Διαβάστε τι δήλωσαν

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ σε διάγγελμά του πριν τον βελγικού λαό, πριν από λίγη ώρα, έκανε λόγο για δύο τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς και τραυματίες.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός δεν έδωσε ακριβή αριθμό θυμάτων. Ανακοίνωσε επίσης ότι στην παρούσα φάση οι βελγικές αρχές προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση. “Την ώρα της τραγωδίας πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι και αλληλέγγυοι” είπε ο πρωθυπουργός του Βελγίου. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι εξακολουθούν να υφίστανται υποψίες για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις και ως εκτούτου οι βελγικές αρχές λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.«Φοβόμασταν επίθεση και έγινε», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ κάνοντας λόγο για «τυφλές, βίαιες και δειλές » επιθέσεις.

Πλήγμα για όλη την Ευρώπη χαρακτήρισε την επίθεση στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ: “Εκφράζω την ολόθερμη αλληλεγγύη μου με τον βελγικό λαό. Μέσω των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, δέχθηκε επίθεση ολόκληρη η Ευρώπη.

Στο μεταξύ, η Γαλλία ζητεί να ενισχυθεί ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γάλλου Υπουργού των Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος ανακοίνωσε την ανάπτυξη επιπλέον 1.600 αστυνομικών και μελών της χωροφυλακής στη χώρα, μετά τις “σοβαρές επιθέσεις” στις Βρυξέλλες.

“Βρισκόμαστε σε πόλεμο” και “απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, χρειάζεται μια κινητοποίηση όλων των αρχών”, δήλωσε παράλληλα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, έπειτα από έκτακτη σύνοδο της ομάδας διαχείρισης κρίσεων που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καταδίκασε τις “τρομοκρατικές επιθέσεις” στις Βρυξέλλες. Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη, δήλωσε παράλληλα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι. 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν καταδίκασε τις «βαρβαρικές επιθέσεις» στις Βρυξέλλες, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ο πρόεδρος καταδικάζει έντονα αυτές τις βαρβαρικές ενέργειες, στέλνει τα συλλυπητήριά του στον λαό του Βελγίου, ενώ μεταβίβασε στον βασιλιά Φίλιππο την απόλυτη αλληλεγγύη του στους Βέλγους σε αυτές τις δύσκολες ώρες», τόνισε ο εκπρόσωπος. 

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, τόνισε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μία προειδοποίηση, η οποία απευθύνεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η τρομοκρατία, δυστυχώς, λειτουργεί επιλέγοντας συγκεκριμένα σύμβολα».

Jean Claude Juncker: Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα θα παραμείνουν ενωμένα μπροστά στην τρομοκρατία.

Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατή μου συμπόνια στους κατοίκους του Βελγίου, στους πολλούς τραυματίες, στις οικογένειες και στους οικείους αυτών που βάναυσα επλήγησαν από τις εκρήξεις σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Zaventem και στον σταθμό του μετρό Maelbeek. Θα ήθελα ακόμη να εκφράσω την πλήρη υποστήριξή μου και αλληλεγγύη προς τις βελγικές αρχές.

Συγχαίρω τις δυνάμεις ασφαλείας, τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και όλους όσοι βοήθησαν και συνεχίζουν να βοηθούν αυτήν τη στιγμή τα θύματα.

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους εργαζόμενους της Επιτροπής και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι η ασφάλειά τους παραμένει προτεραιότητά μου και ότι θα ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα σε πλήρη συνεργασία με τις βελγικές αρχές.

Οι επιθέσεις αυτές έπληξαν σήμερα τις Βρυξέλλες, χθες το Παρίσι. Όμως ολόκληρη η Ευρώπη είναι ο στόχος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα θα παραμείνουν ενωμένα μπροστά στην τρομοκρατία.

Αυτά τα γεγονότα μας επηρέασαν, αλλά δεν μας φοβίζουν. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, για να αντιμετωπίζουμε ενωμένοι την τρομοκρατική απειλή και για να δίνουμε ευρωπαϊκές λύσεις σε θέματα που μας αφορούν όλους.

Ανακοίνωση των “28”

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πενθεί τα θύματα των σημερινών τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες. Ήταν μια επίθεση στην ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία μας», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των 28 ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής ένωσης και των επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Οργάνων.

‘Όπως τονίζεται στην κοινή δήλωση «τα κοινά ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα μας, φιλοξενούνται στις Βρυξέλλες, χάρη στη γενναιοδωρία της κυβέρνησης του Βελγίου και του βέλγικου λαού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο Βέλγιο κι είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτήν την απειλή, με όλα τα απαραίτητα μέσα».

Στο κοινό της μήνυμα, η ενωμένη Ευρώπη σημειώνει ακόμη ότι «αυτή η τελευταία επίθεση, απλώς ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τις ευρωπαϊκές αξίες και την ανοχή μας απέναντι σε επιθέσεις μισαλλοδοξίας.

«Θα είμαστε ενωμένοι και σταθεροί στον αγώνα κατά του μίσους, του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας». καταλήγει η ανακοίνωση των “28” της Ε.Ε. 

Κάλεσμα για τη διαμόρφωση ενός μετώπου της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας απηύθυνε ο Μπαράκ Ομπάμα, σχολιάζοντας τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες από την Αβάνα όπου βρίσκεται.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με το λαό του Βελγίου… Είμαστε αλληλέγγυοι στον βελγικό λαό, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, καταδικάζουμε τις αποτρόπαιες επιθέσεις και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε το Βέλγιο και να φέρουμε τους υπαίτιους ενώπιον της Δικαιοσύνης» τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Αυτή είναι μια ακόμη υπενθύμιση ότι όλος ο κόσμος πρέπει να ενωθεί κατά της τρομοκρατικής απειλής ανεξαρτήτως εθνικότητας, ράτσας, πίστης και φυλής» επισήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια του αμερικανικού λαού και προσφέροντας παράλληλα κάθε δυνατή βοήθεια εκ μέρους των ΗΠΑ σε επίπεδο ερευνών.  

Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος αναφέρει: «Ο πρόεδρος επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για το Βέλγιο και προσφέρει κάθε αναγκαία βοήθεια για την διερεύνηση αυτών των επιθέσεων και για να φέρει τους υπεύθυνους ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τους ανθρώπους του Βελγίου, καθώς και το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και για άλλη μία φορά υποσχέθηκε την πλήρη συνεργασία και υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην κοινή μας δέσμευση να νικήσουμε τη μάστιγα της τρομοκρατίας».

 

«Mε την καρδιά, με τη σκέψη μας στις Βρυξέλλες», ανάφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι.

Ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν κατήγγειλε στο Twitter μια “απεχθή επίθεση”. “Οι σκέψεις μου είναι στα θύματα και στις οικογένειές τους. Είμαστε στο πλευρό των Βρυξελλών”, πρόσθεσε.

Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες συνιστούν “επίθεση εναντίον της δημοκρατικής Ευρώπης”, δήλωσε ο σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν. “Είναι μια επίθεση εναντίον της δημοκρατικής Ευρώπης. Δεν θα δεχθούμε ποτέ τρομοκράτες να επιτίθενται στις ανοικτές κοινωνίες μας”, έγραψε στο πρακτορείο ειδήσεων TT ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε συγκλονισμένος και ανήσυχος από τα γεγονότα στις Βρυξέλλες. “Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε”, έγραψε ο Κάμερον στον λογαριασμό του στο Twitter, προσθέτοντας πως θα προεδρεύσει μιας συνάντησης της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων COBRA.

“Θα προεδρεύσω μιας συνάντησης της COBRA για τα γεγονότα στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα”, πρόσθεσε ο Κάμερον.

Στο εσωτερικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και θα γίνει ότι πρέπει για την ασφάλεια της χώρας. 

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών  

“Καταδικάζουμε μετά βδελυγμίας τις βάρβαρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί στην καρδιά της Ενωμένης Ευρώπης, τις Βρυξέλλες.

 Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα, τη στήριξή μας στο λαό και την κυβέρνηση του Βελγίου και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.

Η τυφλή τρομοκρατία είναι καταδικασμένη να αποτύχει”.

Δήλωση έκανε και ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης 

«Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και το φίλο βελγικό λαό, που σήμερα πενθεί. Πενθούμε και εμείς μαζί τους. Οι στυγνές δολοφονικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες είναι χτύπημα σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Είναι χτύπημα και στην Ελλάδα. Υπογραμμίζουν με τραγικό τρόπο τις μεγάλες απειλές και προκλήσεις μιας δύσκολης εποχής. Η πάταξη της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών είναι ζωτική ανάγκη και προτεραιότητα όλων των ευρωπαϊκών κρατών. Οφείλουμε, με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, να κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε – και στην πατρίδα μας – τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης: 

Την ασφάλεια και την ελευθερία».