον στραγγαλισμό τότε μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα τα οποία τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε. Και ίσως αυτό θα επιθυμούσαν κάποιο. Γι’ αυτό χρειάζεται τώρα να γίνει τμήμα της διαπραγμάτευσης και της λύσης η αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας» τονίζει σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αφήνοντας εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο να πλην πληρωθούν οι δανειστές, αφού  «σε κάθε περίπτωση προηγούνται οι βασικές ανάγκες του λαού»: «Το βασικό μας αίτημα είναι να αναγνωριστεί το τρέχον πρόβλημα ρευστότητας ως ένα πρόβλημα κοινής ευθύνης και να αντιμετωπιστεί από κοινού. Κι αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Διαφορετικά η ομαλή εξυπηρέτηση των εξωτερικών υποχρεώσεων της χώρας θα έρχεται σε ολοένα και μεγαλύτερη αντίθεση με τις ανάγκες επιβίωσης και τη δυνατότητα ικανοποίησης βασικών αναγκών του ελληνικού λαού».

Ο κ. Δραγασάκης καταγγέλλει ότι «εφαρμόζεται σκόπιμα μια τακτική οικονομικού στραγγαλισμού, επειδή το αποτέλεσμα των εκλογών και οι επιλογές του ελληνικού λαού δεν ήταν αρεστές σε εγχώρια και ξένα συμφέροντα».

Ως προς τη διαχείριση και διατήρηση των κόκκινων γραμμών στη διαπραγμάτευση και τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει σχέδιο απεμπλοκής με νέες υποχωρήσεις, εκδηλώνονται ήδη οι πρώτες αντιδράσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης τόνισε ότι «καμία απολύτως μείωση δεν πρόκειται να γίνει στις συντάξεις, κύριες ή επικουρικές. Η πάγια θέση της κυβέρνησης είναι η πλήρης στήριξη των συνταξιούχων».

Αντίθεση σε υποχωρήσεις η αριστερή πτέρυγα

Τυχόν κρίσιμες υποχωρήσεις συναντούν την κάθετη αντίρρηση της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στάθης Λεουτσάκος, βουλευτής και εκ των κορυφαίων στελεχών της πτέρυγας αυτής γράφει στην iskra.gr ότι «τρεις μήνες διαπραγμάτευσης και όλες οι κινήσεις των «θεσμών» δείχνουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ δεν έχουν εγκαταλείψει την αρχική τους επιδίωξη, που εκδηλώθηκε από την επομένη των εκλογών και που δεν είναι άλλη από το να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αναδιπλωθεί από τις φιλολαϊκές ριζοσπαστικές προγραμματικές της δεσμεύσεις και να προσαρμοστεί στα μνημονιακά πλαίσια».

Εκτιμά δε ότι «ο χρόνος που «προσέφερε» η ετεροβαρής συμφωνία της 20ης Φλεβάρη δεν δείχνει μέχρι τώρα να οδηγεί σε κανενός είδους επωφελή συμφωνία αλλά στην κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον της χώρας και στη χρηματοδοτική ασφυξία έως ότου ολοκληρωθεί ο στραγγαλισμός του «θύματος», αν αυτό δεν παραδοθεί άνευ όρων. 

Τόσο η υπό γερμανική κυριαρχία Ε.Ε., σε πλήρη σύμπνοια και συμπόρευση με την ΕΚΤ, όσο και οι ΗΠΑ και το αμερικανοκίνητο ΔΝΤ, θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε οικονομική και κοινωνική διάλυση. 

Όπλα τους «το μαρτύριο της σταγόνας» της ρευστότητας και η διακοπή της χρηματοδότησης, με την εκταμίευση του οποιουδήποτε ποσού να εξαρτάται από την «ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δηλαδή την υλοποίηση των διαβόητων «μεταρρυθμίσεων» μνημονιακού χαρακτήρα στα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.».

Ζητεί δε να προετοιμαστεί η κυβέρνηση ακόμα και για έξοδο από το ευρώ: «Απέναντι στο εκβιαστικό δίλημμα των δανειστών υποταγή ή οικονομικό στραγγαλισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προετοιμάσει τους εργαζόμενους και το λαό για τη μεγάλη ταξική αναμέτρηση με τις εγχώριες και ξένες πολιτικές – οικονομικές ελίτ.

Η άμεση επεξεργασία και προβολή εναλλακτικών λύσεων στη χρηματοδότηση της Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ μπορεί να σπάσει το φόβο που καλλιεργείται συστηματικά εδώ και πέντε χρόνια από το εγχώριο και ευρωπαϊκό κατεστημένο και την προπαγάνδα του ότι δήθεν δεν υπάρχει ζωή για τη χώρα στο ενδεχόμενο ρήξης με τους κυρίαρχους κύκλους της Ευρωζώνης, που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα και στην έξοδο από αυτήν.

Μια τέτοια, όμως, εξέλιξη, την οποία χρησιμοποιούν ως «μπαμπούλα» για να διατηρούν την επικυριαρχία τους συνιστά πρωτίστως απειλή για τους ίδιους και το σαθρό ακραία νεοφιλελεύθερο οικοδόμημά τους, και όχι για τον ελληνικό λαό. Αντίθετα, αν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στο ασφυκτικό και εχθρικό πλαίσιο της Ευρωζώνης και εφόσον δεν υλοποιηθούν άμεσες και ριζικές αλλαγές στο χαρακτήρα της Ευρωζώνης – εξέλιξη που δε φαίνεται πραγματοποιήσιμη – τότε όλα τα ενδεχόμενα πρέπει να είναι ανοικτά».

Tηλεδιάσκεψη του Brussels Group με στόχο συμφωνία