Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ παραδέχθηκε σήμερα για πρώτη φορά ότι ο στρατός του έχει σημειώσει αποτυχίες, αλλά τόνισε ότι η μάχη κατά των ανταρτών δεν έχει χαθεί.

“Δεν μιλάμε ούτε για δεκάδες ούτε για εκατοντάδες, αλλά για χιλιάδες μάχες και φυσικά στις μάχες υπάρχουν υποχωρήσεις, νίκες και απώλειες. Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα”, σημείωσε με αφορμή την Ημέρα των Μαρτύρων σε ομιλία που εκφώνησε σε ένα σχολείο για τα παιδιά στρατιωτών έπεσαν την ώρα του καθήκοντος. Το σχολείο αυτό βρίσκεται σε τοποθεσία που δεν έγινε γνωστή.

Σε αυτή τη δημόσια εμφάνισή του, μια από τις σπάνιες, ο Άσαντ περιτριγυριζόταν από ένα πλήθος που τον επευφημούσε.

“Σήμερα βρισκόμαστε σε πόλεμο και ένας πόλεμος δεν είναι μια μάχη, αλλά μια σειρά από μάχες”, πρόσθεσε.

Ο συριακός στρατός έχασε σε λιγότερο από έναν μήνα την Ιντλίμπ και την Τζισρ αλ Σούγουρ, δύο σημαντικές πόλεις του βορρά, και στον νότο το τελευταίο μεθοριακό φυλάκιο με την Ιορδανία που είχε υπό τον έλεγχό του.

Ο Άσαντ πρόσθεσε εξάλλου στην ομιλία του ότι θα αποσταλούν χερσαία στρατεύματα στα περίχωρα της Τζισρ αλ Σούγουρ, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, σε ενίσχυση των στρατιωτών που έχουν εγκλωβιστεί εκεί. “Και τώρα, Θεού θέλοντος, ο στρατός θα φτάσει σύντομα σε αυτούς τους ήρωες που τελούν υπό πολιορκία στο Νοσοκομείο της Τζισρ αλ Σούγουρ για να συνεχίσει την μάχη και να νικήσει τους τρομοκράτες”, σημείωσε ο Σύρος πρόεδρος σε σχόλιό του το οποίο μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Την ίδια ώρα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι 16 μέλη των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σήμερα από επίθεση που πραγματοποίησαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Χασάκα, στην βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση, οι 16 έχασαν την ζωή τους από επίθεση καμικάζι που πραγματοποιήθηκε τα χαράματα με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο κατά μιας θέσης των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας στο κέντρο της Χασάκα. Μετά την έκρηξη ακολούθησε επίθεση των μαχητών του ΙΚ στο κτίριο.

“Όταν εξερράγη το πρώτο αυτοκίνητο, ένοπλοι του ΙΚ βγήκαν από άλλα δύο αυτοκίνητα και έτρεξαν στο εσωτερικό του κτιρίου το οποίο στεγάζει τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν μέχρι να εξοντωθούν οι ένοπλοι του ΙΚ”, διευκρίνισε το παρατηρητήριο.

“Δεκαέξι μέλη των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και άλλα τραυματίστηκαν από την έκρηξη και τις μάχες”, σημείωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τις απώλειες από την πλευρά του Ισλαμικού Κράτους.

Μετά την επίθεση το ΙΚ εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον της πόλης, πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Παράλληλα το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι “μια τρομοκρατική έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο και τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων”, προσθέτοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος έριξε 15 ρουκέτες εναντίον της πόλης, από τις οποίες έχασαν την ζωή τους τρεις άνθρωποι.

Οι κουρδικές δυνάμεις και ο συριακός στρατός ελέγχουν την πόλη Χασάκα, ενώ το ΙΚ βρίσκεται στην γύρω ύπαιθρο. Στην περιοχή αυτή σημειώνονται συχνά μάχες.

Πηγή: Reuters – Ημερησία