Σε ισχύ τέθηκε από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου η Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης Βοσνίας-Ερζεγοβίνης/Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μονογράφηκε το 2007, με ανώτατους Ευρωπαίους και Βόσνιους αξιωματούχους υποστήριξαν ότι είναι ιστορική ευκαιρία, η οποία θα δώσει ώθηση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

«Αρχίζει νέο κεφάλαιο. Η πολιτική σαφήνεια, οι αποφασιστικές κινήσεις και η σωστή συντονισμένη δράση των θεσμικών οργάνων σε όλα τα επίπεδα είναι τώρα αναγκαία για την ανάπτυξη και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι σε δήλωση που δημοσιοποίησε η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Η Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης ήταν εδώ και χρόνια «σε αναμονή», λόγω της επιμονής των Βρυξελλών για αλλαγές, όπως η εφαρμογή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία υποχρεώνει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να εξαλείψει τις διακρίσεις σε βάρος των εθνικών μειονοτήτων από το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία.

Αυτό δεν συνέβη και η Ε.Ε., μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τον Φεβρουάριο του 2014, άλλαξε την προσέγγισή της, επικεντρώνοντας τις προσδοκίες της σε μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό τομέα, που θα ανοίξουν σταδιακά την πόρτα και σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Με την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έπαψε να είναι η μόνη χώρα στην περιοχή, χωρίς συμβατικές σχέσεις με την ΕΕ και με το νέο βήμα, εταιρείες της χώρας θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στην αγορά της Ε.Ε., κάτι που θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και θα επιλύσει το πιεστικό πρόβλημα του μεγάλου ποσοστού ανεργίας, που ανέρχεται σε 27%.

Πηγή: Ναυτεμπορική  – Reuters