ΝΔ: Συνεπής στην ασυναρτησία η κυβέρνηση-Μαξίμου: Περιμένουμε τα στοιχεία για το στέλεχος που έβγαλε τα χρήματά του στο εξωτερικό**

Μετά την πρώτη ενημέρωση και τα όσα ανέφερε ο κ. Σακελλαρίδης, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

* Η κυβέρνηση απόλυτα συνεπής στην… πλήρη ασυναρτησία της, διαψεύδει για μια ακόμα φορά τον εαυτό της:
–Στην αρχή υποστήριζε ότι δεν έχει ανάγκη τα χρήματα από την τελευταία δόση του Μνημονίου.
–Στη συνέχεια υποστήριζε ότι θα πάρει χρήματα από τους δανειστές, χωρίς να υπογράψει το Μνημόνιο.
–Ύστερα υπέγραψε τη συνέχιση του Μνημονίου ως τον Ιούνιο, χωρίς να πάρει χρήματα. Τότε το ονόμαζε αυτό «υπερήφανη διαπραγμάτευση». Τώρα παραδέχεται ότι ήταν σφάλμα γιατί δεν κατάλαβαν τι υπέγραφαν!
–Στο μεταξύ παραδέχθηκαν επίσης ότι είχαν ανάγκη τα χρήματα της τελευταίας δόσης για τα οποία θα επιτύγχαναν «ενδιάμεση συμφωνία»!
Πότε; Μέσα στο Μάρτιο! Κι ύστερα ως τα μέσα Απριλίου! Κι ύστερα ως τα τέλη Απριλίου! Κι επειδή όλες αυτές οι ημερομηνίες πέρασαν χωρίς αποτέλεσμα, τώρα μας λένε ότι… δεν θα υπάρξει ενδιάμεση Συμφωνία, αλλά θα πάνε κατ’ ευθείαν σε οριστική συμφωνία, δηλαδή σε νέο Μνημόνιο, για τα επόμενα δύο χρόνια!
* Για τις συντάξεις δεν χρειάζεται να ρωτούν εμάς. Μπορούν να διαβάσουν τα κονδύλια που ψηφίσαμε στον Προϋπολογισμό της φετινής χρονιάς. Προβλέπεται αύξηση του κονδυλίου για τις συντάξεις συνολικά. Ιδιαίτερα για τις κύριες συντάξεις εμείς ούτε δεχθήκαμε, ούτε καν συζητήσαμε, ενδεχόμενο μείωσής τους. Όπως δεν δεχθήκαμε και τις ομαδικές απολύσεις…
Όπως δεν δεχθήκαμε ούτε συζητήσαμε, μείωση μισθών στο δημόσιο. Τώρα, τι ακριβώς συνέβη; Έχουν τόσο επιδεινωθεί τα πράγματα επί των ημερών τους, που τους ζητούν μείωση κύριων συντάξεων και μισθών;  
* Ειδικά για τις επικουρικές, που αποτελούν μικρό μέρος του εισοδήματος των συνταξιούχων, σήμερα προβλέπεται πράγματι, η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», που θα οδηγήσει σε άλλες περιπτώσεις σε μικρή μείωση για φέτος, σε άλλες περιπτώσεις σε μικρή αύξηση και σε άλλες δεν θα υπάρξει αλλαγή.
Κι όπου υπάρξουν μικρές μειώσεις, δεν θα είναι οριζόντιες, θα αφορούν μικρές ομάδες συνταξιούχων, θα είναι προσωρινές και στο σύνολο αποδοχών του συνταξιούχου δεν θα ξεπερνούν το 2,5%!
Η συνολική μείωση του κονδυλίου που προβλέπει ο Προϋπολογισμός μόνο για τις επικουρικές, είναι 4,4%. Αλλά αποτελούν μικρό ποσοστό ενός μικρού ποσοστού του συνολικού εισοδήματος μικρών ομάδων συνταξιούχων. Κι αυτή ακόμα η μείωση θα αντιστραφεί σε αύξηση, όταν αυξηθεί η απασχόληση και αυξηθούν αντίστοιχα οι εισφορές στα ταμεία.
Η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επικουρικών στο μέλλον. Και η όποια μείωση θα είναι μόνο προσωρινή. Στην επόμενη χρονιά μπορεί να αντιστραφεί σε αύξηση.
Ενώ η κυβέρνηση που υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες, οδηγεί τους συνταξιούχους σε αγωνία, αν θα καταβληθούν συντάξεις στο τέλος του μήνα! Και οι υπουργοί της παρελαύνουν στα τηλεπαράθυρα προειδοποιώντας ότι την άλλη βδομάδα ή τον επόμενο μήνα δεν θα υπάρχουν καθόλου λεφτά για συντάξεις!
* Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πολλά, αλλά δεν είπε απολύτως τίποτε – για την ακρίβεια απάντησε πως «δεν γνώριζε» – ως προς το πρώτο που θα έπρεπε να γνωρίζει: Αν υπάρχει σήμερα κυβερνητικό στέλεχος και μάλιστα με αρμοδιότητες στην οικονομία, που έβγαλε χρήματά του στο εξωτερικό και μάλιστα αφότου ανέλαβε κι ενώ ασκεί καθήκοντα. Πότε θα μάθει; Και τι θα κάνει σχετικώς;….

Στα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, η κυβέρνηση έσπευσε να απαντήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: 

Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις του κ. Κ. Καραγκούνη, εκπροσώπου της ΝΔ, που πέρασε στην «αντίσταση» σημειώνοντας ότι «δεν δεχθήκαμε τις ομαδικές απολύσεις»! Παραδέχεται, βέβαια, ότι έκοψαν τις επικουρικές γιατί αποτελούν «μικρό μέρος του εισοδήματος των συνταξιούχων», όπως ο ίδιος γράφει! Περιμένουμε τον κ. Καραγκούνη να πιέσει την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» να δημοσιεύσει τα στοιχεία του «αναπληρωτή υπουργού που έβγαλε 80.000 ευρώ στο Λουξεμβούργο το Μάρτιο». Θα βοηθούσε πολύ στη μάχη κατά της διαφθοράς!
 

Να σημειώσουμε επίσης ότι με δεύτερη ανακοίνωση η κυβέρνηση αναφορικά με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» που αναφέρεται σε Αναπληρωτή Υπουργό που μετέφερε τον Μάρτιο 80.000 ευρώ στο Λουξεμβούργο, καλεί την εφημερίδα στην αυριανή της έκδοση, στην ίδια σελίδα,  να αναφέρει το όνομα του Αναπληρωτή Υπουργού, το ποσό και τα στοιχεία του λογαριασμού. Μάλιστα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι “Αν δεν το πράξει  τότε θα μιλάμε για πρακτική που ξεπερνάει  τα όρια της χυδαίας προβοκάτσιας. Ας το πράξει αυτό για να υπάρξει και η ανάλογη απάντηση”.

Νωρίτερα σήμερα ο κ. Σακελλαρίδης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είχε αναφέρει ότι «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση συζητάει. Υπάρχει σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευσης. Σκοπός τη κυβέρνησης είναι να υπάρξει αυτή συμφωνία που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος από τα επίδικα ζητήματα. Μπορεί μέσα στο Μάη ή μέσα στον Ιούνιο να φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία». 

Ο κ. Σακελλαρίδης επέμεινε ότι δεν υπάρχει θέμα 5η αξιολόγησης, απορρίπτοντας ότι υπήρξε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις το Σάββατο. «Δεν υπήρξε εμπλοκή το Σάββατο. Τα ζητήματα μπαίνουν συνεχώς ανέφερε. Για την 5η αξιολόγηση έχουμε πάρει μια συγκεκριμένη εντολή. Στις 25 Ιανουαρίου ο λαός μίλησε. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο καταδίκασαν οι πολτίτες. Θα βρεθεί μια συμφωνία στα σημεία που υπάρχει κοινός τόπος» σημείωσε.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος για άλλη μια φορά επέμεινε ότι η κυβέρνηση θέτει κόκκινες γραμμές μια και θεωρεί ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης της Ελληνικής οικονομίας ήταν σε λάθος βάση γεγονός που το καταδεικνύουν, όπως είπε, και οι τοποθετήσεις διεθνών οργανισμών (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

«Η πρόοδος να γίνει διαβατήριο για τη χαλάρωση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε σχετικά. Οι υποχρεώσεις των πιστωτών δεν υλοποιούνται είπε σχετικά. «Ζητάμε να δοθούν αυτά που απορρέουν από μια δανειακή σύμβαση την οποία εμείς εκπληρώνουμε με κόστος» είπε ο κ. Σακελλαρίδης.

«Έχουμε δώσει 6,5 δισεκ σε τόκους και τοκοχρεολύσια και να μην υπάρχει τήρηση συμφωνίας και της άλλης πλευράς» τόνισε. Δεν μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις με καθεστώς ασφυξίας» υπογράμμισε.

Αναφορικά με τα ταμειακά διαθέσιμα και αν αυτά επαρκούν ο κ. Σακελλαρίδης αρκέστηκε στο να πει ότι η κυβέρνηση κάνει κάθε δυνατό για να μην υπάρξει θέμα.

«Υπάρχει προσπάθεια απαξίωσης της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση μέσα από διαρροές» σημείωσε αναφερόμενος σε όσα έχουν συμβεί όλο αυτό το διάστημα κάνοντας λόγο για απαξιωτικά δημοσιεύματα σε μερίδα του τύπου. «Θα τα καταφέρουμε» είπε απαντώντας στην αναφορά Λαφαζάνη, που δήλωσε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να παραδώσει τη σκυτάλη εφόσον δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα φέρει συμφωνία στη Βουλή που θα μπορεί να υπερψηφιστεί.

«Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του Πρωθυπουργού και του κ. Βαρoυφάκη. Τυγχάνει της απόλυτης εκτίμησης του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Ο υπ. Οικονομικών θα εκπροσωπήσει την Ελληνική κυβέρνηση στο eurogroup».

Ο κ. Σακελλαρίδης για το θέμα του χρέους σημείωσε ότι θα «τεθεί όταν πρέπει να τεθεί. Θα κρίνει η Ελληνική κυβέρνηση το πότε. Δεν το βάζει κάτω από το χαλί». «Οι εκλογές της 25ης Γενάρη είχαν ένα δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Εκεί οι πολίτες απάντησαν. Πήραμε μια εντολή για να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο. Δεν είμαστε δογματικοί. Μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι σε ζητήματα που αντέχουν στην κοινωνία. Δε φοβόμαστε τη λαϊκή βούληση» ανέφερε για το θέμα των εκλογών ή του δημοψηφίσματος.    

**     Ολόκληρο το δημοσίευμα της εφημερίδας Θεσσαλονίκη έχεις ως εξής:

80.000 ευρώ έβγαλε υπουργός στο Λουξεμβούργο!

Ερωτηματικό η στάση που θα τηρήσει το Μέγαρο Μαξίμου απέναντι στη σημερινή αποκάλυψη της “Θ”

Μέγα πολιτικό ζήτημα προκύπτει για την κυβέρνηση από τη σημερινή αποκάλυψη της “Θ” ότι κυβερνητικό στέλεχος πρώτης γραμμής έβγαλε σε τράπεζα του εξωτερικού ποσόν ύψους περίπου ογδόντα χιλιάδων ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή της η “Θ” πρόκειται για μεταφορά χρημάτων τα οποία έγιναν μέσα στο Μάρτιο, δηλαδή περίπου δύο μήνες από την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων από το εν λόγω στέλεχος. Η μεταφορά των χρημάτων δεν έγινε τμηματικά, αλλά με μία και μόνη συναλλαγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η “Θ” το ποσόν μεταφέρθηκε από υποκατάστημα της τράπεζας Eurobank σε τραπεζικό ίδρυμα του Λουξεμβούργου. Τα χρήματα ανήκουν σε αναπληρωτή υπουργό ο οποίος έχει άμεση εμπλοκή στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης. Η “Θ” η οποία διαθέτει τα πλήρη στοιχεία του αποφεύγει προς το παρόν να τα δημοσιοποιήσει επειδή δεν κατέστη χθες δυνατή η επικοινωνία μαζί του προκειμένου να φιλοξενηθεί και η δική του γνώμη καθώς το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και ενδέχεται να προκαλέσει πολιτικό πλήγμα, στον ίδιο και στην κυβέρνηση στην περίπτωση που η αιτιολόγηση για τη μεταφορά των χρημάτων στο εξωτερικό δεν είναι επαρκής. Το Μέγαρο Μαξίμου οφείλει να τον καλέσει αμέσως προκειμένου να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις γι’ αυτή την τουλάχιστον παράδοξη συμπεριφορά για εν ενεργεία κυβερνητικό στέλεχος. 

Η περίπτωση Χαρδούβελη

Άλλωστε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχαν ασκήσει προ διμήνου περίπου δριμύτατη κριτική προς τον τέως υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος είχε φυγαδεύσει στο εξωτερικό 362.417 ευρώ, ενόσω ήταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το PSI κι ενώ ο ίδιος είχε θέση συμβούλου στον τότε πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Η μεταφορά των χρημάτων είχε γίνει στο διάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012, με συνολικά 56 τραπεζικές συναλλαγές, σε ποσά από 7.700 έως 9.800 ευρώ. 

Όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση στην οποία τόνιζε μεταξύ άλλων ότι το ζήτημα αυτό “δεν εκθέτει μόνο τον ίδιο τον πρώην υπουργό Οικονομικών, αλλά αυτούς που τον όρισαν να διαχειρίζεται τις τύχες της οικονομίας σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα”. Η Κουμουνδούρου διερωτάτο “πώς θα μπορούσε ποτέ η κυβέρνηση Σαμαρά να διαπραγματευτεί με τους εταίρους και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολιτών όταν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της παρανομούσε εις βάρος τους;”. Διαβεβαίωνε, μάλιστα, ότι “η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο. Η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής συνιστούν πρώτη προτεραιότητα”. 

Δριμύτατες επικρίσεις σε βάρος του κ. Σαμαρά για την υπόθεση Χαρδούβελη είχε κάνει από το βήμα της Βουλής και ο Αλέξης Τσίπρας.

Τώρα, πλέον, είναι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπη με φαινόμενο μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό από εν ενεργεία υπουργό και μένει να δούμε πως θα το αντιμετωπίσει. Εάν, δηλαδή, θα ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση, διερευνώντας εξονυχιστικά τις συνθήκες υπό τις οποίες ένα μέλος της έβγαλε χρήματα στο εξωτερικό ή εάν θα επιχειρήσει να την κουκουλώσει. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ η ηγεσία του οποίου δεν τρέφει ιδιαίτερα φιλικά αισθήματα προς τον συγκεκριμένο αναπληρωτή υπουργό. 

Η Μιράντα Ξαφά

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η Μιράντα Ξαφά, μιλώντας σε εκδήλωση του London School of Economics, παραδέχθηκε ότι έχει σηκώσει όλα τα λεφτά της από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μιλώντας γι’ αυτή την απόφασή της το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως είναι πατριωτικό της καθήκον να διακινδυνεύει τις καταθέσεις της όταν, όπως είπε, βλέπει “ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο στην κυβέρνηση” και προσέθεσε: “Όταν βγάζω εγώ τα λεφτά μου στο εξωτερικό είναι εθνική μειοδοσία, όταν οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα έχουν ήδη βγάλει πριν αναλάβουν, αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα”. 

Στην προκειμένη περίπτωση, βεβαίως, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η “Θ”, η μεταφορά των χρημάτων έγινε από εν ενεργεία κυβερνητικό στέλεχος. 

ΝΙΚΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ