Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος, σχετικά με την αμφισβήτηση των συνόρων της Ελλάδας στο Ιόνιο αλλά και του Κοσόβου.

 
Ακολουθεί η ερώτηση:
 
Την περασμένη εβδομάδα το αλβανικό υπουργείο εξωτερικών απέστειλε ρηματική διακοίνωση με την οποία ζητούσε την τροποποίηση των ερευνών της Ελλάδος για υδρογονάνθρακες στη θάλασσα του Ιονίου  με τον ισχυρισμό πως παραβιάζονται τα αλβανικά χωρικά ύδατα. Στο ίδιο έγγραφο ζητούσαν από την Ελλάδα  τους χάρτες των χερσαίων ερευνών, ανοίγοντας έτσι  θέμα  αμφισβήτησης όχι μόνο των χωρικών υδάτων αλλά και των χερσαίων συνόρων.
 
Υπενθυμίζουμε, πως το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει δηλώσεις από αλβανικής πλευράς που ευθέως αμφισβητούν τα σύνορα της ευρύτερης περιοχής. Πιο συγκεκριμένα ο Αλβανός πρωθυπουργός, αναφέρθηκε πρόσφατα σε ενοποίηση Κοσόβου και Αλβανίας.
 
Ερωτάται η Επιτροπή:
 
Είναι ενήμερη για τις αλβανικές επεκτατικές τάσεις;
 
Αποτελούν τέτοιες ενέργειες ενδείξεις καλής γειτονίας, και εάν όχι, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, που προτίθεται η ΕΕ να αποδεχθεί;