Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την παγκόσμια αγορά ομολόγων. Η περιορισμένη ρευστότητα και η στρατηγική της ΕΚΤ. Ο φόβος των… βίαιων διακυμάνσεων και οι αστοχίες των κεντρικών τραπεζιτών, που μπορεί να κοστίσουν ακριβά.

H παγκόσμια αγορά των ομολόγων βρίσκεται σε μεγάλων αναταράξεων το τελευταίο διάστημα και το ερώτημα είναι που βρίσκεται το σημείο καμπής,τονίζεται στο video των Financial Times.

Οι FT σημειώνουν πως μακροχρόνια (και πέρα από μικρά σκαμπανεβάσματα) οι αποδόσεις (yields) τόσο των 30τών αμερικανικών ομολόγων όσο και των 5τών γερμανικών Bund υποχωρούν και αναλύουν τις βραχυπρόθεσμες τάσεις.

Ωστόσο ο αρθρογράφος των FT, John Authers επισημαίνει τη σημασία που έχει η μάχη της ΕΚΤ κατά του αποπληθωρισμού με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες «βίαιες» διακυμάνσεις την παγκόσμια αγορά.

Στέκεται στην ρευστότητα που υπάρχει στην αγορά ομολόγων και παράλληλα τονίζει ότι πως οι κινήσεις στα ομόλογα επηρεάζονται δραστικά και από τα… λάθη των κεντρικών τραπεζών.

Από αυτά ξεχωρίζει το 1994 όταν ο τότε επικεφαλής της FED Αλ. Γκρίνσπαν αποφάσισε να αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια πιάνοντας τις αγορές εξ απήνης. 

Στον αντίποδα το 2004 και μετά τη φούσκα των dot.com ο ίδιος  προχώρησε σε σταδιακές ήπιες αυξήσεις των επιτοκίων, με στόχο να αποφύγει τις… βίαιες αντιδράσεις. Αυτό οδήγησε, σύμφωνα με τον Authers, σε αυξήσεις των τιμών για τις μετοχές του δείκτη S&P 500.

Το ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι μελλοντικές κινήσεις και ποιο είναι το σημείο καμπής για τις αγορές.

Πηγή: Euro2day