Καθοριστική αναμένεται να είναι η ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να ξεκαθαριστεί, αν κυβέρνηση και δανειστές μπορούν να προχωρήσουν σε μια ενδιάμεση συμφωνία – παράταση του υπάρχοντος προγράμματος – δίνοντας ένα προσωρινό τέλος στο ασφυκτικό χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός χθες από το Βήμα της Βουλής έστειλε τα μηνύματα που ο ίδιος και οι συνεργάτες του επιδίωξαν να στείλουν:

  • Στο εκλογικό σώμα ότι η άρνησή του στην πρόταση των δανειστών έχει τη συναίνεση και της αντιπολίτευσης.
  • Στο εσωτερικό του κόμματός του, ότι η συσπείρωση είναι το καλύτερο φάρμακο απέναντι στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις των δανειστών και στην «τρόικα εσωτερικού» που καραδοκεί για να πάρει τη ρεβάνς.
  • Και σε ετέρους και δανειστές ότι, υπό προϋποθέσεις δεν θα έλεγε όχι σε μια ενδιάμεση συμφωνία. Ποιες είναι αυτές; Το «ρετουσάρισμα» της πρότασής τους.  

Όπως έγραψε χθες το naftemporiki.gr, κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, με γνώση των διαπραγματεύσεων, σημειώνει πως το κλειδί για να βγει λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες είναι οι δανειστές «να αποσύρουν από το τραπέζι τα αιτήματά τους για κατάργηση του ΕΚΑΣ και οριζόντια μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, να δεχθούν ο ΦΠΑ για την ενέργεια να πάει στον χαμηλό συντελεστή και να υπάρξει και μια υπόσχεση – δέσμευση ότι στη «μεγάλη διαπραγμάτευση» του φθινοπώρου θα συζητηθεί το μείζον θέμα της απομείωσης του χρέους.  

Αν στο κέρδος της απομείωσης – υπολογίζεται σε αρκετά δισεκατομμύρια μόνο από τους τόκους – προστεθούν τα περίπου 8 δισ., μόνο για τον επόμενο ενάμισι χρόνο, από τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν ήδη γίνει αποδεκτά τότε προκύπτουν και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για το «ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα» που θέτει ως προϋπόθεση η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για να κλείσει η συμφωνία.

Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στη σύνοδο των G7 σήμερα και αύριο στο Κάστρο Ελμάου, στις βαυαρικές Άλπεις πάνω από το χωριό Μίτενβαλντ. Από μεθαύριο, Δευτέρα και εν όψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη Πέμπτη θα υπάρξει και νέα συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ, αλλά και σειρά τηλεφωνικών επαφών σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο μέχρι τα μέσα της εβδομάδας να έχουν καταλήξει σε μία «κακή» όπως όλα δείχνουν και για τις δύο πλευρές παράταση του προγράμματος.  

Πηγή: Η Ναυτεμπορική – Δ. Χατζηνικόλας