O K. Σμιτ υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι διάδοσης της κρίσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη είναι πολύ μικρότεροι σε σχέση με το 2011. Ο καλύτερος δρόμος θα ήταν η Αθήνα να επιστρέψει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Ο Κρίστοφ Σμιτ, πρόεδρος των οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, εκτίμησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Handelsblatt ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Ο κίνδυνος του Grexit δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς. Η Αθήνα φαίνεται σχεδόν να την προκαλεί», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι διάδοσης της κρίσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη είναι πολύ μικρότεροι σε σχέση με το 2011.

Ο Κ. Σμιτ εξήγησε ότι τα μέλη της ζώνης του ευρώ κατέβαλαν πραγματικές προσπάθειες να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές και να ανατάξουν την οικονομία τους, κυρίως οι χώρες που αντιμετώπισαν οικονομική κρίση, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Με αυτόν τον τρόπο, επεσήμανε ο πρόεδρος των Γερμανών «σοφών», ενισχύθηκε σημαντικά η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης. Σε αυτό συνέβαλε και η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ξεκάθαρα ότι θα κάνει οτιδήποτε απαιτείται ώστε να διατηρηθεί η ενότητα της ευρωζώνης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Εξάλλου ο Κ. Σμιτ επεσήμανε ότι ο καλύτερος δρόμος θα ήταν η Αθήνα να επιστρέψει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο χειρότερος δρόμος θα ήταν η Ελλάδα να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στην οικονομική υποστήριξη που λαμβάνει μέσω του προγράμματος βοήθειας.

Κάτι τέτοιο, προειδοποίησε ο Κ. Σμιτ, ενδέχεται να έχει επιπτώσεις ντόμινο καθώς και άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης θα μπορούσαν να αρνηθούν να εφαρμόσουν πολλές μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις. Αυτό τελικά θα είχε καταστροφικές οικονομικές συνέπειες, κατέληξε.

Πηγή: Euro2day