Η Ελλάδα λέει ότι δεν θέλει να έχει σχέση με το πρόγραμμα, αλλά δεν μπορεί να απαιτεί χρήματα που είναι συνδεδεμένα με το πρόγραμμα, λέει το μέλος της ΕΚΤ. Ικανοποίηση στην ΕΚΤ για τα αποτελέσματα του QE, Δεν προβλέπεται πρόωρος τερματισμός του.

Η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να παίξει με διαφορετικούς κανόνες απ’ ότι οι άλλες χώρες στην ευρωζώνη και η κατάσταση σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να συνεχιστεί, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιβ Μερς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Λουξεμβούργου, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο», δήλωσε. «Υπήρξε μια συμφωνία μεταξύ της Ευρώπης και της Ελλάδας να ακολουθηθεί ένα πρόγραμμα. Αυτό δεν συμβαίνει από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, διότι η νέα κυβέρνηση είπε πως δεν θέλει να έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα. Ούτε όμως μπορούν να απαιτούν χρήματα που ήταν συνδεδεμένα με το πρόγραμμα».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, δήλωσε πως η Τράπεζα είναι ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα που έχει στην οικονομία και τον πληθωρισμό το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της και δεν έχει πρόθεση να το τερματίσει πρόωρα, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Βλέπουμε πως έχουμε σταματήσει τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού των τραπεζών και αρχίζουμε να φέρουμε νέες πιστώσεις στην οικονομία μέσω του τραπεζικού συστήματος. Βλέπουμε όμως επίσης πως έχουμε επίδραση στον πληθωρισμό, διότι την ίδια ώρα υπήρχε κίνδυνος η Ευρώπη να ολισθήσει σε αποπληθωρισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον ίδιο, αν και οι κυκλικοί παράγοντες της οικονομίας έχουν επίσης παίξει ρόλο, «στην ΕΚΤ είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι ότι λάβαμε τα σωστά μέτρα τη σωστή στιγμή και αυτό πιθανότατα είναι ο λόγος για τον οποίον ήταν πιο αποτελεσματικά».

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2016, όμως ορισμένοι οικονομολόγοι εικάζουν πως δεδομένης της πρώιμης θετικής επίδρασης, η τράπεζα μπορεί να μπει σε πειρασμό να το τερματίσει νωρίτερα. Ο Μερς τόνισε πως δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο.

«Έχουμε βασίσει όλες τις προβλέψεις μας σε μια σχεδίαση όπου βλέπουμε πως η ανάπτυξη αυξάνεται, ο πληθωρισμός πλησιάζει πιο κοντά στον στόχο και αυτό θα συνέβαινε αν αγοράζαμε 60 δις. κάθε μήνα», σχολίασε.

«Αν σταματούσαμε τώρα, θα θέταμε εν αμφιβόλω ολόκληρη την πρόβλεψή μας. Βρισκόμαστε τώρα σε τροχιά, πιστεύουμε σε αυτήν την τροχιά, αυτή η τροχιά μέχρι τώρα φαίνεται να επιβεβαιώνει πως έχουμε δίκιο. Και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να πούμε: όχι, τώρα θέτουμε τα πάντα εν αμφιβόλω και πάλι», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μερς ανέφερε επίσης πως η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα παραμείνει κοντά στο μηδέν μέχρι το φθινόπωρο φέτος, και στη συνέχεια θα αρχίσει να αυξάνεται προς το τέλος του έτους προς το 1,5%. Ο πληθωρισμός μπορεί να φθάσει στον στόχο της ΕΚΤ (λίγο χαμηλότερα από το 2%) μεσοπρόθεσμα προς τα τέλη του 2016.

Πηγή: Euro2day