“Έκλεισε η συμφωνία για το Ασφαλιστικό”, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος εξερχόμενος από την συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με τα ανώτατα κλιμάκια των Θεσμών.

 

Ο ίδιος δήλωσε ότι έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση για τις επικουρικές συντάξεις. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα υπήρχε ακόμα διάσταση απόψεων στο μέτωπο αυτό.

Σύμφωνα με τον υπουργό οι εκπρόσωποι των δανειστών έκαναν δεκτές τις ελληνικές προτάσεις και απομένει διαφορά της τάξης των 70 εκατ. ευρώ, η οποία θα αναζητηθεί τρόπος να καλυφθεί σε τεχνικό επίπεδο.

Μοναδικό «αγκάθι» φαίνεται ότι παραμένει το ύψος του αφορολόγητου, αλλά και σε αυτό από την κυβέρνηση λένε ότι θα υπάρξει συμφωνία – «Δέχθηκαν την πρότασή μας για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών» δήλωσε ο Κατρούγκαλος για τις επικουρικές

Σύμφωνα με την Καθημερινή η εξέλιξη αυτή θεωρείται σημαντική και θετική μια μέρα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup καθώς ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει στα χέρια ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή σύγκλιση υπήρξε και στο θέμα των «κόκκινων δανείων» όπου η ελληνική κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα διασφάλισε την προστασία της πρώτης κατοικίας όπως ανέφερε η ίδια πηγή. Αντιθέτως, απόσταση παραμένει στο θέμα του ύψους του αφορολόγητου ορίου.

Το capital.gr αναφέρει ότι ο υπουργός Εργασίας δήλωσε χθες πως το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό μπορεί να κατατεθεί είτε σήμερα το βράδυ είτε αύριο το πρωί.  Σημειώνεται ακόμη πως η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οοία κλήθηκε να γνωμοδοτήσει, όπως κάθε φορά που κατατίθενται νομοσχέδια δημοσιονομικού ενδιαφέροντος στη Βουλή, έβαλε “μπλόκο” αντισυνταγματικότητας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ωστόσο, η άποψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι δεσμευτική για τη διοίκηση.

Το πρώτο θέμα σημειώνει πως έχει υπάρξει συμφωνία και για τις Επικουρικές Συντάξεις. Ο κ. Κατρούγκαλος φέρεται να δηλώνει πως “Κλείσαμε για τις επικουρικές, δέχθηκαν την πρότασή μας για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μένουν μόνο περίπου 70 εκατ. Ευρώ, για τα οποία πρέπει τα τεχνικά κλιμάκια να καταλήξουν σε συμφωνία”.

Πηγές

http://www.kathimerini.gr/857633/article/epikairothta/politikh/katroygkalos-ekleise-h-symfwnia-gia-to-asfalistiko?platform=hootsuite

http://www.capital.gr/story/3120938

http://www.protothema.gr/economy/article/572267/katrougalos-kleisame-ti-sumfonia-gia-tis-epikourikes/

http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/281676-katrougkalos-kleisame-ti-simfonia-gia-tis-epikourikes